IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

JOANIKIJE PUN OČAJNI POZIVA OBILIĆE U POMOĆ: Primjenjuje Amfilohijevu i Vučićevu ’’kosovsku formulu’’ da bi zaustavio politički pad tzv. SPC… (foto, video)

Za takozvanu SPC biće veoma teško da čak i koristeći svoj najveći adut ”kosovsku mitomansku demagogiju” povrati politički uticaj koji im očigledno nepovratno blijedi. Pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da je Joanikije, kada je u pitanju politička vještina i pamet, daleko ispod Aleksandra Vučića, a da ne govorimo o njegovoj inferiornosti u odnosu na pokojnog Amfilohija…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, utorak, 27. VI. 2022… 12: 38… JOANIKIJE PUN OČAJNI POZIVA OBILIĆE U POMOĆ: Primjenjuje Amfilohijevu i Vučićevu ’’kosovsku formulu’’ da bi zaustavio politički pad tzv. SPC… (foto, video)

Crnogorska filijala svetosavske sekte (SS) poznata pod operativnim nazivom Mitropolija crnogorsko primorska (MCP) po svaku cijenu želi da povrati svoj politički uticaj u državi, koji je u naglom padu, što je postalo evidentno nakon izbora 11. juna.

Nakon što je proteklih godina takozvana SPC doživjela vrhunac svoje političke moći instaliravši dvije uslužne vlade koje su državu gurnule na ivicu teokratskog ambisa, čini se da je svetosavska sekta izgubila značajan dio svoje političke snage.

Na vanrednim parlamentarnim izborima SPC, odnosno partije koje je ona prirodno podržavala, doživjele su debakl! Koalicija „Za budućnost Crne Gore”, koja je 2020. godine osvojila je 32,5 odsto glasova, na izborima u neđelju 11. juna osvojila je više nego duplo manje – 14,76 odsto. Bivši konstituenti DF-a ne mogu loš izborni rezultat pripisati odlasku Pokreta za promjene – Nebojše Medojevića, koji je osvojio sramotnih 0,66 odsto

Veleizdajnik koji je potpisao temeljni ugovor sa takozvanom SPC Dritan Abazović ne bi prešao cenzus da nije otišao sa još jednim crkvenim favoritima Demokratama, sa kojima su i u koaliciji žestoko podbacili u odnosu na izbore 2020. SNP i DEMOS su jedva prešli cenzus, a dva favorita SPC – “Pravda za sve!” – Vladimir Leposavić i ”Narodna koalicija – složno i tačka” – Dejan Vukšić – nijesu ni prešli cenzus i pored zalaganja djela aktivista SPC.

Jakov Milatović i njegov politički otac Jovan Mićović Joanikije

Uz ove katastrofalne rezultate, njihovom predsjedniku Jakovu Milatoviću, nakon intenzivnog brifinga u Briselu je skrenuta pažnja da se polako distancira od velikosrpske i svetosavske politike.

Priča o ’’kosovskom zavjetu’’ očajnički potez

S obzirom da je SPC nikad gore prošla na izborima i da je njihova politička snaga u slobodnom padu, centrala ove parapolitičke organizacije je morala da reaguje. Podstaknuti čistim očajem i panikom iz naftalina su izvukli najstariju foru za konsolidovanje glasačkog tijela i političku revitalizaciju, mitomansko-guslarsku priču o ’’kosovskom zavjetu’’, koju je u svojim manipulativnim i demagoškim tiradama do savršenstva doveo bivši šef crnogorske filijale SS pokojni Amfilohije Radović.

Čitaj još:   BEOGRAD: Crnogorski glumac, pao na premijeri filma, hitno prebačen na VMA… (foto i video)

Aktuelni šef crnogorske filijale takozvane SPC, Jovan Mićović, alijas Joanikije u neđelju je odlučio da krene stopama svog prethodnika i zbog lošeg izbornog rezulata ponovo pokrene priču o Kosovu, Milošu Obiliću i ostalim mitološkim likovima vezanim za fantazmagorični Kosovski boj.

