IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Koliko košta venčanje u nekim gradovima u Srbiji: U Novi Pazaru Bezalkoholne i „alkoholne“ svadbe imaju svoje posebne cijene… (foto, video)

“Dan vašeg vjenčanja je svakako jedan od onih dana koji se zauvijek urezuju u sjećanje. Zato, neka on protekne baš kao ste ga vidjeli u mašti– svetao, veseo i bezbrižan, pun najtoplijih emocija, u znaku sreće i ljubavi.”

NOVI PAZAR: Srbija, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 04. IX… 00: 18… Koliko košta venčanje u nekim gradovima u Srbiji: U Novi Pazaru Bezalkoholne i „alkoholne“ svadbe imaju svoje posebne cijene… (foto, video)

Ovako jedna od agencija poziva buduće mladence da se baš njima obrate ukoliko žele da im upravo oni organizuju ovaj svakako važan dan u životu svakog bračnog para.

Reporteri Danasa istraživali su širom Srbije koliko je potrebno novca za venačnje, svadbu i sve što ide uz ovaj svečani događaj.

Beograd: Za svadbu od 200 zvanica najmanje 3.200 eura samo za zakup svečane sale

Iako je to jedan od malobrojnih srećnih događaja koji se često dešavaju jednom u životu, rashodi potrebni za pripremu vjenčanja jako su visoki u prestonici.

Cijene su vjerovatno i porasle zbog inflacije i poskupljenja ostalih proizvoda i usluga, pa je tako za svadbu od 200 zvanica potrebno izdvojiti najmanje 3.200 eura samo za zakup svečane sale, jer je najniža cijena po osobi 16 eura…

Cijena stolice u svečanim salama u Beogradu kreće se od 16 do čak 125 eura, koliko se plaća u salama na otvorenom. Prosečna cijena menija je od 25 do 50 eura, a u zavisnosti od „dubine džepa“ mladenci se mogu odlučiti i za one skuplje varijante od 80 do čak 100 eura.

Meni od 16 eura obično sadrži hladno predjelo u vidu suhomesnatih proizvoda i sira, zatim teleću, pileću ili potaž čorbu po izboru, sarmu za toplo predjelo, roštilj i riba za glavno jelo, salate, peciva i neograničenu konzumaciju pića.

Ponuda, osim hrane, pića i plaćenog osoblja, uključuje i dekoracije za stolove i stolice, šampanjac za mladenačku tortu, trubače, profesionalnog fotografa, ali cijena cjelokupnog aranžmana raste sa manjim brojem gostiju…

Novi Pazar: Bezalkoholne i „alkoholne“ svadbe

Po društvenim mrežama i lokalnim portalima, poslednjih dana, kruže video snimci, do sada, „neviđene svatovske kolone“. Najluksuznije limuzine, uz sirene, prošle su ulicama. U čaršijskim pričama još se licitira o ukupnoj vrijednosti svatovskog voznog parka, gostima i domaćinima svadbenog veselja.

Svejedno je da li je svatovska kolona velika ili mala, da li su u njoj najluksuzniji ili osrednji automobili, pred matičarem je cijena zaklinjanja na večnu ljubav je ista. Zavisi samo da li je odlazak pred matičara radnim danom ili vikendom i praznikom i da li se brak zaključuje u zgradi lokalne samouprave ili van nje.

Vjenčanja radnim danom obavljaju se poslije 15h, jer u gradskoj upravi ne postoji sala u kojoj bi mogao da se obavi ceremonija. Kad gradski činovnici završe radno vrijeme, tek tada mladenci mogu pred matičara. Zaključenje braka, radnim danom, sa gradskim i republičkim taksama, košta oko 2.000 dinara. Da postoji odgovarajuća sala, vjenčanje radnim danima bilo bi skuplje za 600 dinara.

Čitaj još:   TURSKA I ISTANBUL- TORANJ KOJI FASCINIRA SVIJET

Vikendom i praznicima izlazak pred matičara, sa gradskim i republičkim taksama, je oko 3.500 dinara.

Oni koji hoće da zaključe brak u restoranskim i hotelskim salama, pa čak i u dvorištima svojih porodičnih kuća, moraju skuplje da plate izlazak matičara „na teren“. To zadovoljstvo ih košta nešto više od 14.000 dinara.

U Matičnoj službi tvrde da sve više ima zahtjeva da se vjenčanja obavljaju van zgrade lokalne samouprave, na čijem parkingu ima malo mjesta za automobile i prostorija u kojoj se obavlja vjenčanje tijesna je da primi veći broj svatova. Zbog toga, oni koji sebi mogu da priušte, ne idu kod matičara nego on dolazi kod njih.

Mladence, u ovom kraju, osim opštinskog, „čekaju“ još dva venčanja. Bošnjake šerijatsko, Srbe crkveno vjenčanje.

Šerijatsko vjenčanje, uglavnom, se obavlja u kući mladoženje, a može u džamiji ili restoranu gdje se organizuje slavlje. Ono je besplatno, a na domaćinima je koliko će da časte imama. Čašćavanje se kreće od 20– 50 eura.

