IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Dr. JEFTO Eraković: Cilj popisa da Crna Gora postane treća država jednog naroda na Balkanu… (foto)

Vlada u tehničkom mandatu planira da se održi popis stanovništva, stanova i domaćinstava od 1. do 15. novembra. Bez obzira na brojna upozorenja stručne javnosti da ne postoje pretpostavke da se održi popis u čiji rezultat ne bi bilo sumnje, premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je prije nekoliko dana da neće biti odgađanja popisa i pozvao da se od toga „ne pravi bauk“. I iz Uprave za statistiku stigla je poruka – „trenutno nema zakonskih mogućnosti da se odgodi popis stanovništva“.

Potpis na izdaju

Komentarišući izjavu Abazovića da neće biti odgađanja popisa, što je tražio DPS, Eraković je kazao da ako u novembru bude popisa, to će biti, kako je istakao, potpis na izdaju građanske, multietničke, samostalne Crne Gore.

– Bude li ga neće to biti popis, nego, kako je neko već rekao, potpis. Na izdaju građanske, multietničke, samostalne Crne Gore. Na sve ono što joj je urađeno uoči i nakon 30. avgusta 2020. Potpis kojim bi potvrdili da su ispunili zadatke koje su dobili od mentora u zamjenu za priliku da ,,uzjašu“ vlast po dubini i širini. Zato se odlazećem žuri da to bude baš njegov potpis, baš njegov „popis“ – rekao je Eraković.

Još jednom je pozvao na odgađanje popisa.

– Tražimo odgađanje jer apsolutno ne postoje uslovi za validan popis. Ne postoji država kojoj domaća i međunarodna javnost vjeruje da može da garantuje regularan popis. Dakle, validnog popisa u novembru neće biti – istakao je Eraković.

Komentarišući održavanje popisa u nestabilnoj političkoj situaciji i kada, između ostalog, izbori u Šavniku nijesu završeni, Eraković je ponovio da nije moguće da popis 2023. godine bude regularan i validan.

– Jedan od razloga navodite u pitanju. I svakako nije jedini. No, onima koji su na vlasti validnost popisa nije ni bitna. Bitno im je, isključivo i samo, ispunjavanje „njihove“ političke agende – istakao je Eraković.

Na pitanje kako će se situacija u Budvi i Andrijevici odraziti na popis, s obzirom na to da su predsjednici opština na čelu popisnih komisija, Eraković je istakao da je to pitanje za one koji „ne vide“ probleme.

– Mi ne znamo ni granice nekih opština. Poseban paradoks ovakvog „popisnog“ procesa jeste da su predsjednici popisnih komisija predsjednici opština. Tako je predsjednik popisne komisije u Budvi u Istražnom zatvoru i u ovoj zemlji čuda ne bi me začudilo da dobije mogućnost da iz Spuža rukovodi popisnim procesom u Budvi.

Predsjednik popisne komisije u Andrijevici nema ni legitimitet, niti je legalno na poziciji jer nema većinu u lokalnom parlamentu, pa ga štite kriminalne strukture. Slične neregularne situacija su u Zeti, Kotoru, a tek će se zakomplikovati konstituisanjem 44. vlade. Dakle, gotovo je nepregledan niz razloga zbog kojih Vladinog popisa u novembru ne može da bude– istakao je Eraković.

Komentarišući to što nema međunarodnog monitoringa, ali ni opozicije u popisnim komisijama, Eraković je kazao da to što je veliki dio javnosti isključen iz procesa mora biti alarm i u zemlji i van nje da se prema popisu odrede kao neregularnom.

– Na tome ćemo insistirati. Minimalno, potreban je monitoring i praćenje procesa od međunarodnih organizacija koje su nadležne za to (Evropska komisija i EUROSTAT). Nakon toga, učešće naših stručnjaka koji bi nagledali procese prikupljanja i unošenja podataka. Sve ovo nije nikakva novost za Crnu Goru. Svi ovi uslovi su bili ispunjeni tokom popisa 2011. godine i insistiramo na istim pravilima i danas– rekao je Eraković.

Prema njegovim riječima, kampanja za popis prosrpskih organizacija, još jedan je dokaz da cilj nije satistika nego politička agenda u kojoj Crna Gora mora da prestane da postoji kao građanska i mora da postane država naroda, treća država jednog naroda na Balkanu.

– U ostvarenje tog cilja uloženo je mnogo novca. Vođene su mnoge „bitke“. Autori plana vjeruju da su posao završili. Jesu li, zavisiće od građana Crne Gore. Zavisiće i od nas iz opozicije. Pozivam i one koji vjeruju da će činiti većinu ali im politički i lični moral još nešto znače da budu dio odbrane Ustava i građanske Crne Gore – poručio je Eraković.

