IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VRATILA SE ZIMA I NE ŠALI SE: Danas oblačno vrijeme, u Sarajevu obijelio snijeg… (foto)

Hladna fronta sa sjevera i hladniji zrak koji je prati, narednih dana, u najvećoj mjeri uslovljavat će vremenske prilike u regionu jugoistoka Evrope…

SARAJEVO: Region, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 04: IV-2023, 09: 14… VRATILA SE ZIMA I NE ŠALI SE: Danas oblačno vrijeme, u Sarajevu obijelio snijeg… (foto)

Zbog velike razlike u pritisku zraka, anticiklone na sjeveru i ciklone na jugu, očekuje se pojačan do olujni vjetra, sjeverac u Bosni i Bura u Hercegovini.

Narednih 15 dana u Bosni se očekuje pretežno oblačno, vjetrovito, i nestabilno vrijeme uz slabe i povremene padavine. Većinom se prognozira kiša, dok se u utorak i srijedu očekuje slab snijeg i u nižim predjelima Bosne.

U Hercegovini se prognozira stabilnije vrijeme bez padavina te umjereno oblačno i vjetrovito sa jakom do olujnom Burom samo tokom ponedjeljka i utorka. Od 13. aprila, u Bosni i Hercegovini, izgledna je stabilizacija i toplije vrijeme.

Uslijed prodora hladne zračne mase sa sjevera evropskog kontinenta, od 3. do 12. aprila, vrijednosti temperatura zraka očekuju se ispod prosjeka.

Tokom jutra, na planinama i visoravnima jugozapadne, centralne i istočne Bosne, prognozirne temperature zraka kretaće se od- 6 do- 2 °C, na sjeveru i zapadu Bosne od- 2 do 3 °C, dok će u Hercegovini biti od 0 do 5 °C. Maksimalne dnevne temperature zraka, u istom periodu, u Bosni se očekuju od 3 do 8, na jugu do 12°C.

Čitaj još:   Ruski zvaničnik u Harkovu pozvao na evakuaciju- Spašavajte živote... (foto, video)

Toplije vrijeme prognozira se od 13. aprila. Minimalne temperature zraka kretaće se od 4 do 9 u Bosni, na jugu zemlje do 12, a najviše dnevne u Bosnu između 13 i 18 °C, na jugu zemlje od 15 do 20°C.

U Sarajevu oblačno vrijeme sa slabim snijegom. Jutarnja temperatura oko – 3, a dnevna oko 2 stepena.

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH, u srijedu će biti pretežno oblačno vrijeme. Ponegdje u Bosni je povremeno moguć slab snijeg ili susnježica. Vjetar slab sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od – 4 do 2, na jugu do 6, a dnevna od 2 do 8, na jugu do 12 stepeni.

utorak, 04.04.2023. godine
Neuobičajeno hladno vrijeme za ovaj dio godine, uz povremene, slabije padavine i preovladavajuće sjeverno strujanje, uzrokovaće probleme većini populacije. Neophodno je posvetiti pažnju prikladnom odijevanju i zaštiti od niskih temperatura, te po mogućnosti reducirati boravak na otvorenom, naročito rizične grupe poput hroničnih bolesnika, starijih, trudnica i djece. U poslijepodnevnim satima, sa djelimičnom stabilizacijom, biće neznatno ugodnije.

U četvrtak u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini pretežno sunčano. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od – 6 do 0, na jugu do 4, a dnevna od 4 do 10, na jugu do 14 stepeni.

U petak, u većem dijelu BiH pretežno sunčano vrijeme. Nešto više oblaka se očekuje na sjeveroistoku Bosne. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od- 3 do 3, na jugu do 6, a dnevna od 8 do 14, na jugu do 16 stepeni C…

Čitaj još:   STIPE Mesić: SVE BLIŽI, trećoj kandidaturi za predsjednika Republike...

izvor iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more