Crkvena venčanja se plaćaju. Sveštenici tvrde da su „cijene simbolične, tek nešto iznad cijena opštinskog vjenčanja“. O konkretnim cijenama može da se govori samo uz odobrenje Rašno- prizrenske eparhije kojoj pripada Novi Pazar.

U ovom kraju postoje i dvije vrste svadbi, sa alkoholom i bez njega. Od toga zavise i cijene organizovanja slavlja, koje su, obavezno izražene u eurima. Okupljaju se od 50 „samo najužih gostiju“ do 500 zvanica rodbine, komšija i prijatelja sa svih strana.

Organizovanje svadbi bez alkohola, kod bošnjačkog stanovništva, postalo je moderno u poslednjih dvadesetak godina i povezuje se vjerskom pripadnošću. Po vjerskim propisima muslimanima je zabranjeno konzumiranje alkohola.

U gradu i u okolini u znatnoj većini su ugostiteljski objekti u kojima se organizuju svadbe bez služenja alkoholnih pića. I bez svadbi, inače u njima se ne služi alkohol.

U tim objektima cijene se kreću od 1 – 20 eura po osobi. Cjenovnik zavisi od mjesta gdje se nalazi restoran, od menija, od zahtjeva organizatora svadbe. Niže cijene su u restoranima na periferiji i van grada „za klasični meni“– predjelo, pljeskavica, dinstano meso i pečenje sa krompirom, salata, desert, mineralna i flaširana voda, gazirani i sokovi u tetrapaku pakovanja od 1,5 i 2 litra i kafa.

Od 15– 20 eura cijene su u samom gradu. Tu je posluženje malo bogatije. Izbor pića je isti.

Svadbe na kojima se služi alkohol, uglavnom, se organizuju u restoranima van grada. Cijene se kreću od 16– 35 eura.

Najviše je onih koji se odlučuju za cjenovnik od 16– 22 eura po osobi. Za te pare gostima se poslužuju predjela, pečenja, deserti, kafe, mineralne i flaširane vode, sokovi, piva, „obična“ vina i žestoka pića. Sve kako se domaćini dogovore sa ugostiteljima.

Pred goste, najskupljih 35 eura, „stižu“ razni specijaliteti iz kuhinja sa svih strana, brendirana bezalkoholna i alkoholna pića.

Bez obzira da li su pred gostima samo bezalkoholna pića ili je „prošarano“ alkoholom, ne pravi se pitanje. Bošnjaci i Srbi, zajedno jedni drugima uveličavaju veselja.

Čitaj još:   DETALJI NAPADA U HOTELU ‘JABLANICA’: GAZDA HOTELA PRETUKAO RADNICU Bahati poslodavac iz Jablanice uhapšen, devojka teško povređena...

Na spisku troškova je svadbena torta, po cijeni od 80– 150 eura. Zavisi od „spratnosti“, šlaga ili čokolade i ostalih ukrasa.

Angažovanje muzičara je ozbiljna stavka. Može muzika koja radi po porudžbinama i programska. Lokalni bendovi, koji pjevaju po porudžbinama, koštaju 250 eura plus od 750j– 1.000 dinara po pesmi „za mladence i sve goste od društva u ćošku o njihovom trošku“.

Orkestar sa „programskom“ muzikom košta 1.000 eura, pa baš ako je nekome ćeif može „da im baci“ koji euro, bez najave. Poznati domaći bendovi imaju cijenu od 1.800– 4.500 eura. Ako baš neko ima želju da mu svadbeno veselje uveliča di- džej, onda za 45 minuta mora da plati 100 eura.

BONUS VIDEO: Djevojačko veče- Mejra /svadba 2022/ Sandžak…

Da bi „svadba bila neviđena“, postalo je moderno ispijanje koktela. E, za koktel majstora treba da se izdvoji od 220– 230 eura.

Da se sve ovekoveči, „za uspomenu i dugo sećanje“ tu su fotografske i snimateljske ekipe. Domaćinima se nude paketi profesionalnih fotografija i video snimaka svakog trenutka u domovima mladenaca, vjenčanja i veselja. Cijene idu i do hiljadu eura.

Fotografije za domaćina su 60 dinara po komadu, za goste 200. Video „zapise“ od broja angažovanih kamera, a još kad se u priču uvedu dronovi, onda cijena „zakiva“ hiljadarku.

Ovi uposlenici se žale na međusobnu nelojalnu konkurenciju. Kažu da se zato cijene paketa kreću od 100 do 1.000 eura.

„Sitniji“ troškovi su dodatna ukrašavanja sala do 200 eura, vatrometi, koji su postali obavezni dio.

Najjeftiniji je onaj od 2 minuta, 50 eura. Kao da nisu ispaljeni ako ne traju makar desetak minuta.

Jedino je postavljanje po društvenim mrežama je besplatno…

BONUS VIDEO: Svadba u Sandžaku- Isječak sa svadbe u Novom Pazaru

izvor Danad.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more