Socijaldemokrate, takođe, pozivaju da se popis odgodi, i to iz više razloga. Nikola Zirojević, portparol i poslanik SD-a, kazao je za Pobjedu da je jedan od tih razloga svakako i prilično nestabilna politička situacija u državi – činjenica da, iako se možda očekivalo drugačije, nijesmo ni blizu formiranja nove vlade i činjenica da aktuelna vlada, koja već duže od godinu funkcioniše bez legitimiteta u parlamentu, ne može organizovati popis.

Čitaj još:   JEVTO Eraković, osudio napad na ALEKSAMDRU Vuković Kuč: NEKA SE STIDE, kada nečega već nemaju... (foto)

– Iako je za održavanje popisa neophodno usvajanje zakona većinom od 41 poslanika u parlamentu, ovo pitanje je, i 2003. i 2011, bilo predmet opšteg konsenzusa između partija vlasti i opozicije. Kako to ovog puta nije slučaj, te kako se aktuelna vlast ponaša kao da samo oni postoje i žive u Crnoj Gori, održavanje popisa, kao i pitanje priznavanja rezultata tog popisa, ozbiljno je dovedeno u pitanje– istakao je Zirojević.

Primjer nesposobnosti

Komentarišući najavu popisa, iako nemamo završene izbore u Šavniku, Zirojević je rekao da SD smatra da vlada koja skoro godinu nije u stanju da omogući održavanje izbora u opštini koja ima manje od 1.800 upisanih birača, apsolutno nema legitimitet i nije sposobna da omogući adekvatno i kvalitetno sprovođenje popisa stanovništva.

– Primjer izbora u Šavniku je primjer krajnje nesposobnosti, ali, rekao bih, i krajnje loše namjere aktuelne vlasti, da obesmisli izborni proces u Crnoj Gori i demonstrira nesposobnost države da se izbori sa ovim banalnim problemom. Jasno je da bi popis koji bi organizovala takva vlada bio prilično upitan sa svih aspekata, a svakako i sa aspekta vjerodostojnosti rezultata koje bi dao – istakao je Zirojević.

Osvrćući se na političku situaciju u Budvi, gdje je predsjednik te opštine Milo Božović u pritvoru, Zirojević je istakao da ga ne bi iznenadilo da popisna komisija te opštine zasijeda u prostorijama zatvora.

– S obzirom na to da je Crna Gora zemlja čuda, te da već nekoliko mjeseci imamo situaciju da predsjednik Opštine Budva u zatvorskim prostorijama potpisuje plate zaposlenima, što je, vjerujem, presedan i za jednu Kolumbiju ili Venecuelu, ne bi me iznenadilo da popisna komisija Opštine Budva zasijeda u prostorijama zatvora, te da popisni materijali budu tamo skladišteni – kazao je Zirojević.

Što se Andrijevice tiče, Zirojević je podsjetio da tamo imamo jednu nevjerovatno situaciju da se odbornicima već nekoliko puta onemogućava da se izjasne o pitanju smjene predsjednika Opštine.

– Ali, s druge strane, taj termin i prostorije uredno su rezervisani za nikšićkog umjetnika u pokušaju, koji je više djece rasplakao nego nasmijao, tzv. Šantu Pantu. Imajući u vidu činjenicu da ga je za lojalnost ideji nagradilo i rukovodstvo Opštine Nikšić, dodjeljujući mu Nagradu ,,18. septembar“, možda bi najbolje rješenje bilo da Šanta Panta bude predsjednik popisne komisije Opštine Andrijevica. Možda tokom čitanja djeluje smiješno, ali situacija u Budvi i Andrijevici zapravo pokazuje poraz institucija i sveukupan poraz našeg društva– kazao je Zirojević.

Na pitanje očekuje li da predstavnici opozicije, ipak, budu pozvani u popisne komisije, Zirojević je istakao da je to jedan od njihovih zahtjeva.

– Imajući u vidu praksu iz 2003. i 2011. godine, kada je jedan od uslova tadašnje opozicije, kako ne bi bojkotovali popis, bilo, između ostalog, učešće opozicije u popisnim komisijama, smatramo da je to jedino realno i logično rješenje i ovog puta. Da li će biti tako pitanje je koje treba postaviti partijama aktuelne vlasti – kazao je Zirojević.

Smatra da je javnost do sada dobila veoma malo informacija o popisu, imajući u vidu da se on održava za mjesec.

– Kao što je popis netransparentan kada govorimo o odnosu prema široj javnosti, on je netransparentan i prema političkoj javnosti, tj. prema predstavnicima opozicije koji, sviđalo se to nekome ili ne, predstavljaju zavidan broj građanki i građana Crne Gore. Ukoliko, kao što je to trenutno slučaj, dio popisnih komisija ne budu i predstavnici opozicije, te ako ne bude postojala kopija popisnice, po uzoru na 2011. godinu, postoji realna sumnja da, osim netransparentnosti, rezultati popisa mogu biti nevjerodostojni – istakao je Zirojević.

