IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Profesor ČEDOMIR Čupić iz BEOGRADA: MILO Đukanović nije bio diktator, od JAKOVA Milatovića će zavisiti je li igrač BEOGRADA… (foto)

Profesor predložio novom predsjedniku da zamrzne članstvo u partiji i bude predsjednik svih građana…

BEOGRAD: Srbija, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 04: IV-2023, 10: 14… Profesor ČEDOMIR Čupić iz BEOGRADA: MILO Đukanović nije bio diktator, od JAKOVA Milatovića će zavisiti je li igrač BEOGRADA… (foto)

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Čedomir Čupić kazao je da se u nedjelju u Crnoj Gori desio jedan normalan proces smjene vlasti na izborima, a da će od poteza novog predsjednika Jakova Milatovića zavisiti da li je zaista došla sloboda.

– Evo, neka sad nova vast pokaže odmah neke demokratske potencijale, da amandmanom uvede da možete pet godina da budete predsjednik, pa poslije da ne možete da budete u politici, ni da premijer možete da budete više od dva puta. Evo, mladi Milatović neka prvo zamrzne svoje članstvo u partiji, da bude predsjednik svih građana – predložio je Čupić u razgovoru za N1.

Tek onda, kako je rekao, možemo govoriti o tome da je u Crnoj Gori došlo do nekih velikih promjena.

Profesor je kritikovao ocjenu novizabranog crnogorskog predsjednika Milatovića o Đukanoviću kao posljednjem diktatoru u Evropi.

– Treba biti oprezan za sve te teške riječi. Ovdje ljudi ne znaju šta je diktatura. U savremenim diktaturama imate samo jednu partiju (…) Jedan, možda jedini mogući diktator, to je u Sjevernoj Koreji. Sve ostalo nisu diktatori, to su populisti – predočio je.

Objasnio je i da u savremenom svijetu postoje dvije vrste popilizma – autoritarni i demokratski – a da je Đukanović bio „demokratski populista“.

Čitaj još:   ŠOKANTNO i TRAGIČNO- Fikret HODŽIĆ, "djete Srebrenice": "Osuđen sam za nešto za što nisam bio ni optužen, u Vojkoviće idem za 10- 15 dana"... (foto, video)

Čupić je takođe odbacio ocjene da je poraz Đukanovića „kraj građanske Crne Gore“.

– Ovdje, u zemljama naše nekadašnje Jugoslavije, nemate uopšte nijedno građansko društvo – istakao je Čupić.

Građansko društvo bi značilo da se svi po državljanstvo osećaju kao, u konkretnom slučaju, Crnogorci, a da u svom privatnom opredjeljenju pripadaju određenim etničkim poijreklima. Kao primjere takvog društva profesor je naveo Francusku i Sjedinjene Američke Države.

„Srbija nema ozbiljnu opoziciju“

Upitan da li je pobjeda Milatovića u Crnoj Gori „recept“ za opoziciju u Srbiji, Čupić je rekao da su to „zablude“ i da o tako govore „velike neznalice“.

Ukazao je da su okolnosti u Crnoj Gori i Srbiji potpuno drugačije, ističući da je prvo potrebno promijeniti vrednosni sistem.

Čupić je za srpsku opoziciju ocijenio da ima „male mogućnosti, a velike apetite da se osvoji vlast“.

– Proevropska opozicija, pogledajte kako su se jednog dana poslije izbora svi raspali. Vidjeli ste koje su to sujete, megalomanije… Mi nemamo ozbiljnu opoziciju- mišljenja je Čupić.

No, to, prema njegovim riječima, ne daje predsjedniku Aleksandru Vučiću za pravo da kaže kako u Srbiji nema nikog ko može da ga pobijedi.

– On se ponaša razuzdano, to je nepristojno! On je predsjednik svih građana, treba svaku riheč da odmjerava- poručio je Čupić.

Milatovićevoj posjeti ne treba davati veliki značaj…

Komentarišući Vučićevu izjavu kako se nada da će Milatović po inauguraciji, prvo posjetiti Beograd, Čupić je rekao da ta pojseta treba da se desi, ali joj se ne sme davati veliki značaj.

Čitaj još:   DRAGAN Bursać: KAKO VJEROVATI "URI NAKON BRUKE NA BELVEDERU"... (foto)

Milatovićev eventualni dolazak u Beograd je, prema Čupićevim riječima, dolazak „kod jednog uzurpatora“, i ako bi joj se davao veliki značaj, onda bi se vezivali za „nešto što nije dobro“…

izvor Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more