IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Nova ponuda: Vlada MILOJKA Spajića od 41 poslanika… (foto)

Mandatar u ponedjeljak veče načelno dogovorio vladu sa Demokratama i strankama manje brojnih naroda, formalna ponuda ZBCG biće poslata u naredna dva dana, ali neće biti u skladu sa izbornim rezultatom te koalicije

Mandatar za sastav vlade Milojko Spajić načelno je dogovorio formiranje vlade sa Demokratskom Crnom Gorom i strankama manje brojnih naroda, saznaje Pobjeda. Prema tvrdnjama više izvora, na sastanku u separeu jednog podgoričkog restorana, kojem su prisustvovali, osim Milojka Spajića, Aleksa Bečić, Ervin Ibrahimović, Genci Nimanbegu, Nik Đeljošaj i Adrijan Vuksanović, načelno je usaglašen novi sastav izvršne vlasti koji ne podrazumijeva učešće predstavnika koalicije ,,Za budućnost Crne Gore“, što znači da bi mogla da računa na siguran glas 41 poslanika.

Dosezanje do ,,kvote 43 poslanika“ moglo bi se ostvariti ukoliko se u podjelu resora uključi Jokovićev SNP, koji nije prisustvovao razgovorima od prije dva dana ili do kvote 42 jer je svoju podršku najavio i Mehmet Zenka, poslanik koalicije „Zajedno“.

Informacije sa sastanka ipak treba uzeti sa rezervom jer još ništa nije konačno. Očito je da se posljednjih dana dešava mnogo obrta i za sada nije kristalno jasno da li je vlada sa Demokratama i strankama manjinskih naroda – konačna odluka mandatara Spajića. Prvenstveno zbog odnosa unutar PES-a i reakcije dijela te stranke kojem su bliži stavovi Jakova Milatovića.

Pitanje je i kako će izgledati budući politički odnosi Spajića sa liderima Nove i DNP-a Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem: mandatar do sada nije isključivao njihovo učešće u vladi, već je u dva navrata vrlo precizno razgovarao o podjeli resora.

ZAGONETKA ZVANA- ZBCG

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, Spajić će danas ili najkasnije sjutra obavijestiti predstavnike ZBCG da je sa Demokratama i manjinama postigao načelni dogovor o formiranju vlade i ponuditi im tri resora – prosvjetu, turizam i sport, te eventualno jedno potpredsjedničko mjesto u vladi.

Postignuti dogovor sa Demokratama i manjinama, kako tvrde izvori Pobjede, isključuje potpredsjednička mjesta u vladi i Skupštini za kadrove ZBCG, ali ne i za 40 odsto mjesta u upravnim odborima i ambasadama koje se dijele prema političkom ključu.

To je ipak znatno manja ,,kvota“ od one koju bi, shodno pregovaračkim principima PES-a koje je sam Spajić promovisao, trebalo da pripadne strankama Mandića i Kneževića. Ukoliko ZBCG odbije ovaj prijedlog PES-a i Demokrata, Spajić će, kako saznajemo, ponuditi SNP-u jedan ili dva resora, radi podrške još dva poslanika u Skupštini, jer je Joković već odbio resor sporta i jedno potpredsjedničko mjesto.

Čitaj još:   LEGENDA NAŠLA SMIRAJ: Đorđa Balaševića, ispratili tamburaši i pjesma “Olivera”... (foto i video)

Ako ZBCG pak prihvati ponudu Spajića, onda je doveden u pitanje načelni dogovor sa strankama manje brojnih naroda, koje su – pozivajući se i na stavove ključnih država Kvinte, saopštile da ne žele tu koaliciju u vladi.

Prema nekim informacijama, predstavnike Mandićeve i Kneževićeve koalicije, ne žele ni Demokrate upravo zbog raspodjele resora, ali i političkih pozicija stranke u biračkom tijelu koje im se kruni upravo na račun ZBCG, kako su pokazali nedavni parlamentarni izbori.

Po raspodjeli koju je načelno dogovorio Spajić, Demokratama bi pripao bezbjednosni sektor koji uključuje potpredsjedničko mjesto u vladi za bezbjednosni sistem i ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane, Ministarstvo održivog razvoja, ekologije, vodoprivrede i Ministarstvo kulture i medija kao i sporno mjesto šefa parlamenta. Preuzimanje bezbjednosnog sektora od strane Demokrata nosi rizik da svi kadrovi Ure budu na toj poziciji.

ČEKAJUĆI EPILOG

Ukoliko bi vlada imala podršku od 41 poslanika, izvori Pobjede ne isključuju mogućnost da ta vlada bude samo sa dva cilja: konačno sklanjanje sa vlasti Dritana Abazovića i, ne manje važno, radi pripreme novih izbora u roku od šest mjeseci.

Bošnjačka stranka je, prema raspodjeli, dobila energetiku, saobraćaj, dijasporu, kao i potpredsjedničko mjesto. Insistirali su i na funkciji šefa diplomatije, ali je tu poziciju za sebe ,,kaparisao“ PES, kojem je pripao finansijski i socijalni sektor radi sprovođenja ambicioznog programa ,,Evropa sad 2“. Albanskom forumu bi po toj raspodjeli pripalo potpredsjedničko mjesto za kapitalne investicije i ministarstvo javne uprave.

Jedan od lidera ZBCG Milan Knežević je juče potvrdio pisanje Pobjede da koalicija „Za budućnost Crne Gore“ dosad nije dobila zvaničnu i konačnu ponudu za ulazak u vladu od mandatara Milojka Spajića.

– Sve što se ovih dana pojavljivalo u medijima, a odnosilo se na navodne ponude upućene ZBCG obične su spekulacije i neutemeljene medijske konstrukcije.

Čitaj još:   Slavo i Ratko prevarom sa lutrijom ojadili Amerikanku za DESETINE HILJADA DOLARA … (foto)

U nedavnom neformalnom razgovoru sa mandatarom Milojkom Spajićem zatražili smo od njega da nam saopšti svoj stav i konačnu ponudu o mogućem ulasku ZBCG u vladu i da taj svoj prijedlog učini javnim kako bi se izbjegla dalja medijska nagađanja i nezvanični izvori koji unose dodatnu konfuziju. Imajući u vidu da od nedjelje čekamo izjašnjenje mandatara Spajića, ovim javnim obraćanjem želimo eliminisati svaki vid navodne misterije oko formiranja vlade i jasno se odrediti pred građanima koji su nam ukazali povjerenje na junskim izborima – rekao je Knežević.

Glavni odbor: Bošnjačka stranka dio 44. vlade

Glavni odbor Bošnjačke stranke podržao je sinoć stav Predsjedništva da BS bude dio 44. vlade.

– Prihvaćen je prijedlog mandatara Spajića – saopštio je izvor Pobjede iz BS. Izvor nije precizirao koji su resori u pitanju niti da li se oni zvanično protive ulasku ZBCG u vladu.

Prema informacijama Pobjede, BS će najvjerovatnije pripasti energetika, saobraćaj, dijaspora kao i potpredsjedničko mjesto.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more