Mićović je u neđelju govorio na skupu “Crna Gora kad posta Kosovo, Obilić se rodio ponovo” ispred operativnog centra SS kodnog naziva Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, i tom prilikom je iznio niz demagoških nebuloza, koje očigledno i dalje pale kod njegovih glasača. U moru gluposti koje je izvalio izdvajaju se one da je “vjerujući pravoslavni narod u Crnoj Gori nosilac kosovskog zavjeta”, a izjavio je da se “Crna Gora odreče Metohije”.

Amfilohije Radović – doktorirao propagandu o kosovkom mitu

“Crna Gora se odreče – ne narod nego vlasti, velikaši koji nijesu do koljena onim prethodnim velikašima, ali zapalo ih je pa su se tako lako u ovo novo vrijeme, još u vrijeme bombardovanja odrekli Metohije, Pećke Patrijaršije i Visokih Dečana”, kazao je Joanikije, očigledno pokrećući morbidnu demagošku priču da bi konsolidovao svoje biračko tijelo.

S obzirom da je Mićović samo blijeda kopija pokojnog Amfilohija kada je u pitanju zloupotreba kosovske mitološke sage, mora se istaći da ovakav način djelovanja pokazuje obim očaja koji vlada u takozvanoj SPC zbog gubitka političkog uticaja. Takođe je simptomatično što Mićović kritikuje i aktuelnu vlast jer je samo nastavila politiku bivše DPS vlasti, i Kosovo prihvata kao nezavisnu državu bez ikakvog sporenja.

Vučićeva matrica

Loš izborni rezultat do skoro neprikosnovene političke sile u Crnoj Gori, takozvane SPC, po svemu sudeći je posljedica i teške situacije u kojoj se nalazi nezvanični šef ove organizacije Aleksandar Vučić.

Srpskom autokrati žestoko se ljulja fotelja i on koristi Kosovo gdje u kontinuitetu podgrijava tenzije da bi skrenuo pažnju sa svojih problema.

Iako je Amfilohije najčešće zloupotrebljavao Kosovo u cilju političke manipulacije, Vučić je u ovom trenutku bez konkurencije demagog koji najviše rabi ovu mitološku priču da bi se izvukao iz političkog beznađa.

Joanikije je očigledno od njega i pokojnog đeda samo preuzeo matricu djelovanja da bi zaustavio pad političkog uticaja takozvane SPC.  

Čitaj još:   Teška nesreća: Poginule dvije curice s tatom i sestrom išle s kupanja... (foto)
Srpski autokrata Aleksandar Vučić beskrupulozno zloupotrebljava Kosovo da bi sačuvao vlast

Pritisak zapada 

Međutim, iako je Joanikije po nalogu centrale u Beogradu iz naftalina izvukao najjači adut svetosavske sekte, pitanje je da li će to dati rezultate u vraćanju političkog uticaja takozvane SPC.

Zapad se posljednjih mjeseci probudio i počeo je daleko aktivnije da učestvuje u političkom životu država regiona koje su do sad bile prepuštene na milost i nemilost ruskog hibridnog uticaja i njegovih velikosrpskih ispostava sa centralom u Beogradu.

S obzirom da je SS u martu prošle godine i zvanično od najviše evropske instance Evropskog parlamenta (EP) označena kao glavni destabilizujući faktor i zastupnik ruskih interesa u regionu, onda je veoma vjerovatno da je Brisel konačno počeo da se aktivnije bavi problemima koje konstantno u regionu stvara takozvana SPC.

Stoga, za takozvanu SPC biće veoma teško da čak i koristeći svoj najveći adut ”kosovsku mitomansku demagogiju” povrati politički uticaj koji im očigledno nepovratno blijedi. Pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da je Joanikije, kada je u pitanju politička vještina i pamet, daleko ispod Aleksandra Vučića, a da ne govorimo o njegovoj inferiornosti u odnosu na pokojnog Amfilohija. (B.Knežević)

BONUS VIDEO: Mitropolit Joanikije u posjeti Skypštini Glavnog grada

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more