Na pitanje može li doći do bojkota popisa, istakao je da je to do sada rijetko pominjana opcija, te da bi to bilo „neko krajnje rješenje ukoliko bismo došli do apsolutno bezizlazne situacije“.

– Moramo da budemo svjesni da je popis stanovništva mnogo više od tri pitanja koja se najčešće, ili čak i jedino pominju u javnosti, a koja se odnose na nacionalnost, vjeroispovijest i jezik. Podsjetiću da smo upravo mi predložili da, po uzoru na dio zemalja EU, ova pitanja uopšte ne budu zastupljena na popisu, imajući u vidu prilično nezavidnu i tenzičnu društveno- političku situaciju u Crnoj Gori koja prijeti da popis stanovništva pretvori u politički ring.

Čitaj još:   PODGORICA Nema dočeka pravoslavne Nove godine na Trgu nezavisnosti...

Tako da, zbog svih onih veoma važnih informacija koje dobijamo kao rezultat popisa, svakako bi bilo mnogo bolje za Crnu Goru da se popis održi i da njegovi rezultati budu vjerodostojni i priznati od svih – poručio je Zirojević.

Očekivano

Komentarišući kampanju koju vode prosrpske stranke i organizacije, Zirojević je kazao da je ona, nažalost, u potpunosti očekivana.

– Vjerujem da je ovo što smo imali priliku da vidimo tek početak, zagrijavanje. Kako vrijeme bude odmicalo, a popis se primicao, vjerujem da će ta kampanja biti sve žešća i da će se, kako prosrpske organizacije, tako i političke partije iste orijentacije, ali i centri moći iz Beograda, uključujući i SPC, uključiti u kampanju za popis koja će, vjerujem, iz dana u dan biti sve agresivnija – dodao je Zirojević.

Vršilac dužnosti predsjednika DPS-a Danijel Živković imao je u petak sastanak sa ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem, nakon kojeg je saopšteno da je Damjanović istakao da prihvata prigovor da Vlada može Uredbom odgoditi popis, ali da to neće biti njegov prijedlog koji će biti upućen Vladi.

– Damjanović je istakao da je razumio određeni broj prigovora DPS-a, te izrazio spremnost da razgovori budu nastavljeni u narednom periodu – navedeno je u saopštenju.

Živković je na sastanku istakao da smatra kako aktuelni ambijent nije adekvatan za održavanje popisa, te naveo jasno očekivanje DPS-a da popis bude odgođen dok se ne stvore pune pretpostavke za održavanje i kontrolu procesa popisa.

Knežević: Odgađanje popisa bilo bi manifestacija nemoći države, nemam ništa protiv da opozicija bude u popisnim komisijama

– Odgađati popis već treću godinu u odnosu na zakonsku regulativu i obavezu koja je trebalo da se realizuje još za vrijeme vlade Zdravka Krivokapića predstavljalo bi jasnu manifestaciju nemoći države i nesposobnosti da jednu, čisto statističku, kategoriju zaokružimo kao sve države u regionu i Evropi – poručio je Milan Knežević, predsjednik DNP i jedan od lidera koalicije „Za budućnost Crne Gore“.

Knežević je rekao da „posebno iritira“ činjenica što sada pozivaju na odgađanje popisa upravo oni, kako je istakao, „koji su prethodna dva popisa iskoristili i za političku promociju i za identitetski, vjerski i svaki drugi inžinjering, zloupotrebljavajući službeni položaj i institucije, i želeći na silu da stvore virtuelnu realnost u državi“.

Knežević smatra da nema smetnji u opštinama za održavanje popisa.

– To što u ovom trenutku nemamo predsjednika Opštine Andrijevica, a predsjednika Opštine Budva imamo, ali u Istražnom zatvoru, ne bi trebalo da ugrozi održavanje popisa u tim opštinama, iz prostog razloga što tamo postoje popisne komisije i jasna regulativa na koji način će se sprovoditi popis kao što je to slučaj i u ostalim opštinama – kazao je Knežević.

Što se tiče zahtjeva opozicije da se i njihovi predstavnici nađu u popisnim komisijama, Knežević je rekao da, što se njega lično tiče, nema ništa protiv toga.

– Nijesam adresa za takav njihov zahtjev i to bi trebalo da dogovore sa odgovornima u institucijama koje su zadužene za realizaciju popisa, ali što se mene lično tiče, spreman sam da to prihvatim i da se oni nađu u jednom dijelu tzv. kontrolnog procesa– dodao je Knežević.

izvor: kodex.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more