IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KLANJANA DŽENAZA FIKRETU AVDIĆU dobrom čovjeku i donatoru…

Fikret Avdić, vlasnik i direktor preduzeća “Fantasy” Zenica preselio je jučer na AHIRET, potvrdila je njegova porodica. Avdić je rođen 1959. godine u Zenici.

Danas je klanjana dženaza ispred džamije Bosna, a ukop na Musali- Bilmišće…

Oženjen, otac troje djece, godinama je vodio preduzeće koje se bavi proizvodnjom namještaja. Zeničkoj javnosti je poznat i kao vakif za izgradnju džamije u centru grada, tik uz stadion Bilino polje.

Samo za ovaj projekat vakif Avdić je izdvojio oko pola miliona KM, a osigurao je i stan za potrebe imama pomenute džamije. Donirao je i sredstva za izgradnju džamija i munara u Novom Radakovu u Zenici, džematu Seoci – MIZ Zenica i džematu Broda – MIZ Zenica. Vakif je i za Kompleks Sultan Ahmedove džamije u Zenici.

Također, bio je donator i učesnik u raznim projektima Islamske zajednica, ne samo na području Muftiluka zeničkog, nego i diljem Bosne i Hercegovine. Reisu- l- ulema IZ u BiH Husein Kavazović uručio je Plaketu Avdiću na kojoj je naveden Hadis Muhammeda a.s. koji kaže:

“Poslije smrti čovjekove njegovi tragovi na ovom svijetu nestaju osim u tri slučaja: ako ostavi trajno dobro – vakuf, znanje kojim će se drugi koristiti i odgojeno dijete koje će za njega dovu činiti”.

Čitaj još:   PANIKA -SERIJSKI UBICA U SJEVERNOJ MAKEDONIJI???

U BIH je proglašen za najistaknutijeg vakif za 2014.godinu. Podsjećamo, u zeničkom naselju Bilino polje – Nova Zenica je prvog jula 2017. svečano otvorena džamija “Bosna”, koja je na otvaranju predata na upotrebu Islamskoj zajednici (IZ) u BiH (MIZ Zenica, odnosno džematu Nova Zenica).

Inače, kamen temeljac za gradnju ove džamije postavljen je 07. maja 2013.godine na Dan džamija, a prvi zemljani radovi su počeli 26.avgusta 2013.godine. Džamija Bosna je proklanjana mladom džumom (prva džuma u novosagrađenoj džamiji) 27.juna 2014.godine, koju, kao hediju, džematlije dobiše pred Ramazan 2014.godine.

Sam naziv džamije „Bosna“, kako kaže Avdić, je iz razloga, jer je građena sa Bosnom u srcu. Izgradnjom ove džamije olakšalo se džematlijama sa ovog područja grada (Nova Zenica i Bilino polje), koji su svoje namaze u džematu obavljali u džamiji u Blatuši, Kočevskoj i drugim džamijama.

Iza Fikreta Avdića su ostali supruga Derviša, kćerka Kanita, te sinovi Ajdin i Tarik.

Čitaj još:   NOVI DETALJI O HORORU U NOVOM PAZARU: Djevojčici i dječaku STRIC PERICA dao ekstazi...

izvor: hajat.ba

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

SAMO DA NAM BUDE VEDRO! Očekuje nas fenomenalan NEBESKI SPEKTAKL!!!

Kiša takozvanih Perseida, odnosno meteorskih rojeva, specifična je po meteorima Read more

Nasrnuo nožem na policiju, policajac ga upucao!!!

Nesvakidašnji incident u Hrvatskoj... Kako je objavila zagrebačka policija, danas oko Read more

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more