IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RANKA Božović: DJECA neće bolje savladati gradivo ako ih ”OKADE POPOVI”…

İako živimo u sekularnoj državi, koja podrazumjeva uređenje koje je zasnovano na odvojenosti vjerskih od javnih institucija, u Crnoj Gori se gotovo svake godine učenici raznih škola, u nekoliko gradova, pozivaju na molebane koji se održavaju povodom početka nove školske godine.

Tako je bilo i ove godine u Podgorici i Beranama 4. septembra.

Psiholog i psihoterapeut Ranka Božović za Gradsku televiziju kaže da sveštenstvo Crkve Srbije na sve načine pokušava da ostvari uticaj u svim oblastima, od kojih je na duže staze najopasniji onaj u obrazovanju.

“Đaci su, zbog nedovoljno razvijene kritičke svijesti, analitičnosti, znanja i obrazovanja, za Crkvu najpoželjnija ciljna grupa. Roditelji očekuju da im od onog mrmljanja popova ili čitanja s nekakvih pripremljenih listova, đeca budu uspješnija, odgovorniji đaci, učenici, bolji ljudi…

Oni nijesu svjesni da ih okivaju u ramove crkvenih dogmi, pokornosti, poslušnosti i robovanju strahovima. To je ono čime manipuliše Crkva Srbije”, ukazuje Božović.

Znanje i uspjeh u obrazovanju, kako ističe, ne počivaju na crkvenim dogmama i zarobljenom umu, već na radoznalosti i otvorenom umu da se uključi u procese koji su naučno dokazani.

„Apelovala bih na roditelje, da vjeruju da njihova djeca neće Pitagorinu teoremu i teoriju evolucije bolje naučiti, znati i razumjeti, ako ih okade popovi srpske crkve, nego ako razviju radne navike, ako imaju radoznao i otvoren um i budu odgovorni, a samim tim uspješni đaci i učenici, u mjeri u kojoj oni to mogu”, poručuje Božović.

Čitaj još:   PRIČA NEDELJE: PRODALI GRAND I BJEŽE IZ SRBIJE, Brena i Boba odlaze, evo gdje i zašto baš sad... (foto)

Sa druge strane, zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežana Mijušković kaže da mogu reagovati samo u slučajevima kada se radi o zloupotrebi djece od strane državnih institucija.

„Mi reagujemo i radimo na na način da po pritužbi roditelja, staratelja ili djece, pokrećemo postupak u odnosu na činjenje ili nečinjenje državnih organa. Djeca imaju pravo da idu sa svojim roditeljima, imaju pravo i da su u vjerskim objektima.

Međutim, ukoliko se radi o zloupotrebi djece od strane bilo koje državne institucije, e onda je u tom dijelu nadležnost. Dakle, ne može škola da insistira da djeca idu u crkveni objekat”, objašnjava Mijušković.

Podsjetimo, u oktobru 2020, dva sata pošto je portal CDM objavio fotografije sa Facebook stranice Saborni Hram Svetog Jovana Vladimira u Baru, sa molebana organizovanog povodom početka nove školske godine, one su uklonjene.

Sporno je bilo to što je učiteljica OŠ „Jugoslavija“, Rada Višnjić, putem Viber grupe, pozvala učenike da dođu na moleban i time načinila težu povredu radne obaveze, zbog čega je dobila otkaz.

Čitaj još:   "GUARDIAN": EVO Kako bogati Rusi koriste Srbiju!? (foto, video)

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more