IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ERVIN Ibrahimović: Tendencija desekularizacije Crne Gore će se nastaviti, ANDRIJA Mandić o pomirenju četnika i partizana je nemirljiva kategorija… (foto)

U Pljevljima je vjerski praznik proglašen za Dan opštine i pored činjenice da u toj opštini živi značajan broj nepravoslavnog stanovništva i da je doskorašnji Dan opštine bio praznik koji je zajednički svim građanima Pljevalja…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 05. 11. 2023… 12: 39… ERVIN Ibrahimović: Tendencija desekularizacije Crne Gore će se nastaviti, ANDRIJA Mandić o pomirenju četnika i partizana je nemirljiva kategorija… (foto)

“Čuvari poštenja”

Predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović gost je današnje rubrike “Čuvari poštenja”. Podsjećamo, rubrika je koncipirana tako da građani putem ankete biraju ličnosti od kojih žele da čuju određene odgovore, a gospodin Ibrahimović se ove neđelje našao u samom vrhu liste vašeg interesovanja. U nastavku možete pročitati odgovore na pet najinteresantnijih pitanja:

1. Da li će participiranje u zakonodavnoj i izvšnoj vlasti (po dubini) koalicije Za budućnost Crne Gore doprinijeti daljem narušavanju građanskog i sekularnog karaktera Crne Gore?

Ibrahimović: Sve ono što je dosadašnje djelovanje tog političkog saveza ukazuje na tendenciju desekularizacije države Crne Gore i odstupanje od građanskog koncepta, ali moram ovdje podvući da je narušavanje građanskog i sekularnog karaktera Crne Gore trend koji ne bih vezivao samo za koaliciju ZBCG koja je dio nove vlasti, jer najsvježiji primjeri narušavanja sekularnog i građanskog karaktera Crne Gore potvrđuju da ni druge partije nove većine nisu imune od takvog postupanja.

U Pljevljima je vjerski praznik proglašen za Dan opštine i pored činjenice da u toj opštini živi značajan broj nepravoslavnog stanovništva i da je doskorašnji Dan opštine bio praznik koji je zajednički svim građanima Pljevalja. Ovu odluku su donijeli odbornici koalicije Za budućnost Pljevalja, uz podršku drugih partnera u pljevaljskoj vlasti sa kojima sada čine i državnu vlast.

Plašim se da će se ovakav trend nastaviti, jer nedostatak odlučnih reakcija na ovaj slučaj govori da se u novoj većini to ne doživljava kao problem.

Sa druge strane, imali smo priliku da u periodu formiranja Vlade od visoko rangiranih članova ZBCG čujemo kako manjine treba da se bave nekim manjinskim pitanjima, a da važna pitanja prepuste većinskim narodima, što je nedopustivo za državu koja je građanska i po ustavnom uređenju, ali i po činjenici da u njoj nema apsolutno većinskog naroda.

To je koncept sa kojim se mi ne mirimo. Bošnjačka stranka je, uostalom, osnovana i zato da bismo Bošnjake učinili ravnopravnim i ne postoji ta fotelja niti toliko fotelja koje nas mogu motivisati da pristanemo da sami sebe smatramo manje vrijednim u ovoj državi koja je i naša.

2.Vjerujete li u pomirenje koje nudi novoizabrani predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i kakve promjene očekujete od nove vlasti?

Ibrahimović:  Nova retorika gospodina Mandića je svakako prijatnija od stare. No umjesto riječi, nama su da bi povjerovali u dobre namjere, potrebna konkretna djela.

Ali, kada govorimo o pomirenju moram da naglasim da se priča o pomirenju naroda potencira i vrlo zloupotrebljava u političke svrhe, jer smatram da nisu građani posvađani nego političari svoje svađe i podjele instaliraju među građane, zato što je podizanje nacionalnih tenzija među građanima dobro oprobano sredstvo za postizanje političkih ciljeva na jedan veoma štetan način koji proizvodi dugoročne posledice.

Čitaj još:   MILE, I "BOLJI DIO" BiH: Evo koliko je manji bh. entitet izgubio stanovnika za pet godina...

Meni se čini da se pričom o pomirenju želi postići još jedan cilj. Da se miri nemirljivo. Da se mire fašizam i antifašizam, evropejstvo i rusofilija, demokratija i autokratija.

Sjećate se priče o mirenju četnika i partizana? To je ta priča.To su za nas nemirljive kategorije. Naravno, ne govorimo o potomcima četnika i partizana, oni su nešto sasvim drugo. Govorimo o mirenju četničkog i partizanskog pokreta i naš odgovor je da je to neprihvatljivo.

No, da ostavimo malo vremena i vidimo. Političke elite imaju obavezu da građane vuku u napredak i kreiraju ambijent u kojem će društvo ići ka prosperitetu. To nećemo postizati pozivima na pomirenje već prihvatanjem vrijednosti koje su napredne, koje su razvijena društva učinile razvijenim.

3.Da li se osjećate izigranim od strane mandatara Milojka Spajića zbog činjenice da nijeste ušli u Vladu i u kom periodu Vašeg mandata je najviše urađeno za dobrobit Bošnjačke stranke, tj. njenih glasača?

