IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Politički analitičar DANILO Kalezić: Pobjeda JAKOVA Milatovića je trijumf ruskog malignog utjecaja u Crnoj Gori… (foto, video)

Pobjeda Jakova Milatovića nije pobjeda njegove politike, ličnosti, harizme, njegovog talenta, je zapravo, pobjeda političkih i parapolitičkih struktura koje su ga čvrsto podržale, prije svega, crkva Srbije u Crnoj Gori, združeno s medijima iz manjeg bh. entiteta, i Srbija uz jednu indirektnu suptilnu podršku Moskve, smatra politički analitičar Danilo Kalezić…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 04: IV-2023, 14: 14… Politički analitičar DANILO Kalezić: Pobjeda AKOVA Milatovića je trijumf ruskog malignog utjecaja u Crnoj Gori… (foto, video)

Kaže kako će Milatović u najboljem slučaju biti relativno marginalizovan u političkom procesu u Crnoj Gori i da će uglavnom svoje političke poteze usklađivati s onim što su interesi Beograda i prosrpskih stranaka u Crnoj Gori.

Međutim, navodi da su za Crnu Goru opasniji i važniji ti politički trendovi koji nam govore da, zapravo, dominantan dio Crne Gore svjesno ili nesvjesno odbacuje proevropski kurs zemlje i da država tone dublje u jednu vrstu kleronacionalizma, jer je, zapravo, Milatović personifikacija te politike koja je u Crnoj Gori dominantna od 2020. godine.

Ono što u ovom trenutku zasigurno možemo reći jeste da će svi politički potezi budućeg predsjednika biti usklađivani s onim što je zvanični kurs Beograda, tako da će i odnos prema BiH, barem kada govorimo o Kancelariji predsjednika Crne Gore biti usklađivani s tim.

Ne očekujem u prvoj fazi da se ti odnosi dramatično pogoršaju, ali daleko od toga da će ti odnosi biti na onom nivou na kojem su bili dok je državnu politiku trasirao gospodin Đukanović. Na kraju, i podrška koju je dio bh. javnosti, prije svega intelektualci, ali i Udruženje „Majke Srebrenice“, dao gospodinu Đukanoviću najbolji je pokazatelj da se s tih adresa pravilno detektovalo ko je bolje rješenje za regionalnu stabilnost – navodi Kalezić.

Kalezić smatra da će Milatović biti marginalizovan u političkom procesu i da će se njegova uloga uglavnom svoditi na apologetiku, na ono što su zvanični stavovi Beograda, i u tom pravcu će se kretati i odnos prema BiH. Napominje da većina podrške koju je gospodin Milatović dobio na ovim izborima dolazi od stranaka koje negiraju genocid u Srebrenici ili koji su aktivni u destabilizaciji BiH putem podrške Miloradu Dodiku.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 23. novembar 2023. godine

Govoreći o proslavi nakon proglašenja Milatovićeve pobjede te onome što smo mogli vidjeti na ulicama Crne Gore (zastave Srbije, nacionalističke pjesme), kaže da to nije prva proslava takvog tipa, te da je, kad god se dešavaju proslave tog dijela političkog spektra u Crnoj Gori, ikonografija vrlo slična. Međutim, navodi drugu stvar koja posebno zabrinjava.

  • Ono što brine jeste da javnost u Crnoj Gori često ne želi da vjeruje ili je sklona da naivno konstruiše sliku o, recimo, kandidatu Milatoviću koja nije usaglašena s onim što je realnost. Realnost vidimo na ulicama, da je pobijedio kandidat koga velikosrpski dio Crne Gore percipira kao svog. Nacionalistički dio Crne Gore ga percipira kao svog i onda je to slavlje lako objašnjivo. Vidite da oni i dalje pozivaju taj dio javnosti, koji je u procentima 80 posto ili 85 posto, da podržava Milatovića, da poziva na reviziju priznavanja Kosova i na neke druge teme koje smo mislili da smo ostavili iza sebe.

Govoreći o proslavi nakon proglašenja Milatovićeve pobjede te onome što smo mogli vidjeti na ulicama Crne Gore (zastave Srbije, nacionalističke pjesme), kaže da to nije prva proslava takvog tipa, te da je, kad god se dešavaju proslave tog dijela političkog spektra u Crnoj Gori, ikonografija vrlo slična. Međutim, navodi drugu stvar koja posebno zabrinjava.

Ono što brine jeste da javnost u Crnoj Gori često ne želi da vjeruje ili je sklona da naivno konstruiše sliku o, recimo, kandidatu Milatoviću koja nije usaglašena s onim što je realnost. Realnost vidimo na ulicama, da je pobijedio kandidat koga velikosrpski dio Crne Gore percipira kao svog.

Nacionalistički dio Crne Gore ga percipira kao svog i onda je to slavlje lako objašnjivo. Vidite da oni i dalje pozivaju taj dio javnosti, koji je u procentima 80 posto ili 85 posto, da podržava Milatovića, da poziva na reviziju priznavanja Kosova i na neke druge teme koje smo mislili da smo ostavili iza sebe.

Kalezić pobjedu Milatovića opisuje kao trijumf ruskog malignog utjecaja u Crnoj Gori koji je zasad u povoju. Kaže kako je sama Kancelarija i uloga predsjednika dosta ceremonijalna, međutim, pobjeda Milatovića daje vjetar u leđa proruskim i velikosrpskim snagama u Crnoj Gori, koje će na talasu te pobjede pokušati da kapitalizuju i ostvare parlamentarnu većinu i na izborima koji se dešavaju za nešto više od dva mjeseca.

Čitaj još:   Manje rada i više para, obećavaju u Crnoj Gori pred izbore... (foto)
  • Upravo ta vrsta uzroka i posljedice treba da zabrinjava cijeli region, posebno ako uzmete u obzir širi kontekst– da je Crna Gora iz pozicije zemlje koja je ipak bila primjer uspješne priče u regionu Zapadnog Balkana postala, kako je zapadni zvaničnici opisuju, rak-rana i ta rana se širi, ne liječi se. Tako da, kad god je destabilizovana Crna Gora, destabilizovana je regija, i suprotno – navodi on.

Nažalost, sada ulazimo u novu fazu destabilizacije i, ako već tražimo izlaz iz ove situacije, potrebno je da se međunarodna zajednica u crnogorske prilike uključi na konstruktivan i pragmatičan način, za razliku od površnog načina na koji je do sada bila uključena, kada često nije razumjela ideološku i političku suštinu stranaka koje su došle na vlast 2020, zaključuje Kalezić za Hayat.ba.

BONUS VIDEO. Pobjeda Milatovića: Slavlje u Podgorici uz trobojke i Kosovo…

izvor Hayat.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more