IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PREČI SVETAC NEGO ANTIFAŠIZAM: Antifašisti Titograda– Podgorica, oštro reagovali na skandaloznu odluku pljevaljskih odbornika o promjeni datuma za Dan opštine… (foto, video)

Vi ste zaboravili da je Crna Gora sekularna država a ne popovska, i zbog ovog čina najmanje što bi trebalo jeste; da podnesete ostavke, ili budete smijenjeni, jer narod herojskih Pljevalja, nije isto što i vi neki – šaka odbornika, koji krše Ustav ove zemlje i mijenjaju tekovine istorije i narodnooslobodilačke borbe za svetkovine– poručili su Antifašisti Titograda pljevaljskim odbornicima…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 05. 10. 2023… 00: 48… PREČI SVETAC NEGO ANTIFAŠIZAM: Antifašisti Titograda– Podgorica, oštro reagovali na skandaloznu odluku pljevaljskih odbornika o promjeni datuma za Dan opštine… (foto, video)

Izglasavanje sramne odluke da Dan oslobođenja Pljevalja više ne bude onaj antifašistički, koji je trajao više od 79 godina, odnosno 20. novembar, no neki oktobarski i popovski bi značio da ovu slobodu mnogi nijesu zaslužili– ocijenili su Antifašisti Titograda u jučerašnjem saopštenju.

Pljevlja

Poručili su da se i mrtvi proleteri, pa i oni koji to nijesu bili, u grobu prevrću, jer ne mogu da vjeruju, koliko su neki današnji predstavnici naroda zastranili, a nijedan kamenčić nijesu ugradili u ovu slobodu Pljevalja i Crne Gore nijesu ugradili, pa im je preči svetac no antišizam.

Traže ostavke

– Da se pogrešno ne bismo shvatili: antifašisti nemaju ništa protiv crkve i svetaca, naprotiv, poštuju tu instituciju jer su i sami u njoj neki kršteni, a možda i mnogo više od nekih koji idu u nju a kada izađu vani gaze po deset Božjih zapovijesti.

Ali: ono u što ne možemo da povjerujemo jeste da postoji tolika omrazija kod nekih građana prema onima koji su ta Pljevlja i Crnu Goru oslobodili od raznih osvajača i fašista, jer nijesu htjeli da budu robovi i nečije sluge– naglasili su u saopštenju.

Obraćajući se pljevaljskim odbornicima, ,,koji se tako odnose prema slobodi“ poručili su im da, ako ih rane proletera, oslobodilaca i antifašista, Pljevalja i ove naše vječne zemlje ne bole, ako je izostalo sjećanje na žrtve naših mučenika koji su završili u Aušvicu i drugim fašističkim logorima i stratištima – onda nemaju pravo da se ikad više pozivaju na njih, na patriotizam i slobodu.

Čitaj još:   ANDRIJA Nikolić: Vlada koja zavisi od poslušnika Srbije i Rusije, ne može biti proevropska... (foto)

– Vi ste, gospodo, zaboravili da je Crna Gora sekularna država a ne popovska, i zbog ovog čina najmanje što bi trebalo jeste; da podnesete ostavke, ili budete smijenjeni, jer narod herojskih Pljevalja, nije isto što i vi neki – šaka odbornika, koji krše Ustav ove zemlje i mijenjaju tekovine istorije i narodnooslobodilačke borbe za svetkovine – poručili su Antifašisti Titograda, Podgorica.

Zaključili su da hoće da vjeruju da rodoljubivi narod Pljevalja i Crne Gore neće dozvoliti ovakve promjene i nasjesti na istorijske podvale, a Vlada Crne Gore prihvatiti crkvene datume za slobodu, jer sloboda nema alternativu.

Demokrate presudile

Odbornici u Pljevljima podržali su 28.septembra sa 19 glasova izmjene Statuta kojima se mijenja datum obilježavanja Dana opštine. Do sada se proslavljao 20. novembra u znak oslobođenja od fašista, a sada je predviđeno da bude 27. oktobra, kada se proslavlja i pravoslavni praznik Sveta Petka.

Tri odbornika Demokratske Crne Gore odigrali su ključnu ulogu u izglasavanju praznika jedne vjerske zajednice za dan svih građana Pljevalja, grada čija je najveća vrijednost multietničko, multikulturalno i multivjersko bogatstvo.

Osim njih, izmjene su podržali odbornici Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Pokreta za Pljevlja, Ujedinjene Crne Gore i jedini odbornik SNP-a. Protiv su bili odbornici Demokratske partije socijalista, Bošnjačke stranke i Ure, dok su četiri odbornika Pokreta ,,Evropa sad“, jednog od konstituenata vlasti, napustili sjednicu uoči glasanja.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 22. decembar 2022. godine

Odbornici DPS i Bošnjačke stranke u SO Pljevlja obratili su se dan nakon te odluke ministrima u Vladi navodeći da je ovaj poziv vjerovatno posljednje upozorenje na urušavanje međuvjerskog sklada i građanskog koncepta u tom gradu.

Nažalost, kako ističu, snaga argumenata, kako istorijskih tako i zdravorazumskih nije im pomogla da na jučerašnjoj sjednici SO Pljevlja ubijede deklarativno samoproglašene građanske partije u prvom redu Demokrate, ali i SNP da odustanu od namjere da 20. novembar kao sjećanje na taj datum 1944. godine kada su oslobođena Pljevlja od fašističkog okupatora zamijeni 27. oktobrom koji je vjerski praznik pravoslavnog naroda.

BONUS VIDEO: Dokumentarni film za Dan opštine Pljevlja- 2018

izvor Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more