IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

STOKHOLM: Švedska premijerka Andersson- želimo da osnažimo saradnju s Turskom… (foto, video)

Andersson se u Stokholmu sastala sa predsjednikom Finske Niinistom, a oboje su istakli da su spremni na dijalog s Turkom u vezi s njihovim zahtjevima za prijem u NATO…

STOKHOLM: Svijet, Crna Hronika, srijeda, 18. 05. 2022… 11: 58… STOKHOLM: Švedska premijerka Andersson- želimo da osnažimo saradnju s Turskom… (foto, video)

Premijerka Švedske Magdalena Andersson izjavila je da ta zemlja želi unutar NATO-a ojačati saradnju sa Turkiye i da je, poput NATO-a i Evropske unije, uključena u borbu protiv svih oblika terorizma, javlja Anadolu Agency (AA).

Andersson se u Stockholmu sastala sa predsjednikom Finske Saulijem Niinistom. Sastanak je održan u jeku najava podnošenja zahtjeva za prijem tih država u NATO.

Ona je u obraćanju novinarima istakla da im je stalo do pregovora sa Turkiye u vezi sa zahtjevom za učlanjenje u NATO.

“Želimo da Švedska poveća saradnju sa Turkiye u okviru NATO- a. Švedska je, poput NATO- a i EU- a, uključena u borbe protiv svih oblika terorizma. Spremni smo na dijalog sa Turkiye, da razgovaramo i riješimo sve trenutne nedoumice i upitnike“, rekla je Andersson.

Izrazivši i spremnost delegacija Švedske i Finske da posjete Ankaru, Andersson je kazala da će Švedska i Finska sutra i formalno podnijeti zajednički zahtjev za članstvo u NATO-u.

Čitaj još:   Osvanuli čudni simboli u više gradova Srbije, građani uznemireni... (foto)

Finski predsjednik Sauli Niinistö izjavio je da je iznenađen što se Turkiye protivi članstvu Finske i Švedske u NATO-u i poručio je da su spremni za pregovore sa Ankarom.

Turkiye je kao dugogodišnja članica NATO-a izrazila svoje prigovore na kandidature Finske i Švedske za članstvo, kritizirajući te dvije nordijske zemlje zbog tolerisanja, pa čak i podrške terorističkim grupama kao što su YPG/PKK i FETO.

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. Ta teroristička organizacija djeluje i na sjeveru Iraka i Sirije.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turkiye u noći 15. jula 2016. godine. Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turkiye zvanično zatražila od SAD- a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo za Turkiye, nego i svaku drugu zemlju u kojoj je aktivna.

Čitaj još:   NOVI PREMIJER Kontroliše „Zavjetnike Tvrdoša” manastira SPC u BiH... (foto)

izvor agencije AA

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more