Ibrahimović: Moj utisak, kada sumiram cijeli tok pregovora, je da gospodin Spajić nije imao snage da se odupre pritisku koji je na njega i poslanike PES-a izvršen sa raznih strana.

To je nešto što sam očekivao, na šta sam upozoravao gospodina Spajića od prvog susreta nakon izbora i što je i sam gospodin Spajić vrlo brzo osjetio.

To ga je dovelo u poziciju da Vladu formira ovako kako je formirao ili da je uopšte ne formira. Činjenica je da sada imamo Vladu sastavljenu od stranaka koje imaju veoma različite programe i veoma različite politike. Vidjećemo šta će to donijeti Crnoj Gori. Ostaje nam svima da se nadamo najboljem, ali jedna stara poslovica kaže da je nada dobra za doručak, ali loša za večeru. Ne bih volio da večeramo nadu, ali me iskustvo uči da bi nam se to moglo desiti.

U vezi drugog dijela pitanja, oko učinjenog za dobrobit Bošnjačke stranke, kao lider Bošnjačke stranke radio sam na dobrobit naših članova, simpatizera i glasača, kao i cijelog bošnjačkog naroda u Crnoj Gori. Kao ministar u Vladi Crne Gore, radio sam u interesu svih građana Crne Gore bez obzira na to koju partiju glasaju i kojem se Bogu mole.

Naravno, u skladu sa našim političkim programom, akcentovao sam razvoj sjevera vjerujući da je to u najboljem interesu cijele Crne Gore.

Kada je u pitanju stranka, mi smo izvršili kadrovsko podmlađivanje i sada imamo u skoro svim organima stranke značajan broj mladih ljudi, modernih pogleda na svijet i modernog razumijevanja svijeta i politike, obrazovane ljude i ljude koji imaju određeno iskustvo i u politici i u državnoj upravi. Svaki OO BS zabilježio je rast i na lokalnim i na državnim izborima, kao i cijela stranka koja je udvostručila broj mandata u parlamentu i bila jedina parlamentarna stranka koja je samostalno izašla na izbore i rasla i to značajno.

Kao jedan od dva ministra BS u 43. Vladi i potpredsjednik Vlade, tokom vršenja vlasti, preko resora Ministarstva kapitalnih investicija i sa nivoa potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj, inicirao sam nastavljanje niza projekata kada je u pitanju ravnomjerni regionalni razvoj, od skijališta na Hajli, preko projekata u Plavu, Bijelom Polju i u drugim manje razvijenim opštinama.

Čitaj još:   ADNAN ČIRGIĆ NA CETINJU: Premijer i ministarka BRUKAJU zdrav razum i građansku CRNU GORU

Dali smo snažan zamah razvoju i uređivanju saobraćajne infrastrukture na sjeveru, jer znamo da bez umrežavanja modernim i brzim saobraćajnicama nema razvoja sjevera. Nama je sada najvažnije pitanje otvaranje novih radnih mjesta na sjeveru i zaustavljanje migracija.

Ukoliko 44. Vlada ne zaustavi, već nastavi započete projekte i ukoliko započne neke nove projekte, brzo bismo mogli imati veoma značajne turističke i privredne sadržaje na sjeveru, koji bi mogli promijeniti socio-ekonomsku sliku te regije. To je jedini način da zaustavimo demografsko pražnjenje sjevera.

4.Da li će Bošnjačka stranka podržati bojkot popisa, ukoliko do njega dođe?



Ibrahimović: Mi za sada ne razmišljamo o bojkotu. Želimo stvaranje uslova za održavanje popisa u atmosferi potpunog povjerenja, kako bismo imali najveći mogući obuhvat i kako bismo dobili precizne podatke koje niko ne bi sporio.

Vjerujemo da je u periodu od proteklog popisa do danas osnažena nacionalna svijest Bošnjaka ali i da će biti manje pritisaka na Bošnjake, što će dovesti do slobodnijeg izjašnjavanja nekih Bošnjaka koji su se iz ovih ili onih razloga pisali drugačije. Popis je za nas bitan i veoma se radujemo kredibilnom popisu.

5.Smatrate li da je realan rok pristupanja Crne Gore EU 2030., kako je obećao predsjednik Jakov Milatović?

Ibrahimović: Smatrao sam da je to bio realan rok. Danas nisam u to siguran, ali bih volio da griješim. Kao što znate, Evropa od nas ne traži deklarativno već evropejstvo na djelu.

Laskavo zvanje lidera evripskih integracija među zemljama Zapadnog Balkana dobili smo u trenutku kad smo otvorili sva poglavlja i neka privremeno zatvorili. Od tada je na sceni stagnacija procesa pristupanja EU i sporovođenja reformi i ja se bojim da ćemo samo u stagnaciji napredovati.

Ipak, vjerujem da će se proces pristupanja EU nastaviti i da će u veoma kratkom periodu doći do određenih političkih pregrupisavanja. (Jovanović Danijela)

izvor Gradski portal.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more