IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Palestinci krenuli prema jugu: Naredba za evakuaciju Gaze je ratni zločin, UN procjene da je više desetina hiljada žena i djece koji traže spas… (foto, video)

IZRAELCI U STRAHU: Otkriven pakleni plan Hamasa, kod mrtvih pronađene detaljne upute…

GAZA: Svijet, Crna Hronika, vijesti, subota, 14. 10. 2023… 09: 08… Palestinci krenuli prema jugu: Naredba za evakuaciju Gaze je ratni zločin, UN procjene da je više desetina hiljada žena i djece koji traže spas… (foto, video)

U protekla 24 sata u izraelskim zračnim napadima ubijeno 256 ljudi, od čega 20 djece

Na jednom listu prikazano je osam tipova izraelskih oklopnih transportera, zajedno s kratkim napomenama na arapskom o tome gdje napasti vozila i koju raketu upotrijebiti.

U izraelskim zračnim napadima ubijeno je najmanje 256 ljudi, uključujući 20 djece, i ranjeno 1788 drugih u manje od 24 sata, prema informacijama bolnica u Gazi.

Dopisnik palestinske novinske agencije WAFA izvijestio je da su izraelske snage ciljale četvrt Tal al-Hawa u gradu Gazi i bolnicu al-Quds Crvenog polumjeseca gdje su se stotine obitelji sklonile tražeći zaštitu od izraelskog bombardiranja.

Bombardiranje je također uništilo desetke domova i stambenih zgrada diljem Pojasa Gaze, izvijestila je WAFA.

Rečeno je da bolnice Nasser i Abu Yousef al-Najjar na jugu više ne mogu pomoći ranjenima nakon što su oštećeni u napadima.

Pripadnici Hamasa prilikom subotnjeg napada na jug Izraela nosili su sa sobom detaljne karte gradova i vojnih baza, navodi američki The Wall Street Journal. Mape i dokumente na arapskom otkrili su Izraelci na mjestima napada, ili pretražujući tijela poginulih boraca Hamasa.

Čitaj još:   NEK' ZASIJA BELVEDER! Poziv svim građanima na BAKLJADU

Glasnogovornik Izraelskih snaga Richard Hecht objavio je u četvrtak da ispituju materijale pronađene kod pripadnika elitne Hamasove jedinice Nukhbe. Jedna izraelska dobrovoljačka skupina, koja je bila uključena u zbrinjavanje žrtava i uklanjanje ruševina, objavila je na društvenim mrežama materijale pronađene kod ubijenih pripadnika Hamasa: karte, informacije o jedinicama izraelske vojske i njihovim oznakama, kao i rute kretanja.

Na jednom listu prikazano je osam tipova izraelskih oklopnih transportera, zajedno s kratkim napomenama na arapskom o tome gdje napasti vozila i koju raketu upotrijebiti. Može se zaključiti da su neki od napadača imali malo vojnog iskustva, navodi WSJ: naprimjer, za glavni izraelski borbeni tenk Merkava u jednom od tih letaka piše da na njega treba pucati “s udaljenosti od 50 metara koristeći RPG-7 ili drugo oružje….

VIŠE od milijun Palestinaca u sjevernoj Gazi suočilo se danas s izraelskim rokom da pobjegnu na jug, a premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je Izrael tek počeo uzvraćati na prošlotjedne napade Hamasa po južnom Izraelu.

Izraelska vojska ustvrdila je danas da se veliki broj palestinskih civila kreće prema jugu. “Vidjeli smo značajno kretanje palestinskih civila prema jugu”, rekao je glasnogovornik izraelske vojske Jonathan Conricus na video brifingu rano u subotu.

Čitaj još:   UŽAS I DRAMA: Zapalio se autobus pun radnika- rudara... (foto)

Nije spominjao rok i nije odgovarao na pitanja.

BONUS VIDEO: Izrael gađao izbjeglički konvoj u Gazi, više od 70 ubijenih

izvor iBalkan.net/ agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more