IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Vlada CRNE GORE dodjelom 900.000 eura vjerskim školama ušla u zonu krivične odgovornosti… (foto, video)

Jedina licencirana vjerska škola u CRNOJ GORIJ je medresa ,,Mehmed Fetih“

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 03. X- 10: 34…  Vlada CRNE GORE dodjelom 900.000 eura vjerskim školama ušla u zonu krivične odgovornosti… (foto, video)

Država finansira gimnazije u Podgorici i Nikšiću iako nijesu licencirane i nemaju odobrenje Nacionalnog savjeta: Vlada dodjelom 900.000 eura vjerskim školama ušla u zonu krivične odgovornosti

Vjerska škola ima pravo na finansiranje iz državnog budžeta, ali samo ukoliko su Zavod za školstvo i Nacionalni savjet odobrili program. Gimnazije ,,Sveti Sava“ iz Podgorice i ,,Mitropolit hadži Sava Kosanović“ u Nikšiću dobiće po 450.000 eura za tekuću školsku godinu, a počinju sa radom tek od naredne 2023/ 2024. godine…

Odluku da se dodijeli 900.000 eura za vjerske škole gimnazije ,,Sveti Sava“ iz Podgorice i ,,Mitropolit hadži Sava Kosanović“ iz Nikšića Vlada je donijela na posljednjoj sjednici, uprkos činjenici da obrazovni program tih škola nije odobrio Nacionalni savjet.

Ministarstvo prosvjete kojim rukovodi ministar Miomir Vojinović je u informacijama dostavljenim Vladi saopšilo da će one izvoditi program po kome rade sve gimnazije u Crnoj Gori, a koji je to tijelo odobrilo 2016. godine.

Vjersku gimnaziju ,,Sveti Sava“ je osnovala Mitropolija crnogorsko primorska u Podgorici, dok je sjediše gimnazije ,,Mitropolit hadži Sava Kosanović“ u Nikšiću i njen osnovač je Eparhija budimiljansko nikšićka.

Te dvije vjerske škole se tretiraju kao privatne obrazovne ustanove.

Zakonska rješenja

U Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju, kada je riječ o privatnim školama, piše da javno važeći obrazovni program donosi Ministarstvo, na prijedlog Nacionalnog savjeta za obrazovanje. Član 23 tog zakona kaže i da obrazovni program privatne škole postaje javno važeći program kada Nacionalni savjet utvrdi da odgovara javno važećem programu za pojedinu oblast obrazovanja i vaspitanja.

Ministarstvo prosvjete tvdi da nije bilo potrebe da ove gimnaziju traže odobrenje od Savjeta jer će raditi po po program usvojenom 2016. godine.

“Mjerila za utvrđivanje punovažnosti i jednake vrijednosti obrazovnog programa privatne ustanove sa javno važećim obrazovnim programom donosi Nacionalni savjet, na predlog Zavoda za školstvo, odnosno Centra”, piše u Zakonu.

Bivša ministarka prosvjeta Vesna Bratić je sredinom aprila potpisala licence za rad ove dvije škole iako u tom trenutku Nacionalni savjet nije postojao. Crna Gora je bila bez te institucije od septembra 2021. godine do jula ove godine.

Na posljednjoj sjednici Vlade je, na pitanje potpredsejdnika Vlade i ministra Raška Konjevića, da li će navedene gimnazije imati i vjerske predmete, minister Vojinović odgovorio da hoće.

Prema informacijama Pobjede, te škole će imati 80 odsto programa po kom rade državne gimnazije a 20 odsto će činiti vjerski predmeti.

Vjerska škola ima pravo na finansiranje iz državnog Budžeta, ali samo ukoliko su Zavod za školstvo i Nacionalni savjet odobrili program. Škole se finansiraju iz Budžeta za tekuću školsku godinu, što sada nije slučaj, jer one počinju sa radom tek od naredne 2023/2024. godine. U prijedlogu ugovora za finansiranje tih škola, koje treba da dobiju po 450.000, piše da je novac namijenjen za podršku školama.

Čitaj još:   Krivokapiću ne ide glatko: NIŠTA OD VLADE CRNE GORE, A I NE ZNA SE KADA ĆE...

Tumačenja pravnika…

Pravnik upoznat sa osnivanjem dvije vjerske gimnazije u Podgorici i Nikšiću, Pobjedi su kazali da programe svih škola utvrdjuje Nacionalni savjet za obrazovanje i da jednom utvrđeni program za sve škole je važeći za sve privatne i državne škole.

“U skladu sa tim Mitropolija crnogorsko primorska je osnovala dvije srednje škole. Škole nisu vjerske, već privatne kao i svaka druga privatna škola čiji osnivač nije država. Shodno tome, vjerske škole nisu mogle da budu finansirane kao takve”, ističe sagovornik Pobjede.

On kaže da je zaključivanje ugovora Ministarstva prosvete sa ovim školama nezakonito i zloupotreba službenog položaja, jer je novac isplaćen nenamjenski i time je oštećen budžet.

