IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILOJKO Spajić će o resorima prvo sa partijama koje su ga podržale… (foto, video)

Pobjedi je više izvora uključenih u pregovore o formiranju nove izvršne vlasti reklo da na razgovorima održanim u ponedjeljak nije pominjan bilo kakav koalicioni sporazum, a naročito ne dupli koji su juče ujutro objavili pojedini mediji

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivpsti, vijesti, ćetvrtak, 17. VIII. 2023… 10: 58… MILOJKO Spajić će o resorima prvo sa partijama koje su ga podržale… (foto, video)

Mandatar za sastav vlade isplanirao naredne korake za novi krug pregovora

PregovoriFoto: Dobrilo Malidžan/Pobjeda

Pregovore o raspodjeli resora u novoj vladi Crne Gore mandatar Milojko Spajić prvo će održati sa partijama koje su mu, tokom konsultacija sa šefom države početkom ovog mjeseca, iskazale podršku za sticanje statusa mandatara.

To su Pobjedi saopštili izvori iz više partija koje su o ulasku u buduću vladu pregovarale sa Spajićem, ali za sada ostaje neizvjesno kada će ti pregovori biti nastavljeni.

JAVNI RAZGOVORI I TAJNI PAKTOVI

Spajić je u ponedjeljak sa predstavnicima tih političkih subjekata, ali i sa koalicijom „Za budućnost Crne Gore“, kroz tri odvojena sastanka, održao prve formalne pregovore u ulozi mandatara, ali tom prilikom nije bilo riječi o raspodjeli resora u budućoj vladi.

Na osnovu prvog kruga formalnih pregovora evidentno je da postoji čvrst dogovor između Pokreta ,,Evropa sad” i Demokrata. Na to ukazuje, ne samo fotografija sa pregovora, kada prilikom susreta sa liderima Nove i DNP-a Aleksa Bečić sjedi sa Spajićeve ,,strane stola”, već i podatak da je, osim mandatara, jedino je još Bečić prisustvovao svim razgovorima!

To ,,strateško partnerstvo” prilično remeti Spajićeve pregovore, prevashodno sa Mandićem i Kneževićem, koji opravdano sumnjaju da je Bečiću unaprijed obećano mjesto prvog čovjeka Skupštine.

Upravo su to iz koalicije ZBCG zamjerili Spajiću i, prema saznanjima našeg lista, zahtijevali da naredni razgovori sa tom političkom grupacijom budu bilateralnog tipa, odnosno bez učešća Demokrata.

Pobjeda je već pisala da je Spajić Demokratama, tokom ranijih neformalnih konsultacija, obećao čelnu poziciju u Skupštini za koju su, takođe, zainteresovani i u ZBCG.

ROKOVI I PRINCIPI

Spajić za formiranje nove vlade na raspolaganju ima rok od 90 dana, a ukoliko do tada ne uspije da sastavi kabinet, Ustav predviđa raspuštanje Skupštine i raspisivanje novih parlamentranih izbora.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: ODBOJKOM PROTIV AUTIZMA I DAUNOVOG SINDROMA...

Partije koje su Spajiću iskazale jasnu podršku za sticanje statusa mandatara i sa kojima će prvo pregovarati zajedno imaju 44 poslanička mandata.

Koalicija ZBCG, kao treća po jačini snaga u parlamentu, raspolaže sa 13 mandata i od njene eventualne podrške će umnogome zavisiti stabilnost buduće vlade. Na ulasku ZBCG u novu vladu, kako se to iskristalisalo tokom konsultacija sa Jakovom Milatovićem, insistira dio koalicionih partnera PES-a, odnosno Savez građana Civis i Ujedinjena Crna Gora.

Prema saznanjima Pobjede, i struja unutar PES-a, bliska Milatoviću, zagovara ulazak partija nekadašnjeg Demokratskog fronta u 44. Vladu, računajući da bi nova izvršna vlast bila isuviše ranjiva ukoliko bi protiv sebe, osim DPS-a i stranaka iz koalicije ,,Zajedno”, imali kao opoziciju i 13 politički iskusnih i ratobornih poslanika koalicije ,,Za budućnost Crne Gore”.

Iz međunarodne zajednice ranije je naglašavano da njihov partner ne može biti koalicija proistekla iz nekadašnjeg Demokratskog fronta. Pitanje je, međutim, da li su sada – suočeni sa činjenicom da bez njihovog učešća nema političke stabilnosti nove vlade – odustali od ,,apsolutnog protivljenja”.

No, tada se postavlja drugi problem za Spajića: kako da ubijedi stranke manje brojnih naroda da uđu u vladu u kojoj bi, u tom slučaju, bili predstavnici stranaka koje – ne priznaju genocide u srebrenici, koje se zalažu za ,,otpriznavanje” Kosova i, pride, otvoreni su podržavaoci politike Vladimira Putina?!

Zato je juče, kao ,,probni balon”, puštena u javnost teza o ,,dva sporazuma”.

IDEJA O DVA SPORAZUMA KAO ,,SMOKVIN LIST”

-Ukoliko dođe do dogovora o formiranju nove izvršne vlasti, PES bi mogao potpisati dva sporazuma o koalicionoj saradnji, jedan sa Demokratama i partijama manjinskih naroda, a drugi sa ZBCG – plasirale su juče Vijesti novu ideju o zajedništvu u vlasti programski nespojivih partija, cijeneći da bi se time ,,izbjegao problem da partije manjina budu prozivane za saradnju sa ZBCG”.

Nije detaljnije razrađena ideja, ali već u startu priča o dva sporazuma za formiranje jedne vlade djeluje kao neki traljavi pokušaj stvaranja ,,dimne zavjese” kako bi se zakamuflirala politička istina: ma koliko sporazuma potpisao mandatar Spajić sa konstituentima nove izvršne vlasti – stranke manje brojnih naroda, ukoliko private poziv, biće u koaliciji sa strankama koje predvode Mandić i Knežević.

To bi, moguće, bila dugotrajnija izvršna vlast, ali bi istovremeno Bošnjačka stranka, kao I partije koje okupljaju Albance, značajno ugrozile, dugoročno, vlastiti politički rejting koalirajući sa prsrspkim i proruskim partijama, ali I sa njihovim liderima kojima predstoji ponovljeno suđenje za pokušaj terorizma 2016. godine.

Čitaj još:   Milojko PANTIĆ: "'Predsjednik svih Srba' će biti taj posljednji koji će ugasiti svjetlo u velikoj 'Balkanskoj krčmi' u šta je pretvorio Srbiju"... (foto, video)

Tokom jučerašnjeg dana nije bilo javnih reakcija na plasiranu ideju o ,,dva sporazuma”. Pobjedi je više izvora reklo da na razgovorima u ponedjeljek nije pominjan bilo kakav koalicioni sporazum, a naročito ne dupli.

BONUS VIDEO: MILOJKO Spajić počeo konsultacije za formiranje nove Vlade Crne Gore

izvor Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more