IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SONJA Biserko: ALEKSANDRA Vučevića izjava glas Moskve, ali i posljedica pritiska Zapada… (foto)

Ekstremna izjava ministra odbrane Srbija Miloša Vučevića je glas Moskve, ali i posljedica kritike Zapada prema Aleksandru Vučiću koja je gotovo svakodnevna- ocijenila je u izjavi za Pobjedu predsjednica Helsinškog odbora u Srbiji Sonja Biserko.

Podsjećamo, Vučević se juče obrušio na Podgoricu i Skoplje kazavši da su se Crna Gora i Sjeverna Makedonija ogriješile o Srbiju priznajući nezavisnost Kosova, ističući da će im se to obiti o glavu kao i Ukrajini.

– Ogriješili ste se i to će vam se obiti o glavu, kao što se u Ukrajini obija o glavu svima koji su promovisali Kosovo i Metohiju kao nezavisnu državu. Otvorili ste Pandorinu kutiju. Smiješni su vaši birokratski odgovori da je Kosovo sui generis, da je to poseban slučaj. Ne vjeruje vam ni Aljbin Kurti, ni Tirana u to – zaprijetio je Vučević Podgorici i Skoplju na TV Pink.

Nakon skandalozne izjave se nije zaustavio nego je nastavio da elaborira zašto ni Skoplje ni Podgorica ,,ne mogu spavati mirno“.

On je mišljenja da postoji velika međunarodna podršku za stvaranje Velike Albanije, ističući da to nije pitanje samo za Srbiju, već i za njene komšije.

– Da li naši prijatelji u Sjevernoj Makedoniji mirno spavaju? Da li mirno spavate? Oni misle da su u NATO paktu i da su time riješili svoje probleme… To je mantra i Crne Gore i Sjeverne Makedonije. One, kad su postale članice te kolektivne bezbjednosti, ondosno NATO alijanse, misle da su riješile sve svoje probleme i da više ništa ne može da im se desi.

Morate da pogledate ono što je u istoriji, razumijete malo druge okolnosti i razumijete ono što se dešava u njihovom dvorištu. Ne želimo da vodimo njihovu politiku, to je pitanje za njih. Ali možemo da konstatujemo da 25 odsto Albanaca ima 50 odsto vlasti u Sjevernoj Makedoniji. Ako je to OK Makedoncima, i nama je, samo ćete očigledno imati politiku koja neće vidjeti Makedoniju kao njihovu državu – naglasio je on.

Čitaj još:   SONJA Biserko: Crna Gora raspolućena, konfuzna i bez jasnog cilja... (foto, video)

Vučević ocjenjuje da postoji svealbanski konsenzus za svenacionalno ujedinjenje, a da ,,naivni Srbi misle da se to ne može desiti i da nema promjena granica“.

– Uvijek je važila mantra da nema promjena granica, pa su se mijenjale. Ne bih mirno spavao, ali to je pitanje za Skoplje, a i neka Podgorica dobro vidi šta će da radi. Vidim da je najveće pitanje za njih sad da li smiju srpske strane, ili srpska stranka, ili koalicija da uđu u vlast sa, uslovno rečeno, nekim malim ministarstvima.

U Sjevernoj Makedoniji 25 odsto Albanaca ima 50 odsto vlasti, a u Crnoj Gori 30 odsto Srba ne može da ima dva ministarstva ili ijedno. Oni kažu da se miješamo u unutrašnje stvari. Vi se miješate u naše unutrašnje stvari – priznali ste Kosovo, ima li goreg, nepristojnijeg i otvorenijeg miješanja u unutrašnje stvari – zaključio je Vučević u jednoj od najbrutalnijih izjava nekog od srpskih zvaničnika.

Izjava, koja je uznemirila javnost, očigledno nije dotakla predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, premijera Dritana Abazovića a reakcija se očekivala i od mandatara za sastav nove vlade Milojka Spajića. Pobjeda je zatražila komentar i od vršioca dužnosti ministra odbrane Filipa Adižća, ali odgovora nije bilo.

Destabilizacija regiona…

Biserko objašnjava za Pobjedu da ne bi potcijenila mogućnost da srpski režim uradi nešto što bi moglo dodatno da destabilizuje region.

Ističe da pismo 60 evropskih zvaničnika i članova američkog Senata o potrebi promjene politike prema režimu u Beogradu, kao i veoma kritički tekstovi po zapadnim medijima pokazuju da Vučić trpi ogroman pritisak.

– S druge strane imamo Kremlj koji preko Zaharove i Lavrova zaoštrava retoriku prema regionu, a ne smijemo zanemariti brutalnu rusifikaciju srpskog javnog mnjenja koje smatra da Rusija pobjeđuje i da Srbija treba da istjera svoje aspiracije preko nje, što dokazuju i ovi posljednji murali posvećeni Kosovu – kaže ona.

Čitaj još:   SANDŽAK: Uhapšene frizerke, nisu poštovale zdrastvene propise... (foto)

Objašnjava da kritike prema Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori zbog priznanja Kosova nijesu nove, ali ova ekstremnost i prijetnja da će ove dvije države proći kao Ukrajina pokazuju da situacija eskalira.

– Još kad se tome doda miješanje Beograda oko sastavljanja vlade, ja ne bih potcijenila mogućnost da srpski režim uradi nešto što bi moglo da poremeti region. To i jeste cilj ruske politike, vidite da Zapadu vrijeme ističe jer iduće godine imamo američke izbore i sigurno je da će Moskva i Beograd iskoristiti taj vakuum da drže region u tenziji – kaže Biserko.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more