Ministarstvo prosvjete je u izvještaju dostavljenom Vladi napisalo da je prethodno ministarstvo formiralo Komisije za licenciranje u martu ove godine. Prema izvještaju, komisije su ostvarile neposredan uvud u objekte predviđene za realizaciju obrazovnog programa i ustanovile da ispunjavaju propisane uslove u pogledu prostorija za izvođenje nastave kao i nastavnih sredstava i opreme. Priložen je i spisak saglasnosti roditelja za upis djece u te škole. Za u podgoričku vjersku gimnaziju je data saglasnost za 16 djece, a za nikšićku za 13 učenika.

U izvještaju Ministarstva prosvjete su navedene i izjave o prihvatanju ponuda za zaključenje ugovora o radu nastavnika koji će u njima predavati.

U izvještajima za obje škole je navedeno da u dale bankarske garancije, svaka po 55.890,36 eura, kod CKB Bbanke. Piše i da su škole dostavile Rješenje Uprave za inspekcijske poslove – odsjek za zdravstveno sanitarnu inspekciju kojom se daje saglasnost za upotrebu poslovnog prostora namijenjenog za obavljanje djelatnosti obrazovanja i vaspitanja. U izvještaju se navodi da su rješenja izdata u aprilu ove godine.

Centar za Građansko obrazovanje je ranije uputio ministru Vojinoviću inicijativu za preispitivanje zakonitosti licenciranja privatnih škola i povlačenje zahtjeva za njihovo finansiranje iz Budžeta.

CGO navodi da sa zahtjevom za opredjeljivanje 900.000 eura iz Budžeta za finansiranje dvije privatne ustanove koje nijesu licencirane u skladu sa zakonskom procedurom ministar ulazi u zonu krivične i prekršajne odgovornosti.

“Nekoliko dana pred formalni kraj mandata, bivša ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta, Vesna Bratić, u aprilu 2022.godine, izdala je rješenje o licenciranju ovih ustanova upitne zakonitosti. Podsjećamo da je toj Vladi izglasano nepovjerenje početkom februara 2022. godine i da je ovaj akt donešen u njenom tehničkom mandatu što mu čini upitnim i legitimitet”, kazali su iz CGO.

Dodaju da se licenca za privatnu ustanovu obrazovanja i vaspitanja, između ostalog, ostvaruje na osnovu obrazovnog programa, a javno važeći postaje kada ga donese Ministarstvo nakon odobrenja Nacionalnog savjeta za obrazovanje kao nadležnog tijela.

Ministarstvo, kako kažu, ne može mijenjati posebni dio javno važećeg obrazovnog programa koji utvrdi Nacionalni savjet, kada ga utvrdi, a što ovdje nije bio slučaj, jedina uloga Ministarstva je da eventualno vrati Nacionalnom savjetu utvrđeni posebni dio javno-važećeg obrazovnog programa na ponovno razmatranje i utvrđivanje, a što se nije desilo, jer ovo tijelo nije ni postojalo.

Čitaj još:   Afrodizijaci iz prirode, koji trebaju završiti u vašem ručku...

U tom kontekstu, kako navode, nijesu mogla biti donešena ni mjerila za utvrđivanje punovažnosti i jednake vrijednosti obrazovnog programa privatne ustanove sa javno važećim obrazovnim programom koje donosi Nacionalni savjet, na prijedlog Zavoda za

školstvo i Centra za stručno obrazovanje. Usput, nema javno dostupnih informacija ni da su u ovaj proces uopšte bili uključeni Zavod za školstvo i Centar za stručno obrazovanje.

Iz CGO-a smatraju da je nesporno da ove ustanove ne mogu početi sa radom dok se ne pokrene postupak za preispitivanje nezakonito izdatih licenci, ali i ponovni postupak za njihovo izdavanje koji povlači precizne procedure.

Istakli su da svako postupanje Ministarstva po trenutno nezakonitim rješenjima o licenciranju navedenih ustanova čini ministra i Ministarstvo saučesnicima u kršenju zakona.

Jedina licencirana vjerska škola medresa ,,Mehmed Fetih“

Zasad jedina vjerska škola koja radi u Crnoj Gori, medresa ,,Mehmed Fetih“ je za ovu školsku godinu dobila 500.000 eura. U ugovoru u koji je Pobjeda imala uvid, piše da su sredstva namijenjena za isplatu zarada zaposlenih, na internatske troškove, kao i održavanje pet zgrada, u okviru kompleksa ustanove.

Vlada je Zakonom o budžetu za 2018, 2019. i 2020. godinu opredjeljivala Ministarstvu prosvjete po 500.000 eura godišnje za ovu namjenu, na programu Srednje obrazovanje. Tu školu pohađa 380 učenika, a u internatima boravi 200 đaka.

Bogoslovija na Cetinju se ne finansira iz Budžeta i nema licencu.

Bonus VIDEO: Istraga u Crnoj Gori: Kako je delegacija SPC-a ušla u zemlju

izvor aktuelno.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more