IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ĆORSOKAK MILOJKA Spajića: Propao pokušaj da se postavi ALEKSA Bečić, na čelo parlamenta CRNE GORE… (foto, video)

Konstituisan novi, 28. saziv Skupštine Crne Gore, potencijalna većina bez dogovora o predsjedniku Skupštine, daleko od dogovora o vladi…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, petak, 28. VII. 2022… 12: 25… ĆORSOKAK MILOJKA Spajića: Propao pokušaj da se postavi ALEKSA Bečić, na čelo parlamenta CRNE GORE… (foto, video)

Neizborom predsjednika Skupštine dodatno su se i zakomplikovali pregovori o vladi budući da Bošnjačka stranka nije zadovoljna raspodjelom, HGI neće sa strankama bivšeg DF- a, dok je CIVIS otvoreno zaprijetio Spajiću da vlada mora imati podršku najmanje 49 poslanika…

Svečanom sjednicom, na kojoj su verifikovani mandati poslanicima, konstituisan je juče novi 28. saziv Skupštine Crne Gore, ali nije izabran novi predsjednik palamenta iako je bilo predviđeno dnevnim redom.

To je bio očekivani ishod jer – kako je Pobjeda najavila – u dosadašnjem toku pregovora o formiranju vlasti nije postignut bilo kakav formalan dogovor, uključujući i taj ko će biti na čelu Skupštine.

NEUSPJELI MANEVAR

Lider Pokreta Evropa Milojko Spajić, sad i najozbiljniji kandidat za mandatara, prvobitno je poziciju šefa Skupštine ponudio predsjedniku Demokrata Aleksi Bečiću što je ovaj načelno i prihvatio.

Spajićevi planovi su se, međutim, ulaskom Koalicije „Za budućnost Crne Gore“ u formalne pregovore o formiranju vlasti zakomplikovali, budući da su i predstavnici te koalicije pokazali interesovanje za poziciju predsjednika Skupštine.

Umjesto toga Spajić im je, prema saznanjima našeg lista, uz uslov da podrže Bečićevo imenovanje za predsjednika parlamenta, ponudio resore evropskih integracija i prosvjete, kao i jedno potpredsjedničko mjesto u budućoj vladi, što je za njih neprihvatljivo.

  • Dobili smo ponižavajuću ponudu, na koju ne možemo pristati– rečeno je nezvanično Pobjedi iz Koalicije ZBCG.

Neizborom predsjednika Skupštine dodatno su se i zakomplikovali pregovori o vladi budući da Bošnjačka stranka nije zadovoljna raspodjelom, HGI odlučno neće sa strankama bivšeg DF-a, dok je CIVIS otvoreno zaprijetio Spajiću da vlada mora imati podršku 49 poslanika.

Jučerašnjom konstitutivnom sjednicom Skupštine, kako to predviđa i Poslovnik o radu, predsjedavao je najstariji poslanik Milan Lekić iz Koalicije ZBCG, dok mu je u radu pomagao najmlađi kolega, Mirko Đukić iz Pokreta “Evropa sad”.

DUŽA PAUZA

MILAN Lekić je, nakon potvrđivanja mandata poslanicima, potvrdio kako Službi Skupštine nije dostavljen predlog kandidata za predsjednika, zbog čega je proglasio pauzu u radu Skupštine do izbora čelnika te zakonodavne instituicije.

  • Dajem pauzu, a o nastavku rada Skupštine ćete biti obaviješteni- rekao je Lekić.

Poslanicima novog saziva se prethodno obratio predsjednik Državne izborne komisije Nikola Mugoša, ocjenjujući „pohvalnim“ to što je, kako je rekao, većina političkih aktera pokazala demokratsku zrelost i afirmisala demokratske vrijednosti. Istakao je i kako od novog saziva Skupštine očekuje konačnu realizaciju reformi izbornog zakonodavstva.

Predsjednik DIK-a je, takođe, predstavio Izvještaj o konačnim rezultatima parlamentarnih izbora održanih 11. juna, prema kojima će najbrojniju poslaničku grupu u Skupštini, sa 24 osvojena mandata, činiti Pokret “Evropa sad”.

NOVI SAZIV

Poslanički mandat kandidatima sa te liste potvrđen je juče Milojku Spajiću, Filipu Ivanoviću, Maidi Gorčević, Andreju Miloviću, Anđeli Jakšić Stojanović, Borisu Pejoviću, Vasiliju Čarapiću, Srđanu Pavićeviću, Vladimiru Dobričaninu, Seidu Hadžiću, Jeleni Nedović, Tihomiru Dragašu, Filipu Raduloviću, Mirku Đukiću, Naidi Nišić, Vojislavu Šimunu, Uglješi Uroševiću, Draženu Petriću, Radinki Ćinćur, Jovanu Subotiću, Miodragu Lakoviću, Milošu Pižurici i Jevrosimi Pejović.

Čitaj još:   CURE, Zanimacije iz kreveta, isplivale pojedinosti HALIDA i ljubavnice Sanje: "Ja ne idem u krevet baš sa svakim..."

FOTO: Iva Mandić/Pobjeda

Druga najbrojnija grupa u parlamentu, sa osvojenim 21 mandatom, je koalicija „Zajedno“ okupljena oko Demokratske partije socijalista. Tu koaliciju u parlamentu će predstvljati Danijel Živković, Nikola Janović, Nermin Abdić, Drita Lola, Boris Mugoša, Dušan Raičević, Oskar Huter, Aleksandra Vuković Kuč, Ivan Vuković, Jevto Eraković, Abaz Dizdarević, Sonja Milatović, Branislav Nenezić, Mehmed Zenka, Nikola Milović, Zoja Bojanić Lalović, Andrija Nikolić, Nikola Rakočević, Mihailo Anđušić, Aleksandra Despotović i Nihad Canović.

