IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

IGRA ŠAHA DRITANA Abazovića: Da li je premijer prisluškivan dok je ugrožavao nacionalnu bezbjednost sa helikopterima MUP- a Srbije i popovima SPC, bez znanja ANB- a?

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović tražio je od novog menadžmenta Agencije za nacionalnu bezbjednost da provjere da li su ga agenti tajne službe prisluškivali u julu, uoči potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, objavili su mediji krajem prošle nedjelje. Abazović sumnja da ga je ANB, tačnije pojedinci iz te institucije, nezakonito prisluškivali u julu, u periodu kada je trebalo da bude potpisan Temeljni ugovor. Dobro bi bilo da ANB odradi posao i provjeri sumnje premijera, ali bi takođe bilo dobro da se Abazović pozabavi i nekim drugim pojedinostima i “sitnicama”.

Za te sitnice ne treba mu provjera nijednog organa, jer sve zna o tome. Dakle, primjer treba da objasni kako to da o potpisivanju Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom ništa nije znala Agencija za nacionalnu bezbjednost, iako je to pitanje mjesecima izazivalo nestabilnost Crne Gore i ugrožavalo nacionalnu bezbjednost.

Valjda je obaveza premijera jedne zemlje da obavijesti nadležnu instituciju da će se desiti neki događaj u državi koji može da izazove nestabilnost, sukobe…

Ne, Abazović je igrao šah sa ostatkom institucija u državi i samo naložio policiji da mu bude logistička podrška za izvođenje radova na projektu potipisvanja TU sa SPC.

A podsjetimo da je po njegovom nalogu, a bez znanja ANB-a, koordinatora službi nacionalne bezbjednosti i drugih institucija, Abazović organizovao helikopterski “desant” crkvene delegacija iz Srbije

Trećeg avgusta su direktor Uprave policije Zoran Brđanin i nekoliko odabranih policajaca, uz prethodni tajni dogovor sa službom bezbjednosti Srbije, a uz znanje premijera Dritana Abazovića i ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića, te direktnu asistenciju službenika granične policije i kontrole leta u Podgorici svjesno prekršili Zakon o vazdušnom saobraćaju, ugovor NATO Air Policing i Zakon o graničnoj kontroli.

Prema informacijama medija, o kompletnoj operaciji i famoznom letu pod oznakom ,,X“ nije obaviješteno Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo odbrane Crne Gore, Agencija za civilno vazduhoplovstvo, niti Agencija za nacionalnu bezbjednost.

Standard je u dva navrata detaljno pisao o tajnoj akciji helikopterskog transporta patrijarha SPC Porfirija i drugih sveštenika u Podgoricu, konstatujući da su u toj operaciji, ne samo ignorisani, već i prekršeni brojni članovi Zakona o vazdušnom saobraćaju i Zakona o graničnoj kontroli.

Podaci nedvosmisleno pokazuju da se radilo o organizovanom djelovanju dužnosnika crnogorske policije i dijela izvršne vlasti, očito u direktnoj saradnji sa srpskim bezbjednosnim službama, ali i uz učešće za sada neidentifikovane osobe ili osoba iz kontrole letjenja u Podgorici.

Portal Standard je tada objavio provjerenu informaciju da je MUP Srbije plan leta helikoptera podnio Kontroli leta u Beogradu, nakon čega mu je odobreno polijetanje. Prema tom dokumentu, let je tretiran kao „let stranog civilnog vazduhoplova“, ali sa oznakom „X“, umjesto da nosi oznaku „M“, koja se koristi za državne letjelice.

Oznaka „X“, kako precizno uočava portal Standard, koristi se u slučajevima koji nijesu iz kategorija redovni avio-saobraćaj, vanredni avio-saobraćaja, letovi opšte avijacije i letovi vojnih/državnih vazduhoplova.

Prema informacijama Pobjede, Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore morala je od MUP-a Srbije dobiti zahtjev/obavještenje o navedenom letu kako bi, u skladu sa članom 16 Zakona o vazdušnom saobraćaju, odobrila odnosno bila zvanično upoznata sa letom od strane operatera vazduhoplova (MUP Srbije), što se čini dostavljanjem popunjenog obrazca, po Uputstvu za popunjavanje plana leta, koje je izdala Kontrole letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA).

