IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SKANDAL U KNINU NA OBILJEŽAVANJU GODIŠNJICE “OLUJE”: ZORAN Milanović ponovo negirao genocid u Srebrenici… (foto, video)

Nedavno je Memorijalni centar Srebrenica objavio istraživački dokument “Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici 2023” koji je zabilježio 90 slučajeva negiranja genocida u Srebrenici u periodu od maja 2022. do maja 2023. godine, a među imenima se našao i Zoran Milanović.

KNIN: Hrvatska, Crna Hronika, vijesti, subota, 05. VIII. 2023… 00: 38… SKANDAL U KNINU NA OBILJEŽAVANJU GODIŠNJICE “OLUJE”: ZORAN Milanović ponovo negirao genocid u Srebrenici… (foto, video)

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović upriličio je svečani prijam za ratne zapovjednike u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti koji se obilježava svake godine na godišnjicu vojne operacije “Oluja”. 

Međutim, Milanović ni ovaj put nije propustio priliku da izazove novi skandal – negirajući genocid u Srebrenici.

“Nakon 28 godina ovo je tradicija. Jedan veliki europski skladatelj rekao je da tradicija jest i da se sastoji u prenošenju plamena, a ne štovanju pepela. Zvuči dobro, ali na drugi pogled i nije baš tako. Pepeo treba štovati”, rekao je na početku Milanović.

“Da se sutra probudimo bez znanja i spoznaja prethodnika, ne bismo znali kruh ispeći. Tako i znanja i spoznaje o Domovinskom ratu. Stalno smo svjedoci pokušaja remakeova. Stvari su bile jednostavne, ali ne banalne, Hrvatsku je izvuklo ovih 200 tisuća ljudi, ali svi znamo da je to bio mali broj malo dobrih ljudi koji su bili udarna pesnica, koji su probili neprijateljske položaje… Nije bilo puno vremena, streljiva, opreme i naši saveznici prema kojima često nismo kritični, nisu nam bili od velike pomoći. Treba li o tome šutjeti?

Hrvatska vojska je omogućila i mir u BiH. To treba ponavljati svaki tjedan. Hrvatska vojska je spasila Bihać sudbine Srebrenice, reći će se. Možda. Mada Bihać je tako velik grad da teško da bi se onakva katastrofa, pokolj s elementima genocida, mogao ponoviti u Bihaću, ali BiH, odnosno vojsku bosanskih Srba, Mladića, Karadžića, nisu porazili saveznički bombarderi. Tjednima su ih zasipali. Ključne udarce zadala je Hrvatska vojska.

Prošlo je 28 godina i neko bi rekao– sve vas je manje, no još uvijek vas je puno i nadam se da će i iduće godine broj biti isti.

Čitaj još:   DRAGINJA Vuksanović- Stanković Bulajiću: NE BLOKIRAJTE institucije i ne pribjegavajte zloupotrebi službenog položaja...

Realno svi smo mi u prosjeku, kao i naši sinovi i kćeri. I možda im ne radimo uslugu ako im govorimo da su posebni, u tome se pretjeruje i za to nema mjerila. Ali kad se govori o naciji, onda možemo govoriti o posebnosti, a Hrvatska ima tu posebnost. Naš put je bio pravedan. Nije bio lišen pogrešaka, ali iz njih se učilo.”, kazao je MIlanović.

ZORAN MILANOVIĆ, EVIDENTIRANI NEGATOR GENOCIDA

Podsjećamo, nedavno je Memorijalni centar Srebrenica objavio istraživački dokument “Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici 2023” koji je zabilježio 90 slučajeva negiranja genocida u Srebrenici u periodu od maja 2022. do maja 2023. godine.

U izvještajnom periodu za 2023. godinu zabilježeno je 90 slučajeva negiranja genocida u Srebrenici u medijskom prostoru Bosne i Hercegovine i regiona. U poređenju s prošlogodišnjim izvještajem, u kojem su zabilježena 693 slučaja negiranja genocida, primjećuje se smanjenje broja slučajeva negiranja. 

U izvještaju se naglašava da je važno napomenuti da kvantitet zabilježenih objava nije jedini ključni indikator svijesti društva o genocidu u Srebrenici. Istraživanja koja su provedena za 2023. godinu ukazuju na to da su Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, Branimir Kojić, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice i Miodrag Linta, narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije i dalje glavni negatori genocida”, navodi se. 

Čitaj još:   Njemačka sprovodi racije, na meti vođe grupa koje... (foto)

Među negatorima genocida našli su se i Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, Radovan Kovačević, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i portparol SNSD-a te Nenad Kecmanović, penzionisani profesor i bivši savjetnik Milorada Dodika. Genocid su negirali i tabloidi iz Srbije “Alo” i “Informer”. 

alt

izvor (SB)

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more