IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŽALOST I TUGA Za jednim od najboljih izvođača sevdalinki: Klanjana dženaza Seji Pitiću… (foto, video)

Interpretatora narodne pjesme i sevdalinke Seju Pitiću su ga ispratili oni koji su voljeli i cijenili od srca njegov pjevački opus i autentičnost bogatog repertoara…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak, 03. VII. 2022… 16: 58… ŽALOST I TUGA Za jednim od najboljih izvođača sevdalinki: Klanjana dženaza Seji Pitiću… (foto, video)

Nakon kratke bolesti u Sarajevu je u 77. godini života, preselio je na Ahiret istaknuti pjevač, muzičar i vlasnik velikog hita narodne muzike “Plava žena, topla zima” Sejo Pitić.

Riječ je o jednom od najboljih izvođača sevdalinki.

SEJO Pitić je rođen u Sarajevu 1946. godine, a za sebe je volio reći kako je “sa Baščaršije”.

Danas su ga ispratili oni koji su voljeli i cijenili od srca njegov pjevački opus i autentičnost bogatog repertoara.

Među njima su Nihad Alibegović, Semir Hasić, Mido Durić, Drina Faruk, Nazif Gljiva, Ferid Avdić, Eldin Huseinbegović, Mirsad Čomaga, Šuki Planjanin, Raif, predstavnici “Kuće sevdaha”, “Udruženja muzičara”, brojni muzičari, kolege, prijatelji, komšije…

Mnogi ga znaju i poznaju decenijama kao Sejo Pitić, a veoma rijetki su znali da mu je pravo ime Sead, a saznali su tek kada je umro i kada je njegovo pravo ime napisano na smrtovnici. U 77. godini života umro je kompletan muzičar i pjevač Sejo Pitić. Interpretatoru narodne pjesme i sevdalinke Seji Pitiću dženaza će biti klanjana u ponedjeljak u 14 sati na mezarju Ravne Bakije, objavila je porodica.

Ovaj razgovor vodili smo sa njim u njegovoj omiljenoj kafani „Višegrad“ na Baščaršiji, nešto više od godinu dana prije njegove smrti.

Ja sam na samom početku bio samo muzičar dok sam radio u kvartetu rahmetli Omera Pobrića. Kasnije kada je došla pjesma „Topla zima, plava žena“ moja karijera je krenula drugim tokom, postao sam pjevač, ali ostao i muzičar.

Čitaj još:   LEJLETU- L- KADR: Sa zalaskom sunca večeras nastupa 27. noć mjeseca Ramazana...

Dok je trajala ta pjesma, a ustvari traje i danas, bogu dragom hvala nakon evo 41 godinu, radim još uvijek ono što ja znam da radim, a to je da sviram i da pjevam. Jedan duži period sam bio i bas gitarista i moram da kažem bio sam jako uspješan. To je bio ustvari jedan dio mog kafanskog života, a kasnije sam prešao u orkestar Omera Pobrića gdje sam bio basista, ali sam i pjevao. A, danas radim ono što volim, sviram gitaru a, ne bas gitaru.

Da se prisjetimo te 1980. godine kada ste po prvi put na festivalu Ilidža izveli danas kultni hit „Topla zima, plava žena. Da li Vam se život promijenio?

-Onda, odnosno tada kada je bio taj pravi ilidžanski festival, bila je jedna mala krilatica, ako je možemo tako nazvati, a ona kaže: „Dođeš nepoznat na Ilidžu da pjevaš, a onda preko noći postaneš neko i nešto“. Međutim u mom slučaju i u slučaju te pjesme nije bilo tako. Ja sam tada bio na devetom mjestu, ali opet sve zahvaljujući tada velikom muzičkom ekspertu Muradifu Brkiću (nekadašnji suprug Hanke Paldum i osnivač i direktor diskografske kuće „Sarajevo disk“), on je to iskristalizirao, i tada singl pa kasnije i LP ploču je objavio Sarajevo disk.

-Muradif Brkić je bio jedini čovjek u tadašnjoj Jugoslaviji koji imao taj neki „njuh“ za pjesmu. Ako je on rekao da će neka pjesma biti hit, onda se to i ostvarilo, a ako je rekao da od pjesme nema ništa, onda si slobodno mogao dići ruke od svega…

BONUS VIDEO: Restoran Brajlović – Napustila nas je još jedna legenda, naš Sejo Pitić….

Čitaj još:   Mensurov brat, učestvovao u "Pinkovim zvezdama", otkida kako pjeva! (foto i video)

Zahvaljujući njemu i njegovim saradnicima širom Jugoslavije koje imao tada i ta pjesma je postala mega hit. I, sada da odgovorim na vaše pitanje, kako je ta pjesma postala mega hit, tako sam i ja postao neko drugi. Nisam više bio Sejo prateći vokal i basista mnogim pjevačima, a nema pjevača kojima nije svirao kvartet Omera Pobrića, od Arsena Dedića, Gabi Novak, Ive Robića, Cuneta Gojkovića, Vasilije Radojčić…

Eto tako je i Sejo Pitić postao pjevač i moj se život nakon toga totalno promijenio u pozitivnom smislu.

BONUS VIDEO: Sejo Pitić- Plava žena- topla zima (Audio 1980)

izvor iBalkan.net

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more