Da je poštovano uputstvo, helikopter MUP-a Srbije bi morao biti kategorisan oznakom „M“ , kao let državnog vazduhoplova, što je i bio.

Sve je to učinjeno s namjerom jer se tako, mimo zakona, izbjegla obaveza da se traži odobrenje crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova uz prethodnu saglasnost Ministarstva odbrane Crne Gore za ulazak na teritoriju naše države.

Čitaj još:   Izvinjavamo se DRITANU Abazoviću: Otkrio da je razgovarao sa Putinom i Bajdenom i što smo ga doživjeli OZBILJNO...

No, ministar vanjskih poslova je Ranko Krivokapić, a ministar odbrane i koordinator službi bezbjednosti je Raško Konjević pa je tajni plan bio da dvojica istaknutih članova Vlade, ali oponenata Dritanu Abazoviću budu, po svaku cijenu zaobiđeni, da ne saznaju maršrutu leta.

Čak i po cijenu ogrješenja o crnogorske zakone!

SAD ME VIDIŠ, SAD NE VIDIŠ!

Ono što se dešavalo, 3. avgusta ujutru, nakon što je helikopter MUP-a Srbije prešao na crnogorsku teritoriju, pokazuje kako je podrivana bezbjednost crnogorskog vazdušnog prostora, ali i države Crne Gore.

Kada je helikopter u kojem je bila delegacija Crkve Srbije ušao na teritoriju Crne Gore, monitoring su preuzele terminalna i aerodromska kontrola letjenja Podgorica. Terminalna kontrola na aerodromu Podgorica pokriva oblast teritorije Crne Gore do visine 4.400 metara, aerodromska kontrola oblast od 8 milja (12,8 kilometara) oko svakog aerodroma.

Prema procedurama, kontrola leta je odmah po ulaska u crnogorski vazdušni prostor morala da ostvari radio-komunikaciju sa pilotima helikoptera. Nema podataka da je toga bilo.

Ali je bilo mnogo toga drugog, prilično zastrašujućeg. Prema informacijama u koje je Pobjeda imala uvid, helikopter MUP-a Srbije dva puta je, do slijetanja u kamp na Zlatici, nestajao sa radara! Prvi put, u 08.40 dok se nalazio iznad Kolašina – punih šest minuta – da bi se na radaru pojavio u 08.46, kada je bio u reonu Pelevog Brijega. 

Vazduhoplovni eksperti napominju da je moguće da je slika helikoptera nestala jer je bio u takozvanoj ,,sjenci“ primarnog radara, ali bi u tom slučaju, ukoliko je uključen transponder koji šalje signal, bio ,,uhvaćen“ sekundarnim radarom.

Nije utvrđeno da li je pilot helikoptera isključio uređaj za odašiljanje signala, ali je sasvim izvjesno da je kontrola leta u Podgorici, kada se odraz helikoptera ponovo pojavio na radaru, morala da reaguje, jer se u tom času, prema pravilima službe, vazduhoplov tretira kao ,,neidentifikovana letilica“.

Tim prije što je nestankom odraza sa ekrana kod Kolašina, nestala i registraciona oznaka za identifikaciju helikoptera MUP-a Srbije, pa su kontrolori letjenja u Podgorici mogli samo da pretpostave da se radi o istom vazduhoplovu kada se ponovo pojavio na ekranu.

Prema ugovoru o zaštiti vazdušnog prostora, Crna Gora kao članica NATO, kada dolazi do gubljenja nekog vazduhoplova sa ekrana i nestanka podataka za njegovu identifikaciju, mora poštovati vrlo rigorozne NATO Air Policing protokole koji nalažu da se odmah alarmira Vazduhoplovni operativni centar Vojske Crne Gore ili MUP za angažovanje službe za traganje i spašavanje. Potom se aktivira operacija zaštite vazdušnog prostora, za što su zaduženi avioni NATO iz Grčke i Italije.

Ništa od toga nije urađeno. Ni kasnije, kada je signal helikoptera MUP-a Srbije ponovo nestao – u 08.49. Tada je helikopter bio iznad kampa na Zlatici, što navodi na zaključak da je delegacija Crkve Srbije upravo izlazila iz letilice, mada nije objašnjivo zbog čega tada nije bilo signala, sve do 08.56 časova kada se ponovo pojavljuje na radaru i slijeće na aerodrom u Golubovcima.

