IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI HAOS U PES- u: MILOJKO Spajić bojkotovao prijem, a ANDREJ Milović ekspresno poklopio ideju JAKOVA Milatovića o odlaganju izvještaja EK!… (foto)

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, petak, 14. VII. 2022… 21: 38… NOVI HAOS U PES- u: MILOJKO Spajić bojkotovao prijem, a ANDREJ Milović ekspresno poklopio ideju JAKOVA Milatovića o odlaganju izvještaja EK!… (foto)

Pokret Evropa sad (PES) koji je sa nekoliko stranaka na izborima 11. juna osvojio 24 mandata, najviše od svih, potresaju nove javne svađe njihovih visokih funkcionera.

To samo dokazuje da je Evropa sad, čiji je lider Milojko Spajić, vjerovatno i budući mandatar u otvorenom sukobu sa svojim stranačkim zamjenikom i predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem.

Milatović koji je na dužnost predsjednika države stupio krajem maja, velikog protivnika ima i u članu Predsjedništva Evrope sad Andreju Miloviću. U utorak i srijedu su se dogodila dva javna događaju koja su potpuno razotkrila sukob u vrhu te partije.

Spajić nije bio na prijemu kod Predsjednika 

Milatović je u srijedu veče organizovao kao Predsjednik Crne Gore prijem povodom Dana državnosti 13. jul, ali na njemu iz potpuno neobjašnjivih razloga nije prisustvovao Milojko Spajić.

Ako i Spajić možda pronađe neko objašnjenje zašto nije prisustvovao prijemu, mada svaki izgovor na tu temu je unaprijed propala priča, jer nema objašnjenja zbog čega nijesu prisustvovali  makar njegovi bliski saradnici Branko Krvavac i Andrej Milović.

Krvavac se navodi kao izvjesni ministar finansija u budućoj Vladi, a svoje mjesto u izvršnoj vlasti vidi i Milović. Umjesto njih na prijem kod Milatovića došla je “umjerenija” ekipa Tihomir Dragaš, Oliver Injac, Boris Pejović, Filip Ivanović, Vasilije Čarapić i Maida Gorčević.

Momo mali i njegova supruga koja obavlja funkciju ”prve dame”: Nema im Spajića

Spajić zvanično nije objasnio zašto nije prisustvovao prijemu, iako je bio aktivan na mrežama da podijeli čestitku, ali se već neko vrijeme govori da je “ogorčen” na posljednje nastupe Milatovića koji je jasno rekao da “od raspleta afere Do Kvon zavisi kome će dati mandat za sastav vlade”. 

Crnogorska javnost i Milatović sigurno znaju da taj rasplet kod pravosudnog sistema ne ide tako brzo, a na sve to aktuelni Predsjednik države je čak najavio petnaestodnevne konsultacije o budućoj vladi sa svim partijama, čime je praktično direktno udario u posao Spajića kao mandatara.

Praksa, pokazuje da onaj ko sakupi 41 mandat u Parlamentu dobija priliku da sastavi Vladu i tu mišljenje Predsjednika i nema neku težinu, osim da formalno prihvati predlog. Upravo, Milatović takvim najavama pokušava da on bude taj koji će određivati ko će činiti novu Vladu.

Međutim, ni Spajić mu ne ostaje dužan – potpuno je izolovao sve ljude bliske Milatoviću iz pregovora i rada Pokreta Evropa sad, a nezvanično se govori da se i znaju oni koji više podržavaju aktuelnog Predsjednika države od njega.

Čitaj još:   Epidemija koronavirusa: U više gradova Crne Gore uvode se zabrane kretanja... (foto)

Ti funkcioneri planiraju se premjestiti u organe lokalne samouprave ili im ponuditi mjesto na nižim pozicijama u budućoj Vladi kako ne bi smetali budućem poslaničkom klubu odnosno Vladi. Ekipa oko Milatovića, takođe, tvrdi da negativnu kampanju na mrežama o njemu upravo započinju “botovi” bliski Spajiću.

Milatović jedno, Milović sasvim drugo

I dok se nije slegla prašina oko bojkota prijema, uslijedio je novi obračun unutar Pokreta Evropa sad.

Kako su od ovakivh scena došli do sukoba?

