IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZLATKO Vujović: Temeljni ugovor prvi u nizu; slijede popis i Otvoreni Balkan… (foto, video)

Mudri presjednici Vlada donose odluke koje imaju podršku većine, kaže psiholog Žarko Korać i dodaje da je Abazović svjesno izabrao da već podijeljeno društvo još više dijeli…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, subota, 09. VII 2022… 18: 38… ZLATKO Vujović: Temeljni ugovor prvi u nizu; slijede popis i Otvoreni Balkan… (foto, video)

Uskraćivanje podrške Vladi nakon usvajanja Predloga usaglašenog ugovora između Crne Gore i Crkve Srbije realni je slijed događaja jer je premijer Dritan Abazović prekršio politički sporazum o usvajanju odluka kvalifikovanom većinom, ocijenili su gosti emisije “Hej, Sloveni” Gradske RTV. 

Iako je bio svjestan posljedica, dodaju, premijer je odlučio da, u korist tuđih interesa, dodatno destabilizuje društvo i odbaci istorijsku šansu za skori ulazak Crne Gore u EU.  

Insistiranjem da njegova Vlada usvoji Predlog usaglašenog ugovora između Crne Gore i Crkve Srbije, premijer Dritan Abazović propustio je priliku da uđe u istoriju Crne Gore ne samo kao prvi premijer iz redova manjinskog naroda, već i kao premijer koji je uveo zemlju u Evropsku uniju, ocijenio je docent na Fakultetu političkih nauka u Podgorici Zlatko Vujović.

Umjesto toga, kako tvrdi, on Crnu Goru vraća unazad.

“Dobio je nevjerovatnu podršku EU, otvorena vrata, dobio je podršku koalicionih partnera, dobio je trećinu ministara u toj Vladi sa jedva nešto oko pet procenata podrške. Znači, dobio je moć, uticaj, priliku da mijenja nešto u ovoj zemlji, a on je svemu rekao: ‘ne, mi ćemo da se bavimo ponovo crkvom’ “, smatra Vujović.

Mudri presjednici Vlada donose odluke koje imaju podršku većine, kaže psiholog Žarko Korać i dodaje da je Abazović svjesno izabrao da već podijeljeno društvo još više dijeli.

“Svaka Vlada gleda da ako može u svom radu, u svojoj agendi se koncentriše na teme od značaja za zemlju i one gde ona može da dobije većinsku podršku. Postoje teme gde ona ne dobija većinsku podršku, ali to su teme koje ruše vladu i taj njen politički kurs. Dakle, nikada ne ideš da odmah, čim je formirana Vlada,  a ovo je tek praktično formirana manjinska Vlada, ti ideš na temu koja u potpunosti deli Crnu Goru i ti to odlično znaš. Dakle, nećeš dobiti podršku polovine biračkog tela, bar polovine, a ti ipak na tome insistiraš”, kazao je Korać.

Čitaj još:   ZLATKO Vujović: Bićemo ostavljeni Otvorenom Balkanu, ništa ni od Evrope, ni od boljeg standarda građana... (foto)

Prave namjere premijera Abazovića je, smatra Zlatko Vujović, otkrio u svojim tvitovima jedan od lidera DF-a, Andrija Mandić.   

“Kada je čestitao gospodinu Abazoviću i pozvao ga na nastavak obećanja koje im je dao, a to je Otvoreni Balkan i popis stnovništva. Ono što je jasno u ovom trenutku, na bazi informacija kojima ja raspolažem, da u MONSTAT – u se sprovode sve pripreme za popis iako nije usvojen Zakon o popisu“, kazao je.

Dodaje da bi i to trebalo na neki način da bude sprovedeno u neregularnim uslovima.

“Tako da ide popis mimo dogovora, mimo zakonske procedure, i ide Otvoreni Balkan koji će biti potpisan. Tako da na žalost ovo nije prva tema, ovo će biti samo jedna u nizu“, rekao je Vujović.

U postupcima premijera Abazovića jasan je utica sa strane, kaže reditelj Danilo Marunović. Premijerove veze sa vrhom vlasti u Srbiji, ističe Marunović, ne završavaju se kod klinike koju je, kako je i sam potvrdio, njegovom bratu poklonio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Postoje još razna nagađanja, postoje još neke informacije koje kruže već neko vrijme, šta je od toga tačno šta nije. Ono što je sigurno tačno je da su te veze vrlo čvrste i na fonu onoga što je Vučićeva politika”, kaže Marunović.

Navodi da vidimo “jedan uticaj sa strane i da nad njim, nad njegovim odlukama postoji jedna ozbiljna influenca sa nekom motivacijom i ciljem koji ne spadaju u dobro Crne Gore“.

A cilj ovakve odluke je jasan, tvrdi Vujović, a to je sprečavanje CG da postane članica EU prije Srbije. Na taj način je Vlada, na čelu sa Abazovićem, uoči prve istorijske posjete ministara zemalja članica EU Crnoj Gori, poslala poruku koju oni u ovom trenutku ne žele da čuju. Usvajanje Predloga usaglašenog ugovora između Crne Gore i Crkve Srbije povlači pitanje političkog povjerenja i dobar je osnov za uskraćivanje podrške Vladi, koje su najavile SDP i DPS.

Čitaj još:   VIP prostitucija, bogati biznismen, krvnički tukao PJEVAČICU, silovao je,onda je strpao u kola i dao joj 1.000 €...

“Oni su da kažem u nekom maniru i zapadnih demokratija informisali drugu stranu o posljedicama njegove odluke. Gospodin Abazović je potpuno bio svjestan što slijedi – da će biti uskraćena podrška Vladi“, smatra Vujović.

Takva odluka ne znači da DPS, SDP i druge partije nisu spremne da dođu do dogovora oko imenovanja u pravosuđu čime bi se stvorili uslovi za naredne parlamentarne izbore, zaključuje ZLATKO Vujović…

IZVOR Gradski portal.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more