IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VODEĆI NAŠ Meteorolog otkrio kad napokon prestaje kiša i stižu sunčaniji dani… (foto, video)

U pojedinim dijelovima regiona kiša sedmicama pada, što uzrokuje poplave, a šteta na povrću, voću i žitaricama su ogromne…

SARAJEVO: Regija, Crna Hronika, Zanimljivosti, petak, 16. VI. 2022… 09 38… VODEĆI NAŠ Meteorolog otkrio kad napokon prestaje kiša i stižu sunčaniji dani… (foto, video)

Nedim Sladić, meteorolog, vraća tračak nade navodeći kako bismo već od drugog dana predstojećeg vikenda mogli očekivati stabilizaciju vremena.

– Prolazan, ali snažan termobarički greben sa sjevera Afrike iduće sedmice povlači vreli zrak po visini prema Balkanskom poluostrvu (vidljiv u obliku “crvenog jezika” na AT850 hPa karti – karti temperature zraka na 1,5 kilometara visine).

Obično, vrijednosti više od 20 stepeni Celzijusa na 850 hPa (1.5 km) dovoljne su za temperature zraka iznad 30 stepeni u prizemlju, s tim da treba u obzir uzeti i antecedentne i očekivane okolnosti, tj. u ovom slučaju vlažnost tla i pokrivenost neba oblacima.

Čitaj još:   GORAN Popović: Ostadoše samo dugmići... (foto)

Narednih dana, a počevši od nedjelje, uglavnom pretežno sunčano. Pokoji oblačak se može tu i tamo razviti uz okolno gorje i planine tokom dana kao posljedica isparavanja tla koje će biti u početku dosta izraženo.

Na prvu, temperature će se malo više mučiti da porastu s obzirom na to da će se energija usmjeravati na isparavanje, a ne na zagrijavanje tla, ali kako sve bude manje vlage, tako će se brže zagrijavati podloga i temperature će rasti, pogotovo sredinom iduće sedmice kada očekujemo visoke, pa i vrlo visoke temperaturne vrijednosti za kraj juna – naveo je Sladić na Facebooku.

izbor Faktor.ba

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more