,,BEZGRANIČNA“ KONTROLA

Bilo je još drastičnih kršenja Zakona o vazdušnom saobraćaju tog 3. avgusta.

Pobjeda je pisala da helikopter MUP-a Srbije nije ni mogao da sleti u kamp SAJ-a na Zlatici, jer Zakon o vazdušnom saobraćaju precizno navodi da je to moguće samo – na aerodromima.

Strani vazduhoplov u međunarodnom saobraćaju, bez obzira na to je li civilni ili državni, mora da sleti na međunarodni aerodrom ili na drugi aerodrom koji nije međunarodni, ukoliko je obezbijeđena primjena propisa o prelasku državne granice.

Čitaj još:   NAPETO I DALJE U NIKŠIĆU: Iz Vlade i dalje ćute, ima povrijeđenih građana (foto/ video)

Što znači da je srpski državni helikopter mogao da sleti na aerodrom u Podgorici ili u Tivtu, ili, uz odobrenje Agencije za civilno vazduhoplovstvo, na aerodrome koji nijesu međunarodni, u Nikšiću i Beranama. No, Agencija nije zvanično ni bila obaviještena o letu!

Nije to sve. Osim Zakona o vazdušnom saobraćaju, kršen je i Zakon o graničnoj kontroli i tu je evidentna odgovornost Uprave policije i direktora Zorana Brđanina koji je rukovodio akcijom. Osim njega, o akciji ,,transporta“ bili su obaviješteni, sasvim izvjesno, još dva čovjeka: v. d. pomoćnika direktora UP Miloš Rakonjac, koji je 5. septembra obezbjeđivao ,,desantno ustoličenje“ Joanikija Mićovića u Cetinjskom manastiru i Dragan Klikovac, rukovodilac stanice pogranične policije na aerodromu Podgorica.

Patrijarh srpski Porfirije i sveštenici SPC nijesu prešli preko zvaničnog graničnog prelaza. O tajnovitosti akcije, ali i drastičnom kršenju zakona, ukazuje i podatak da je šef granične policije ,,Centar“ Vasko Aković o dolasku delegacije iz Srbije, obaviješten tek naknadno, kako je saopštila Uprava policije.

A evidenciju putnika obavila je službenica policije Slađana Đukić, bez direktnog pregleda, sa razdaljine od 15 kilometara?!

PAD SRPSKIH JASTREBOVA 

Sve dostupne informacije o ,,letu X“ pokazuju da su svi detalji operacije dogovoreni i planirani – u užem krugu. Nažalost, uz očigledne zloupotrebe zakona i protokola o kontroli vazdušnog prostora i zaštiti teritorije i građana od brojnih oblika zloupotrebe. Bezbjednosni eksperti, koje je Pobjeda konsultovala, ističu da slučajevi grubog kršenja propisa, ,,mogu motivisati terorističke grupe da ispolje dejstvo prema jednoj NATO članici“.

– Kako je prije neki dan prošao helikopter srpskog MUP-a, u bliskoj budućnosti može proći i neki drugi, teroristički, i nanijeti nesagledive posljedice. Ono što je pošlo za rukom ,,srpskim jastrebovima“ može i nekim drugima – kaže sagovornik sa višegodišnjim iskustvom u sektoru bezbjednosti.

No, prema saopštenju Uprave policije moglo bi se zaključiti da se ,,operacija dostavljanja“ smatra uspješno izvedenom, iako su očita izigravanja zakona i pravila, čime je direktno bila ugrožena bezbjednost Crne Gore, u vazduhu ali i na kopnu.

OTKRIVENI TAJNI PLANOVI PROBUDILI SUMNJU KOD ABAZOVIĆA

Na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, u prošlu srijedu, poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Bošković je tokom polemike pominjao audio-snimke Abazovića, ali nije precizirao na šta aludira. To je očito probudilo sumnju kod Abazovića da je prisluškivan, jer su skoro svi detalji njegovog tajnog plana izašli u javnost. Skoro svi.

izvor: http://standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more