IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OBRT NA POMOLU: SPAJIĆ PRAVI KOALICIJU S DRITANOM?! 

Vanredni parlamentarni izbori u Crnoj Gori održani su juče uz neočekivano malu izlaznost. Na izborima je učestvovalo 15 lista, a biračko pravo imalo je 542.468 građana.

Centar za monitoring objavio je preliminarne rezultate, na osnovu kojih je Pokret Evropa sad dobio najviše glasova, a slijede savez “Zajedno”, zatim “Za budućnost Crne Gore”.

Premijer Crne Gore i predsednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, drugi po redu na koalicionoj listi te stranke i Demokrata “Hrabro se broji“, kazao je da je najvažnije da se nakon izbora stvori većina koja će Crnu Goru ubrzano voditi ka Evropskoj uniji.

O rezultatima izbora u jutarnjem programu Kurir TV Redakcija razgovarali su istoričar Aleksandar Raković i Uglješa Urošević, koordinator Pokreta Evropa Sad za Nikšić.

– Sve je očekivano, osim što se očekivalo da će Evropa sad imati više procenata vjerovatno zbog kompromitujuće uloge Milojka Spajića, tek ćemo vidjeti kako će se ove afere okončati. Prvo je lagao da nema državljanstvo Srbije, pa je lagao da nema stan u Beogradu, pa sve priznao. Krio je i privatne stvari koje su isplivale. 

Građani Crne Gore su glasali za Evropu sad na osnovu njegovih populističkih priča, a to je da će podići plate na 1.000 eura i skratiti radno vrijeme na 7 sati, što je apsurdno i glupo. Posljedice njegovih laži će se vidjeti u narednih godinu ili dvije, poslije čega će doći do krize i novih izbora u Crnoj Gori – smatra Raković.

Čitaj još:   Dvije osobe iz BiH poginule, petero, povređeno na putu Podgorica- Bar... (foto)

Urošević je otkrio kakvi su planovi pobjednika izbora za formiranje nove poslaničke većine i crnogorske vlade.

– Mogu okvirno da odgovorim na to pitanje. Čuo sam par komentara istoričara Rakovića za gospodina Spajića. Nije primjereno tako pričati. Vrijeme će pokazati ko je ko. Bitno je da je pokret Evropa sad dominantna politička organizacija sa 26,5 procenata. Prvi put smo na izborima, od ostalih jak je DPS sa 23 procenta i Za budućnost Crne Gore sa 14,8 i koalicija Demokrata i URA sa 12,3 procenta.

Za većinu u parlamentu vam treba 41 poslanik, što se nas tiče, mi jasno kažemo da sa DPS nećemo praviti postizborne koalicije. Za razliku od onih koji su formirali 43. vladu s njima, mi to nećemo. Kako ćemo doći do 41, da li će to biti Demokrate, manjine,, videćemo sljedećih mjeseci. Ako se pokaže da URA stoji iza onih pokušaja stvaranja afere za Spajića, oni definitivno nisu u igri – kaže Urošević.

Čitaj još:   VELIKI show u NSRS- u: Uličarenje predsjednice Skupštine Srpske... (foto, video)

izvor: kurir.rs

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more