IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Učesnici ”Marša mira“ kurban bajram- namaz klanjali u Liplju… (foto, video)

Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović tokom bajramske hutbe kazao je kako su vjernici jutros zatečeni na posebnom mjestu i u posebnom halu…

ZVORNIK: BiH, Zanimljivosti, vijesti subota, 09- VII- 2022… 07: 58… Učesnici ”Marša mira“ kurban bajram- namaz klanjali u Liplju… (foto, video)

Brojni učesnici ”Marša mira“, koji su u petak ujutru iz Nezuka, kod Sapne krenuli prema Potočarima, u Bosni i Hercegovini, jutros su klanjali bajram-namaz u kampu u Liplju, javlja Anadolu Agency (AA).

Vjernike u kampu jutros je dočekala kiša, ali ni to ih nije spriječilo da obave molitvu, iako su mnogi od njih bili na otvorenom.

“Marš mira“ Nezuk – Potočari, pješački je pohod u znak sjećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, a učesnici se kreću trasom kojom su Srebreničani u ljeto 1995. godine pokušavali doći do slobodne teritorije Tuzle ili Kladnja.

Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović tokom bajramske hutbe kazao je kako su vjernici jutros zatečeni na posebnom mjestu i u posebnom halu.

Čitaj još:   TRAMP SE KONAČNO OBRATIO NACIJI: Scene totalnog haosa, jedna žena upucana... (foto i video)

”Jutrošnji bajramski džemat smo uspostavili u Liplju, u blizini šeher Zvornika, u malom mjestu čiji su stanovnici proteklih decenija bili svjedoci velikih događaja. Vaša plemenita povorka mira koja se zaputila prema Potočarima i Srebrenici se zaustavila na ovom mjestu kako bismo dragocjene bajramske trenutke proveli u zajedničkom ibadetu koji nam je propisan”, kazao je Fazlović.

Dodao je kako su osjećaji jutros pomiješani, radosni su zbog bajramskog blagdana, ali i sjetni sudjelujući u utiranju puta istini o genocidu, prije 27 godina počinjenom nad bošnjačkim narodom.

Naglasio je kako je čast biti danas s učesnicima “Marša mira“.

”'Marš mira’ je dugo, uz dženazu šehidima i komemoraciju, posebno važno svjedočenje u obilježavanju godišnjice genocida”, rekao je Fazlović.

Dodao je i kako učesnici ”Marša mira“ šalju jasnu poruku…

IZVOR iBalkan.net/ agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more