IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PLJEVLJA: Za 50 godna prepolovljen broj stanovnika… (foto, video)

Prema podacima Monstata iz prethodnih godina, na području Pljevalja ima oko 26 hiljada stanovnika što znači da je broj stanovnika, u odnosu na 2011. godinu smanjen za više od četiri hiljade.

U poređenju sa 1971. godinom, kada je pljevaljska opština imala 46 hiljada, broj stanovnika manji je za preko 20.000. Primjera radi, Opština Pljevlja danas ima manje stanovnika nego 1921. godine kada ih je bilo 27 hiljada.

A sudeći prema relevantnim podacima, Pljevlja će i ove godine biti na prvom mjestu po negativnom priraštaju. Tokom prošle godine rođene su 174 bebe, dok su sa druge strane preminula 452 građanina, odnosno 278 stanovnika više nego što ih je rođeno.

Do 10. avgusta ove godine rođeno je svega 100 beba, pa će najvjerovatnije po tim parametrima broj rođenih ove godine biti manji nego lani, piše Dan.

U istom periodu lani na gradskom groblju Ravni sahranjeno je 128 Pljevljaka.

– Do današnjeg dana na gradskom groblju obavljene su 83 sahrane – kazao je izvršni direktor preduzeća „Komunalne usluge“ Radivoje Bujišić, pojašnjavajući da je bilo više korišćenja kapele, jer odreženi broj porodica koristi kapelu za saučešća, a sahrana se obalja na nekom od seoskih groblja.

– Tokom prošle godine registrovano je 240 slučajeva korišćenja kapele – kazao je Bujišić, prenosi Dan.

Da je u Pljevljima sve manje stanovnika, svjedoči i podatak Zavoda za zapošljavanje, gdje poslodavci sve teže mogu naći radnika. Iz Zavoda navode da je broj nezaposlenih lica u poslednjim mjesecima opao, usled sezonskih i redovnih zapošljavanja, ali da je veliki problem starosna struktura nezaposlenih.

Čitaj još:   HIT NA MREŽAMA: Tri Hrvata i Slovenac pali s više od šest tona duhana, pogledajte kako su ga pokušali sakriti... (foto, video)

– Poslednjih dana broj nezaposlenih se kreće od 2.150 do 2.160 lica. Broj nezaposlenih je smanjen iz više razloga, a najveći problem je ipak starosna struktura nezaposlenih, jer je prosjek godina sve veći. Nezaposlena lica su sve starija i teže ih je zaposliti– rečeno nam iz pljevaljskog Zavoda za zapošljavanje.

U ovoj ustanovi objašnjavaju da je jako malo svršenih srednjoškolaca koji su se prijavili na evidenciju za nezaposlena lica.

– Imamo mali broj svršenih srednjoškolaca koji su se prijavili na evidenciju za nezaposlena lica. Očigledno je da je većina upisala neki od fakulteta i da će studirati. Posebno se slabo prijavljuju svršeni gimnazijalci – tvrde iz pljevaljskog Zavoda.

U junu je četvrti i treći razred u Srednjoj stručnoj školi završilo 260 učenika, a u Gimnaziji „Tanasije Pejatović“ svega njih 79. Da veliki broj svršenih srednjoškolaca upisuje fakultet sasvim je jasno, a posebno svršeni gimnazjalac, jer je od 79 prošlogodišnjih maturanata, čak njih 35 dobilo Diplomu „Luča“.

Mladi odlaze, starih sve više

Većina mladih ljudi koji upišu fakultet bez obzira da li studije privedu kraju ili ne, ne vraća se u Pljevlja. Prema podacima Monstata, iz Pljevalja su se prošle godine odselila 262 stanovnika a doselilo 105.

Čitaj još:   PLJEVLJA: SRAMNA PRESUDA- Grafiti "SELITE SE TURCI" i "SREBRENICA 92" nisu govor MRŽNJE!!!

I pored zapošljavanja u proteklom periodu, stanovništvo grada na Breznici sve više odlazi, a najveći je problem što u većini slučajeva mladi odlaze, tako da je teško očekivati da će natalitet porasti i da će se negativni priraštaj smanjiti.

BONUS VIDEO: TV Pljevlja- Pljevaljska Hronika 17 08 2023

izvor: pljevlja press

LION: Rudar sezonu počine s crno- bijelim u dvomeču s Partizanom…

ŽREB U LIONU: Partizanova sezona opet počinje u Crnoj Gori... Rudar Read more

PLJEVLJA: Partizan opravdao ulogu favorita protiv Rudara, grad rudara zakinut…

Grad rudara PLJEVLJA su zakinuta samom cinjenicom da nisu mogli Read more