IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SKANDAL: Načelnik bjelopoljske policije Radovan Tončić ignorisao Ombudsmanove preporuke da ne krši Ustav i da ne diskriminiše službenike Crnogorce i Bošnjake! (foto)

Skandalozno: Zašto načelnici bjelopoljske policije Tončić i Novović krše Ustav i prave jednonacionalnu policiju u multinacionalnom gradu, šta imaju za cilj?

BIJELO POLJE: Crna Gora, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 25. 05. 2022… 12: 30… SKANDAL: Načelnik bjelopoljske policije Radovan Tončić ignorisao Ombudsmanove preporuke da ne krši Ustav i da ne diskriminiše službenike Crnogorce i Bošnjake! (foto)

Načelnik bjelopoljske policije Radovan Tončić i njegov pomoćnik Veselin Novović su organizovano, s predomišljajem u produžnom trajanju na štetu službenika policije Crnogoraca, Bošnjaka-Muslimana, prekršili Ustav Crne Gore, član 79, tačka 10, počinili su krivično djelo povreda ravnopravnosti, diskriminacija, zloupotreba službenog položaja i druga krivična djela.

Zašto ne mogu, kako Ustav Crne Gore nalaže Crnogorci i Bošnjaci biti zastupljeni u bjelopoljskoj policiji onoliko koliko su zastupljeni na lokalnom nivou? Zašto nema ni jedan Crnogorac i Bošnjak na rukovodećim mjestima u bjelopoljskoj policiji?  Zašto službenika srpske nacionalnosti ima tri puta više zastupljeno u bjelopoljskoj policiji,  nego što im  to po Ustavu pripada? 

Srba u Bjelopoljskoj policija ima preko 85% , a zastupljeni su na lokalnom nivou 37% dok Crnogoraca i Bošnjaka u policiji ima oko 10-13% a zastupljeni su na lokalnom nivou preko 60% .

Zašto kršenje ustava Crne Gore, član 79, tačka 10 , diskriminacija na nacionalnoj vjerskoj osnovi od strane menadžmenta bjelopoljske policije ne smeta toliko građanskim partijama u Bijelom Polju DPS, URA, SDP, SD, Bosnjackoj partiji, 21 Maj ?

Zašto ove partije koje se prestavljaju kao građanske ne rade u interesu građana,nego žmure na goruće probleme u našem društvu, šta je svrha postojanja ovih partija, i da li su one uopšte građanske kada se ne bore iskreno za ravnopravnost svih građana ?

Čitaj još:   BAJROVIC: Posjeta Brnabić i Lončara NAJSRAMNIJI događaj u posljednjih 20 godina... (foto)

Pripadnicima manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica jemče se prava i slobode koja mogu koristiti pojedinačno i u zajednici sa drugima: Ustavom Crne Gore članom 79 stav 1. tačka 10: na srazmjernu zastupljenost u javnim službama, organima državne vlasti i lokalne samouprave.”

Menadžment bjelopoljske policije na čelu sa Radovanom Tončićem, Veselinom Novovićem, Slobom Lukovićem, i  granične policije na čelu sa Vladimirom Konatarom su organizovano sa predomišljajem  u produženom trajanju počinili više teških krivičnih djela na štetu službenika policije crnogorske, bosnjacke -muslimanske naciinalnosti.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori reagovao je povodom navoda o diskriminaciji Crnogoraca, Bošnjaka- Muslimana u bjelopoljskom Centru bezbjednosti na čijem je čelu Radovan Tončić. Grupa građana je optužila Tončića da je sproveo “etničko čišćenje u bjelopoljskoj policiji” diskriminišući Crnogorce, Bošnjake i Muslimane pri zapošljavanju, budući da nijesu procentualno zastupljeni u policiji i na rukovodećim pozicijama koliko im po Ustavu pripada, čineći tako da se osjećaju nesigurno.

Ombudsman je uputio preporuku Upravi policije da u roku od 30 dana od dana prijema iste dostavi informaciju o radnjama i mjerama planiranim radi sprovođenja ustavnih i zakonskih načela u vezi sa implementacijom ove preporuke…

Uprava policije Crne Gore – CB Bijelo Polje dužna je da u roku od 30 dana od dana prijema mišljenja dostavi informaciju o radnjama i mjerama planiranim radi sprovođenja Ustavnih i zakonskih načela u vezi sa implementacijom ove preporuke”.

Čitaj još:   PLJEVLJA: Episkop Atanasija RAKITA dobio CRNOGORSKI PASOŠ!!!

Odgovor Ombudsmana sa datim rokom za postupanje načelniku Radovanu Tončiću grupa građana dostavila medijima te:

1. Ministru policije Crne Gore Sergeju Sekuloviću

2. NOS- NATO Office of Security

3. Ambasadi SAD u Podgorici

4. Njemačkoj ambasadi u Podgorici

5. Ambasada Velike Britanije u Podgorici

6. Delegaciji EU u Crnoj Gori

7.OSCE,ODRIH  (Organizaciji za bezbjednost,sigurnost,   demokratiju i ljudska prava).

NASTAVIĆE SE…

izvor Kodex.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more