IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Novi talas protesta u SRBIJI: Blokade auto- puta u Beogradu i Novom Sadu… (foto, video)

Protesti su održavni, pored Beograda i Novog Sada, u Pančevu, Vrbasu, Rumi, Vršcu, Majdanpeku, Čačku, Lučanima i Zaječara…

BEOGRAD: Svijet, Crna Hronika, vijesti, subota, 01. VII. 2022… 00: 58… Novi talas protesta u SRBIJI: Blokade auto- puta u Beogradu i Novom Sadu… (foto, video)

TALAS GRAĐANSKIH protsta “Srbija protiv nasilja” nastavljen je blokadom prometnica u Beogradu i Novom Sadu, a prosvjedni skupovi održani su u još sedam gradova diljem Srbije.

Blokada auto- puta E 75 u Beogradu počela je poslije 16 časova, a obje kolone, od kojih je jedna krenula iz Šimanovaca, a druga iz Vrčina, susrele su se kod Sava centra gdje bi trebalo da ostanu do 20 časova. Automobili koji učestvuju u protestnoj vožnji poznaju se po zastavama Srbije. U 18 sati najavljena je i blokada auto-puta u okolini Novog Sada, dok su protesti najavljeni u još osam gradova Srbije, prenosi N1.

Kako je planirano, kopredsjednik Zajedno Nebojša Zelenović predvodio je kolonu koja je krenula iz Šimanovaca ka Sava centru, dok su sa naplatne rampe kod Bubanj potoka automobilima krenuli potpredsjednik NS Miroslav Aleksić, kopredsjednik Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta i poslanik DS Srđan Milivojević.

Kolone su se susrele kod Sava centra malo prije 18 sati, gdje ih je sačekao izvjestan broj građana.

Masovni građanski prosvjedi potaknuti su dvjema masovnim pucnjavama s početka svibnja koje su potresle cijelu zemlju. U beogradskoj osnovnoj školi Vladislav Ribnikar 13-godišnji učenik ubio je zaštitara i devetero učenika, a ranio još šestero njih i nastavnicu, a dan kasnije u dva sela nadomak Beograda 21-godišnjak je ubio osmero, uglavnom mladih, i ranio 14 osoba.

Čitaj još:   UŽAS U MANJEM BH ENTITETU: Ubijen načelnik krim- policije, policijski punktovi u Prijedoru i Banjoj Luci... (foto, video)

Na početak prosvjeda je pozvala proeuropska oporba, ali su skupovi prerasli u masovan građanski bunt kojem su se pridružili studenti, sindikati, nevladine organizacije, udruge i pokreti, a podržali su ih glumci te akademska zajednica sveučilišnih profesora i znanstvenika.

BONUS VIDEO: Blokada autoputa u Srbiji: ‘Vlast slepa i gluva na zahteve građana’

Blokirana autocesta

U Beogradu je večeras sporom vožnjom u dvije povorke automobila blokiran dio autoceste od naplatnih kućica iz pravca Zagreba ka Beogradu te iz pravca Niša, a blokada je okončana kod Sava centra u Beogradu.

Prosvjednici su u Novom Sadu blokirali svih šest traka u oba smjera kod Temerinske ceste, na autocesti od Beograda do Subotice, uz jedan incident kad je automobil s mađarskim diplomatskim tablicama pokušao probiti blokadu, ali je, suočen s odlučnošću prosvjednika, odustao.

Tijekom prosvjeda i blokade sudionici su nosili transparent na kome je pisalo “Promjene se ne mogu uhititi”, uz zastave Srbije i Vojvodine.

Predstavnici stranaka proeuropske oporbe, koja je pozvala na prosvjede, naglasili su i danas da je cilj blokade upozorenje vlastima da zahtjevi građana na prosvjedu “Srbija protiv nasilja” moraju biti ispunjeni i da oko toga “neće biti pogađanja”.

BONUS VIDEO; Počinje blokada međunarodnog autoputa E-75 u Beogradu

Prosvjednici traže smjenu ministra unutarnjih poslova i šefa Bezbjednosno-informativne agencije te smjenu vijeća nacionalnog regulatora za elektroničke medije (REM) i vodstva javnog tv-servisa RTS-a.

Na popisu zahtjeva je i gašenje provladinih tabloida koji propagiraju i potiču nasilje, mržnju i nemoral te oduzimanje nacionalnih frekvencija dvjema televizijama s nacionalnom frekvencijom i ukidanje reality programa u kojima se promovira nasilje.

Čitaj još:   Medojević: KRIVOKAPIĆ DA PODNESE OSTAVKU, IZABRATI NOVU VLADU

Novi prosvjed zakazan je za subotu, a najavljeno je da će povorka ispred Skupštine Srbije krenuti ka sjedištu provladine komercijalne televizije Pink koja je, uz TV Happy, na popisu zahtjeva da im se uskrati nacionalna frekvencija. 

BONUS VIDEO: Uživo: Blokada auto-puta , Bubanj potok, “Skup protiv nasilja”

izvor Index.hr

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more