IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

JAVNOST U SRBIJI SE PITA: Odakle Aleksandaru Vučiću sako od 5.800, cipele od 1.800 eura, a živi samo od predsjedničke plate… (foto, video)

Odakle Aleksandru Vučiću cipele skuplje od 1.800 eura, džemper od 400, a patike od 500 eura, kada predsjednik Srbije, osim predsjedničke plaće i garsonjere nema ništa?

BEOGRAD: Srbija, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 30. VII. 2022… 19: 15… JAVNOST U SRBIJI SE PITA: Odakle Aleksandaru Vučiću sako od 5.800, cipele od 1.800 eura, a živi samo od predsjedničke plate… (foto, video)

Odakle Aleksandru Vučiću cipele skuplje od 1.800 eura, džemper od 400, a patike od 500 eura, kada predsjednik Srbije, osim predsjedničke plaće i garsonjere nema ništa?

Jedino objašnjenje koje se čulo od Vučića, jeste da “lažu”o cijenama i da mu sakoe daju iz fundusa.

No, Boris Tadić, koji je u dva mandata bio šef te države, za Novu.rs kaže da je prvi put od Vučića čuo za postojanje takvog “fundusa” i da je on u vrijeme dok je bio predsjednik Srbije, nosio svoju privatnu odjeću.

Kada je bio premijer, Aleksandar Vučić tvrdio je da nema ni smartphone, a navodno prvi takav telefon dobio je na poklon od ruskog kolege Dmitrija Medvedeva.

No u skupocjenu garderobu srbijanski predsjedsjednik se očigledno daleko bolje razumije.

Tako Vučić nerijetko “šeta” skupe jakne, sakoe, cipele, trenerke i patike.

Korisnici društvenih mreža pronašli su da, primjera radi, cijena džempera, koji izgleda identično onom koji je nosio Vučić, iznosi 400 eura.

Cipele kakve je nosio na press konferenciji viđene su u jednom online shopu i koštaju 1.860 eura, a omiljene “zegna” patike koštale su čak 60.000 srbijanskih dinara (504 eura).

Na jednom javnom nastupu nosio je jaknu identičnu onoj marke “Loro Piana” koja se u tom trenutku nije mogla naći po cijeni jeftinijoj od 2.500 dolara.

O cijenama njegovog sakoa govorio je svojevremeno i Dejana Bulatović, nekadašnji opozicionar, a sada veliki poštovalac Aleksandra Vučića.

Čitaj još:   VIC DANA: Žalio se KOMŠIJA- komšiji, da mu je supruga preglasna, a onda– hladan tuš… (foto)

Ranije je izjavio da predsjednik nosi sako koji košta više od 700.000 dinara n(oko 5.800 eura). Tviteraši su proverili i cijenu trenerke koju je nosio šetajući Beogradom na vodi, navodeći da ona košta 160 dolara.

Postavlja se pitanje odakle Vučiću novac za sve to, imajući u vidu da se svih prethodnih godina njegovog boravka na Andrićevom vijencu njegova plaća kretala između 950 i 1.700 eura.

Sudeći prema imovinskom kartonu, Vučić ušteđevinu u banci nema, a nije je imao ni svih prethodnih godina. Od imovine posjeduje samo garsonjeru koju mu je kupio otac.

– Ja sam im jako zahvalan što su pokrenuli važnu temu, zahvalan sam njihovim medijima. Lagali su da mi džemper košta 400 eura, a košta 55. Meni sakoe daju iz fundusa, ili mi sašiju, pošto sam gabaritan. Ne koštaju koliko kažu, nego mnogo manje – rekao je Vučić u augustu 2020.

Bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić prvi put od Vučića je čuo za postojanje fundusa.

– U vrijeme mojih mandata nije postojao fundus i nisam čuo da je ikada postojalo tako nešto. Međutim, s obzirom na to da su stalne predstave i glumatanja jedna od glavnih karakteristika ove vlasti, ni ne čudi što su opremljeni po modelu pozorišne trupe – kaže Tadić.

– Ukoliko su tu reformu u funkcionisanju Predsjedništva naprednjaci uveli i uredili da u skladu sa zakonom traže stavku u budžetu Predsjedništva u tu svrhu, to je jedna od najluđih stvari koje su nam se desile u posljednjih 10 godina – kaže Tadić.

Šta je “fundus”? Fundus bi u ovom slučaju trebalo da bude odjeća u nekoj prostoriji ili skladištu za zajedničku upotrebu.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 20. decembar 2022. godine

Trebali bi ga imati pozorišta i televizije.

Nataša Miljković, televizijska novinarka sa stažom na javnom servisu, ali i privatnim televizijama, objasnila šta to znači u njenoj profesiji.

– Kad se kaže da je nešto iz fundusa, to znači da je garderoba koja pripada svima. Dakle, isti sako, haljinu, košulju, pa čak i cipele možete vidjeti na svakom televizijskom novinaru ili voditelju jedne kuće. Ta garderoba se nabavlja ili javnom nabavkom, kupovinom ili kompenzacijom sa nekom modnom kućom – objasnila je Miljković za Vreme, prenosi Nova.rs.

BONUS VIDEO Vučić: Da li je Aleksandar Vučić psihopata i idiot?

Faktor/ Nova.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more