IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Milojko SPAJIĆ i usputne KALKULACIJE: Manjinama “mrvice”, koplja se lome oko MVP, Demokrate kolo vode… (foto, video)

Pregovori za sastav nove Vlade opravdali su očekivanja javnosti, nategnuti, sa puno obrta, spinova i sa neizvjesnim krajem. Suština je i vijest da je da su partije manje brojnih naroda na kraju jučerašnjeg dana nezadovoljne tokom i predloženom raspodjelom resora. Bošnjačka stranka je sinoć kasno završila sjednicu Predjedništva i odlučila da ipak nastavi pregovore uz jasno nezadovoljstvo načinom i raspodjelom karata Milojka Spajića…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, četvrtak, 20. VII. 2022… 00: 45… Milojko SPAJIĆ i usputne KALKULACIJE: Manjinama “mrvice”, koplja se lome oko MVP, Demokrate kolo vode… (foto, video)

Bošnjačka stranka je prije svega nezadovoljna razvojem pregovora oko Ministarstva vanjiskih poslova jer je Spajić predvidio da taj resor preuzmu oni a da BS-u pripadne potpredsjedničko mjesto za vanjske i evropske poslove, te resore evropskih poslova, prosvjete, poljoprivrede, saobraćaja i investicija.

Utisak je da glavnu riječ u pregovorima ipak vode Demokrate, jer sa svojih sedam mandata pokušavaju da stave pod kontrolu sve važnije resore. Televizija Vijesti je objavila da su Demokrate prihvatile ponudu Spajića da lider te partije bude kandidat za predsjednika Skupštine, ali i da dobiju potpredsjedničko mjesto za bezbjednost, i ministarstva odbrane, unutrašnjih poslova, turizma i pomorstva, kao i resor ekologije, održivog razvoja, šumarstva i vodoprivrede. Sve to sa sedam mandata dok bi manjinama sa deset mandata pripali “manje važni resori”.

Kada ovoj podjeli dodamo da bi PES, prema zamisli projektovanog mandatara Milojka Spajića, trebala da dobije, osim premijerskog i potpredsjedničkog mjesta za ekonomiju i finansije, te resori ekonomije, finansija, rada i socijalnog staranja, pravde, vanjskih poslova, zdravlja, kulture i medija, nauke i visokog obrazovanja, energetike, prostornog planiranja i urbanizma, državne imovine i katastra.

Čitaj još:   Istinita priča iz Sandžaka: SELAM ZA DŽENET

Četvrti potpredsjednik u novoj vladi, koji bi bio zadužen za regionalni razvoj pripao bi Albanskoj alijansi, kao i kapitalne investicije, dok bi Albanski forum, kao i sada, imao javnu upravu.

HGI-ju je ponuđeno ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, a SNP-u je, u neformalnim razgovorima, ponuđen resor sporta i mladih, iako je ta partija navodno zainteresovana za dva mjesta u vladi.

Ni juče koalicija Za budućnost Crne Gore, ex DF, nije dobila Spajićev poziv za pregovore i neizvjesno hoće li ga uopšte biti, s obzirom na to da je jasno da su manjinske partije odlučne da ne podrže vladu u kojoj bi bili lider DNP-a Milan Knežević i NOVE Andrija Mandić.

Kako je Standard još prije petnaestak dana objavio buduću vladu trebalo bi da čine 22 ministarstva i četiri potpredsjednička mjesta od kojih bi dva pripala predstavnicima manjinskih partija.

Državna izborna komisija dostavila je Skupštini Crne Gore izvještaj o sprovedenim parlamentarnim izborima, čime su se i formalno stekli uslovi za sazivanje konstitutivne sjednice novog saziva parlamenta u narednih pet dana, kako je to predviđeno Poslovnikom Skupštine. Sjednica će biti održana 24. jula, kako je Pobjeda već objavila.

Čitaj još:   TRADICIJA GRADA NA BOSFORU: Tramvaj sa kim se i pješaci utrkuju... (foto i video)

Konstitutivnom sjednicom, prema Poslovniku, predsjedava najstariji poslanik novog saziva, a to je, kako su objavili pojedini mediji– Milan Lekić iz Nove…

BONUS VIDEO: “Milojko Spajic je napravio vise spotova u predsednickoj kampanji za sebe nego za Jakova Milatovica”

izvor Standard.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more