Milatović je u intervju RTCG čiji djelovi su objavljeni tokom četvrtka popodne najavio posjetu Briselu i podnošenje inicijative prema Evropskoj komisiji.

“Izvještaj Evropske komisije jedna je dobra refleksija stanja, ali kada ga analizirate, shvatate da mnoge stvari koje su napisane su rezultat jedne institucionalne nestabilnosti u prethodne tri godine. Dvije vlade nijesu uspjele da u sprezi sa parlamentom zaokruže ključne reforme koje su bile potrebne u vladavini prava, pravosuđu i slično.

U tom pravcu odlučio sam da već naredne sedmice otputujem u Brisel, gdje ću u razgovoru sa poslanicima objasniti stvari, predstaviti drugačiju vizuru, i nadam se da će im nakon razgovora neke stvari biti jasnije i da će razgovor uticati na Deklaraciju o Crnoj Gori koju treba da donesu u septembru-oktobru. Tražiću i pomjeranje izvještaja o progresu kako bi dali vrijeme novom parlamentu i vladi da malo pokrenu stvari“, najavio je Milatović.

Samo par sati nakon Milatovića na ove riječi reagovao je član Predsjedništva Evrope sad Andrej Milović. Njih dvojica već duže vrijeme imaju prilično loš odnos.

Sa nestrpljenjem očekujem novi Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore koji će na sveobuhvatan i jasan način prezentovati stanje na polju EU integracija, kao i stepen neznanja i skretanja sa EU agende koji su zajedničkim snagama učinile 43. Vlada Dritana Abazovića i Skupština pod vođstvom Danijele Đurović”, bio je jasan Milović.

On je dodao da će sa jedne strane Izvještaj EK dati jasnu sliku zašto ovu Vladu nazivamo “antievropska”, a sa druge strane pokazaće odakle će startovati nova Vlada i novi sastav Skupštine.

EU nema alternativu i zato vraćanje na EU agendu mora biti prioritet 44. Vlade jer je EU agenda, agenda države Crne Gore. Dosta se Crna Gora mučila poslednjih godinu i po dana sprovodeći tuđe agende”, zaključio je Milović.

Dobro upućene u zbivanja u Evropi sad ne čudi ovo javno mimoilaženje u vrhu stranke, a o kojem je nedavno govorio i odlazeći premijer Dritan Abazović koji je prije 15-ak dana tvrdio da su “zaboravili da su se u početku kampanje hvatali za vratove na svojim organima, gađali stolicama i prijetili jedni drugima“. On je tada rekao da ne može da kaže ko su bili akteri tih incidenata dok lider PES Milojko Spajić ne pristane na TV duel sa njim.

Čitaj još:   BUDVA POLICIJA TRAGA ZA NAPADAČEM: U pucnjavi ranjen, Kristijan B. (foto)

Na ove riječi reagovala je Evropa sad koja je ocijenila da je njegova izjava “posljedica ozbiljne panike zbog izvjesnog gubitka funkcije, pa sad ne bira sredstva da širi dezinformacije na najprimitivniji način”.

Pošto je shvatio da je fabrikovanom aferom sebe isključio iz svih kombinacija za buduću izvršnu vlast, odlazeći premijer pokušava da podstakne raskol i javnosti “otvori oči”, kako su se zbog njegove fotelje čak i u PES-u verbalno i fizički obračunavali.

Ne bi nas začudilo da Abazović saopšti kako su sve adrese i strani državnici koje intenzivno obilazi duboko uznemireni i potrešeni spoznajom da više neće biti premijer sa četiri poslanika. Svakako, ovako senzacionalistički i komični nastupi govore da je odlazeći premijer od nekadašnjeg gejm čendžera brzo evoluirao u kandidata za novinara žute štampe“, naveli su u odgovoru iz Pokreta.

Tačno je da se Abazović nije pokazao kao kredibilan izvor informacija, ali isto tako ni Evropa sad nijesu ubijedili javnost da je u toj mladoj političkoj organizaciji sve harmonično. Možda baš Abazović ili neki njegov mentor iz Beograda tu harmoniju kvari. Epilog će se znati uskoro. Mnogo ranije nego li rasplet afere Do Kvon ili Izvještaj Evropske komisije! (D.G.)

izvor aktuelno.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more