IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PES prvi put izgovorio DPS… (foto)

Na sastanku mandatara Milojka Spajića i dijela poslanika Pokreta Evropa sad, koji je održan preksinoć u Podgorici, prvi put je pomenuta mogućnost da DPS podrži formiranje 44. vlade.

Sinoć su tu informaciju plasirala prosrpska glasila bliska koaliciji ZBCG i obavještajnim službama.

Obično dobro obaviješteni izvori Antene M potvrđuju tačnost te informacije, no tvrde da su navodi o broju prisutnih i reakciji na pomenutu ideju neistinito prikazani.

Kažu da sjednici nijesu prisustvovali svi poslanici Evrope sad, već tek nešto više od polovine. Većina prisutnih pokazala je otvorenost za eventualno prihvatanje (manjinske?) podrške koalicije Zajedno, ukoliko se pokaže i definitivno da Aleksandar Vučič preko svojih igrača u Crnoj Gori pokušava da spriječi formiranje proevropske vlade i time nanese dalekosežnu štetu Evropi sad.

Ono na šta odavno ukazuje veliki broj analitičara, navodno, polako postaje jasno i politički neiskusnim poslanicima PES-a: predsjednik Srbije želi da eliminiše sa političke scene Evropu sad prije nego kapital sa parlamentarnih izbora pretvori u realnu vlast i to tako što će opstrukcijama, poput posljednjeg poteza Bečićevih demokrata (i Novske liste?), učiniti da Spajiću “iscuri” vrijeme za formiranje vlade. Ukoliko se taj plan Beograda ostvari, cijepanje Evrope sad i fijasko na ponovljenim izborima djeluje kao neizbježan scenario.

Čitaj još:   KOMŠIĆ DOČEKAO DRAGE GOSTE, DRAGINJU Vuksanović Stanković...

Istovremeno, Vučić preko Jakova Milatovića gura u vladu koaliciju ZBCG, a primarni cilj te operacije zapravo je konfrontiranje Spajića i PES sa Zapadom. I Vašington i Brisel više puta i bez ograde poručili su da stranke bivšeg DF ne žele da vide u 44. vladi. Računica Beograda (i Moskve) je jasna- bez podrške SAD i EU Spajić je ili politički mrtav kao neuspješan mandatar ili de facto politički pion, makar i kao de iure mandatar u vladi sa Mandićem i Kneževićem.

Ta ne pretjerano suptilna igra postala je, izgleda tek nakon posljednjeg Bečićevog uzimanja Mehmeda Zenke za izgovor otklona od vlade sa manjinama, jasna barem dijelu poslaničkog kluba PES.

U svjetlu sve jasnijih signala sa Zapada da im je koalicija Zajedno prihvatljiv partner, i među poslanicima Evrope sad sve je više onih koji razumiju da bi eventualna podrška DPS i SD, bez ulaska u Spajićevu vladu, za PES bila daleko bolja opcija od novih izbora.

Naravno, ukoliko je, nakon katastrafalnog iskustva DPS sa podrškom vladi Dritana Abazovića, takav scenario uopšte realan. I uz podsjećanje da SD u sličnoj situaciji, prošle godine, nije podržala Abazovićevu vladu, što se pokazalo politički mudrim.

Mandatar Milojko Spajić ima rok za formiranje vlade i on ističe 9. novembra. U glasilima koja puna dva mjeseca vode kampanju protiv formiranja prozapadne vlade već se pominje februar naredne godine kao vjerovatan termin održavanja vanrednih izbora.

Čitaj još:   Prvi snijeg iznad SARAJEVA: Na Jahorini ko usred zime, zabjelelo i na Bjelašnici i Romaniji... (foto)

izvor: antena M.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more