IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BOBAN Batrićević: Depolitizacija obrazovanja s političarima– LUD, ZBUNJEN, NENORMALAN… (foto)

Śećate li se jednog od mnogih utopističkih obećanja, danas već udomljenih, podgojenijih, skuplje obučenijih i pozapošljavanih Uraša od 30. avgusta 2020, dok su još bili armija “Neokaljanih” s dr Dritanom kao Kalisi? Zelena avangarda što donosi pomirenje, sa šefovom jahtom umjesto zmajeva, hvalila se tada na sva civilna i crkovna zvona kako ima najekspertskiji od svih ekspertskih timova za sve oblasti, a naročito za oblast obrazovanja.

Bjehu tamo sve nekakvi profesori doktori, sve nekakvi bečelori, masteri i specijalisti, trust mozgova sa zapadnih univerziteta što će po najavama iz visokobudžetnih promo spotova od Crne Gore napraviti veliku Upsalu. Obećali su reformu obrazovanja – rak rane ovoga društva!

I što smo dobili za tri godine? Za ministre prosvjete ljude čijom se karikaturalnom pojavom sprda cijeli region, ruskoga agenta za rektora jedinoga državnoga univerziteta koji smatra da je Miki Maus američka podvala pravoslavnoj kulturi, profesoricu bez ozbiljne naučne studije i sumnjivih dokumenata prilikom izbora u zvanje za šeficu upravnoga odbora istoga toga univerziteta i tetu Boženu koja je sve to snebivajući se posmatrala iz skupštinskih klupa s pozom Hane Arent na suđenju Ajhmanu u Jerusalimu, ali koja je ipak za takve izbore davala saglasnost.

Potonji izbor u oblasti obrazovanja kao potonji ekser u Isusa ucukan je prije neki dan u sistem crnogorske prosvjete pod Urinim premijerom. Za direktora Agencije za kontrolu visokoga obrazovanja u punome mandatu a sve u duhu depolitizacije sistema izabran je – političar. I to političar bez ikakve kvalifikacije sem te da je – političar.

Da, u pitanju je Svetozar Marović iz Morače, mekani mejker kursadžijskih filozofema koje bez daha ostavljaju svih 1% političke podrške koju ima njegova stranka i ponekog zaluđenog svetosavca što pada na opus hipertenzije između Nikolaja Velimirovića i Moma Kapora. U državi đe se zna red, gospodin Goran Danilović mogao bi se za funkciju direktora Agencije za kvalitet obrazovanja kandidovati isključivo na osnovu skraćenice svoje partije UCG (Ujedinjena Crna Gora) koja je istovjetna skraćenici Univerziteta Crne Gore– UCG.

Čitaj još:   Pazarca, uhapsili zbog prijetnji policajcu preko Facebooka... (foto)

To je jedina zajednička tačka koju dotični ima s oblašću obrazovne politike. No, u zelenom gaju uraških Prudona, Furijea i Sen Simona, Goran Danilović ipak zaslužuje izbor. Za to ga vjerovatno kvalifikuju sljedeće činjenice:

1. Bavi se politikom duže od 20 godina
2. Neskriveno voli Putina i Rusiju
3. Podržao je litije i ne da Kosovo
4. Ne voli Zapad i okcidentno smatra da je istočna kultura duhovnija
5. Član je bratstva “30. avgust”
6. Ne priznaje crnogorski jezik, naciju i kulturu
7. Protivan je postojanju Fakulteta za crnogorski jezik i književnost

Upravo, zadnje dvije tačke ga možda i ponajviše i kvalifikuju za mjesto direktora u dritanističkoj stvarnosti. Podśećanja radi, kad je ranije naimenovan za vd direktora pomenute Agencije jedna od prvih rečenica koju je izrekao bila je – da sam ja bio direktor u vrijeme osnivanja FCJK ne bih akreditovao tu ustanovu na Cetinju. Takođe, dok je onomad ćiriličario table Ministarstva unutrašnjih poslova u Vladi izbornoga povjerenja, takođe je problematizovao postojanje FCJK.

Kao crni śen, Danilović se od njena osnivanja nadvija nad cetinjskom katedrom i proziva njene profesore. Jednom je za Adnana Čirgića izjavio kako ima “gonički” mjesto naučnog dara. S direktorom kakav je Danilović nije teško probiskati plećku i izgatati poteze koji su pred njim. Zašto bi čovjek koji je rekao da ne bi akreditovao FCJK isti reakreditovao kad za to dođe vrijeme?

A FCJK proces reakreditacije očekuje iduće godine. Zato gospodinu Daniloviću već danas kažemo da nema toga političkoga pritiska na koji ćemo pristajati niti se povijati pred njegovim spornim odlukama jer bi svako sprečavanje jedne od najuspešnijih crnogorskih institucija na putu reakreditacije bio politički a ne stručni čin.

Čitaj još:   CRNOGORSKE AJKULE SAVLADALE HRVATSKE BARAKUDE: U Tokiju na OI nakon peteraca! (foto i video)

Znamo s kim imamo posla, zato znamo i kako s vama treba komunicirati. Mrak onoga koji je lider političke partije čiji poslanik, “ugnjeteni” uhljeb dr Dobričanin, rehabilituje Dražu Mihailovića i četnički pokret nikad nećemo prihvatiti kao relevantnan činilac. Kao ljudi koji dolaze iz miljea potpuno drugačije ideološke tradicije, za takve imamo samo jednu poruku s kojima su se naši uzori obračunavali s ravnogorskom doktrinom:

“Bjež'te od nas noćne tmine!”

Piše: Boban Batrićević

izvor: aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more