Treća po jačini snaga u parlamentu je, sa 13 osvojenih mandata, koalicija „Za budućnost Crne Gore“ koju predvode Milan Knežević, Andrija Mandić, Simonida Kordić, Marko Kovačević, Maja Vukićević, Slaven Radunović, Vesko Delić, Milun Zogović, Milutin Đukanović, Milan Lekić, Vladislav Bojović, Jelena Božović i Jovan Vučurović.

Koaliciji „Hrabro se broji“ Demokrata i Građanskog pokreta Ura pripalo je 11 mjesta novog saziva parlamenta. Među kandidatima za poslanike sa te liste mandat je juče potvrđen Aleksi Bečiću, Dritanu Abazoviću, Momu Koprivici, Zdenki Popović, Milošu Konataru, Borisu Bogdanoviću, Draganu Krapoviću, Ani Novaković Đurović, Vladimiru Martinoviću, Stevanu Katiću i Filipu Adžiću.

Bošnjačkoj stranci pripalo je šest mjesta novog saziva parlamenta koje za sada popunjavaju Ervin Ibrahimović, Amer Smailović, Kenana Strujić Harbić, Damir Gutić, Admir Adrović i Mirsad Nurković.

Po dva poslanička mandata potvrđena su Vladimiru Jokoviću i Dragoslavu Šćekiću ispred koalicije SNP-Demos, te Niku Đeljošaju i Nikoli Camaju iz Albanskog foruma.

Po jedan mandat verifikovan je, takođe, Genciju Nimanbeguu iz Albanske alijanse i Adrijanu Vuksanoviću iz Hrvatske građanske inicijative.

Konstitutivnoj sjednici Skupštine prisustvovali su predsjednik države Jakov Milatović, odlazeći premijer Dritan Abazović, kao i drugi predstavnici državnih institucija.

Konsultacije o mandataru za sastav buduće vlade predsjednik države Jakov Milatović počeće u ponedjeljak u predsjedničkoj rezidenciji na Cetinju.

On je, nakon konstitutivne sjednice Skupštine, novinarima rekao kako su se stekli uslovi za određivanje mandatara.

Ambasada SAD: Podrška vladi čiji su članovi za EU integracije i odnos NATO- a prema Ukrajini
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori saopštila je da će njihovu podršku za novu vladu dobiti samo oni koji podržavaju, pored ostalog, odnos NATO saveza prema Ukrajini.

Iz Ambasade SAD-a su za Novu M kazali da se raduju saradnji sa izvršnom vlašću u kojoj će biti oni koji podržavaju pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, evroatlantskim vrijednostima i podršci NATO-u.

  • Sa interesovanjem čekamo formiranje nove vlade u Crnoj Gori. Nedavni predsjednički i parlamentarni izbori naglasili su opredjeljenje crnogorskih građana integracijama u EU, evroatlantskim vrijednostima i podršci NATO-u. U skladu sa tim, radujemo se saradnji sa vladom čiji članovi podržavaju pristupanje Crne Gore EU, jedinstvenu podršku NATO-a Ukrajini, građansku prirodu države, poštovanje ljudskih prava, unapređenje uslova za rad dinamičnog civilnog društva i teže unapređenju reformi za postizanje tih ciljeva – poručili su iz Ambasade SAD-a.
Čitaj još:   Džaferović i Komšić uputili čestitke Bajdenu VELIKOM PRIJATELJU BIH... (foto i video)

Bečić traži cjelovit dogovor: Prije realizacije dogovora o sastavu buduće vlade neophodan je cjelovit dogovor o svim pitanjima do najsitnijih detalja, smatra lider Demokrata Aleksa Bečić.

On je, u izjavi medijima nakon konstitusanja Skupštine, kazao kako između Demokrata i Pokreta “Evropa sad” ne postoji nijedno sporno niti otvoreno pitanje.

Bečić je naglasio i kako se uzdržava javnog iznošenja svojih očekivanja od pregovora o formiranju izvršne vlasti ne želeći da, kako je rekao, na bilo koji način bilo šta da oteža.

Prirodno je da Spajić da odgovor na dio pitanja kada za to bude spreman. Prirodno je i da onaj koji vodi proces izađe i saopšti medijima šta je rezultat tog procesa- zaključio je Beči

DANIJEL Živković: Bez „Zajedno!“ neće moći da formiraju stabilnu i reformsku vladu…

  • Vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista i poslanik u Skupštini Crne Gore Danijel Živković kazao je da je konstituisanje novog saziva Skupštine Crne Gore bez izbora predsjednika parlamenta pokazatelj da i dalje ne postoji većina za formiranje vlade, kao ni za davanje mandata za njeno sastavljanje.
  • Ukazivali smo u predizbornoj kampanji da bez koalicije „Zajedno!“ nema stabilnosti u Crnoj Gori te da se bez naše participacije neće moći formirati stabilna i reformska vlada. Sve što se dešava od 11. juna do danas jasno potvrđuje takav stav, kazao je Živković.

Vršilac dužnosti predsjednika DPS- a se, kako je rekao, nada da će politički akteri shvatiti važnost trenutka za Crnu Goru i odbraniti se od medijskih i političkih pritisaka sa strane i da će biti spremni za dogovor koji bi značio formiranje evropske vlade koja će imati podršku kvalifikovane većine u Skupštini Crne Gore koja bi imala cilj da dovrši imenovanja u pravosuđu, unaprijedi izborno zakonodavstvo i ispuni obaveze iz pregovora sa EU kako bi u naredne četiri godine postali punopravna članica Evropske unije.

BONUS VIDEO: ARGUMENTI – Postoji li “post-avgustovska” većina?

izvor Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more