IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZA KOGA SI– za Jakova ili Milojka: Gura li se ALEKSA Bečić za premijera? (foto)

Kako kaže Spajićev i Milatovićev politički otac Zdravko krivokapić, suština je da čitava politička scena igra sada protiv jednog čovjeka, Milojka Spajića…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 27: IV- 2023, 10: 34… ZA KOGA SI– za Jakova ili Milojka: Gura li se ALEKSA Bečić za premijera? (foto)

Spajić i Milatović

Prema infomacijama Standarda, ali i ostalih medija, na sjednici GO PES nije bilo tako bajno i jedinstveno, niti neke izrazito demokratske razmjene različitih mišljenja.

Bila je to, prvo tiha, a onda i vrlo bučna borba za pozicioniranje, a kasnije i za uticaj. Kako kažu sagovornici portala Standard atmosfera je bila naelektrisana i umalo nije došlo do fizičkog obračuna nekih visokih funkcionera partije.

Ali dobro, izašli su nikad “jedinstveniji”, ali su ostavili niz pitanja bez jasnog odgovora. Prvo, jedan od osnivača Pokreta Janko Odović dobio je crveni karton od Predsjedništva, odnosno prihvaćena mu je ranije data pa povučena ostavka.

PES broji 15 članova, a sjednici nijesu prisustvovali ni Milatović ni Spajić. Odović je Spajićev čovjek, pa je zaključak da Predsjedništvo kontroliše Milatović.

Na pitanje kakva je situacija sa statusom Janka Odovića u partiji, koga je Predsjedništvo PES-a isključilo iz stranke zbog narušavanja njenog jedinstva, Spajić je odgovorio da tu postoje “pravne neodumice” i da je ostavljeno da se Statutarna komisija, Izvršni odbor i druga tijela PES-a odrede o tome.

“On je meni poslao ostavku, ja sam je odbio, međutim ona je došla i do drugih ljudi. Ne bih se sad bavio tim stvarima. To su neke minorne, interne stvari…”, rekao je Spajić.

Nadalje, s obzirom na činjenicu da je Milatović bio više naklonjen predizbornom savezu sa Demokratama i Urom, a Spajić za samostalan izlazak na političku scenu, te činjenici da je Glavni odbor “jednoglasno” stao na stranu predsjednika stranke, logično je zaključiti da većinu u GO ima Spajić.

Takođe, Milatović je u predizbornoj kampanji za predsjedničke izbore relativizovao pitanje nosioca liste na vanrednim parlamementarnim izborima sistemom– vidjećemo, razgovaraćemo, odlučićemo, iako je, takođe logično, da predsjednik partije bude i nosilac izborne liste.

Čitaj još:   TVRDIO DA JE "KREPAK I ČIO" I "Sprema se za nove trudove i podvige", Anfilohije u teškom stanju u bolnici na Cetinju... (foto i video)

Kako kaže Spajićev i Milatovićev politički otac Zdravko krivokapić, suština je da čitava politička scena igra sada protiv jednog čovjeka, Milojka Spajića.

“Sada se igraju igre samo da Spajić ne bude premijer, istakao je u intervjuu za “Dan” Krivokapić.

NIje naravno naveo da li je jedan od tih igrača i Milatović, kao i dio funkcionera partije, ali je ilustrovao navodnu urotu protiv Spajića.

“Svi rade protiv njega, neko tajno, neko javno, neko uz pomoć drugih republika. Kada vi to pogledate, vidite urotu protiv jednog čovjeka. Tri ključna razloga zašto se bježalo od izbora jeste što partije koje su trenutno u parlamentu imaju najveći plus, a poslije izbora će imati minus, jer se finansiraju u odnosu na to koliko imaju poslanika, drugi razlog je da su po dubini partije dobile sve.

Preko 240 pozicija direktora i odbora drži DF, zamislite šta to znači kada se izmakne nekoj partiji. Takođe, postoji nova obećavajuća nada u Crnoj Gori, a to je Pokret Evropa sad.

Međutim, kao što sam i napomenuo, sve se radi da proglase Spajića srbijanskim državljaninom ili da šuruje sa nekim, kao što DF nagovještava tajkunima, koji su sarađivali sa DPS-om. Gdje su dokazi? Tako su i za mene pričali da šurujem sa ambasadama, ali meni je milija Crna Gora od bilo koje ambasade i bilo čega. Ne bih dozvolio da se dodvoravam bilo kome u ovim godinama”, precizirao je Krivokapić.

Više sagovrnika portala Standard smatra da je Milatović gurao priču prema savezu sa Demokratama i Urom zato što je želio lidera Demokrata Aleksu Bečića u fotelji predsjednika Vlade Crne Gore a ne Spajića. Navodni dil na relaciji Milatović, Bečić i Abazović pomogao bi budućem predsjedniku Crne Gore da kontroliše partiju i da koliko toliko marginalizuje Spajićev uticaj.

Podsjetimo da je Milatović prije nego što je ostvario ubjedljivu pobjedu na predsjedničkim izborima obećao da će podnijeti ostavku u stranici, ali je kasnije revidirao taj stav i ne pominje više tu mogućnost.

Čitaj još:   Erdogan povodom 19. maja: Vjerujemo u potencijal mladih- Turska danas slavi Dan omladine i sporta... (foto, video)

Brzi rast popularnosti Pokreta Evropa sad povećao je apetite i ljudi iz stranke ali i onih koji su vidjeli šansu da svoje minuse pretvore u pluseve na izborima u junu. Zato su dešavanja u PES- u izuzetno bitna za cijelu političku scenu Crne Gore i refleksije unutarstranačkih previranje mogu osjetiti svi– od DF- a do DPS- a.

Teško je i zamisliti da je sukob na relaciji Milatović– Spajić fingiran kao onaj što je bio između Momira Bulatovića i Mila Đukanovića devedesetih godina, u kojem je svako navodno vukao na svoju stranu a u suštini otimao glasove svima.

Ostala je upamćena rečenica– jesi li za Mila ili Moma, pa je pitanje da li će Poktret Evropa sad napraviti rimejk tog performasa.

Možda Spajićev odgovor da je Crna Gora najbitnija na pitanje šta znači to što je GO donio odluku bez prisustva Milatovića i da li su oni u komunikaciji, govori u prilog tezi da se rađa novi DPS, sa svim svojim manama i vrlinama.

izvor Standard.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more