IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Predsjednik Turske Erdogan najavio: Izbori 2023. godine mogu biti posljednji na kojima ću učestvovati… (foto, video)

Erdogan nagovijestio je da bi izbori 2023. godine mogli biti posljednji na kojima će učestvovati i da je vrijeme da štafetu preda mlađima…

ISTANBUL: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 11- XII- 00- 34… Predsjednik Turske Erdogan najavio: Izbori 2023. godine mogu biti posljednji na kojima ću učestvovati… (foto, video)

Predsjednik Turske Redžep Tayyip Erdogan- “Nadajmo se da ćemo 2023. započeti izgradnju turskog stoljeća sa snagom koju ćemo dobiti od naše nacije, posljednji put na naše ime. Ovu svetu zastavu ćemo predati našim mladima”, rekao je Erdogan.

Turska bi trebala održati nacionalne izbore 2023. godine.

Erdoganova stranka AKP nastoji ostati na vlasti, budući da je na vlasti od 2003. godine Međutim, ankete ne idu u njenu korist zbog nedavnih ekonomskih turbulencija, za koje stručnjaci smatraju da su posljedica lošeg upravljanja vlade.

Rekordna inflacija i kolaps lire posljednjih godina zabrinjavaju mnoge Turke, čiji je životni standard naglo pao.

Govoreći u subotu, Erdogan je rekao da je njegova Stranka pravde i razvoja (AKP) učinila Tursku ključnim igračem na svjetskoj sceni.

“Mi ne samo da rješavamo stare probleme već 20 godina. Uspostavili smo uslužnu infrastrukturu na kojoj nam čak i razvijene zemlje zavide. Sada kažu da je Turska stvarno drugačija zemlja. Svaka globalna kriza pogoduje boljem razumijevanju moći naše zemlje,” rekao je Erdogan.

Čitaj još:   HOROR: Bombaški napad na policajce u Turskoj... (foto)

U oktobru je Turski zavod za statistiku izvijestio da je inflacija dosegla 24- godišnji maksimum od 85,51 posto, iako su mnogi tvrdili da je stvarna stopa vjerojatno čak i viša.

U septembru 2021. godine jedan američki dolar vrijedio je oko osam turskih lira, a do oktobre 2022. godine vrijedi oko 19 lira.

Tokom govora održanog na ceremoniji otvaranja državne bolnice Vezirköprü, Erdogan je istakao svoje dosadašnje rezultate.

“Vidjeli smo snagu našeg kapaciteta zapošljavanja u vrijeme kada se govorilo o smanjenju ekonomije. U energetskoj krizi vidjeli smo snagu naših ulaganja da mobiliziramo svoje mogućnosti na najvišoj razini. U svakoj krizi smo unaprijedili svoj potencijal da iskoristimo nove prilike, oslanjajući se na vlastitu snagu”, rekao je.

Erdogan je u oktobru ponovio svoju dugogodišnju želju da pripremi novi turski ustav koji bi bio “demokratski, jednostavan i vizionarski”.

Ovaj su projekt neki promatrači doživjeli kao želju da se izmijeni ograničenje od najviše dva predsjednička mandata, predviđeno turskim ustavom, prenosi Euronews.

Čitaj još:   Vic dana Amerikanci i neki prepametni kompjuter...

BONUS VIDEO: Erdoğan, 2023'te son kez aday olacağını söyledi

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more