IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Rat srpskih tabloida sa LJUBOMIROM Filipovićem… (foto)

Sinoćnji tvit Ljubomira Filipovića, analitičara i kolumniste CdM-a probudio je po ko zna koji put duhove u srpskoj tabloidnoj štampi. Naime, Filipović je u svom tvitu kritikovao Novaka Đokoviće i Davis Cup koji je dozvolio da se tokom predstavljanja srpskih tenisera izvodi nacionalistička pjesma Danice Crnogorčević 

“Veseli se srpski rode”. Kao što je poznato, stihovi ove pjesme u jasno iredentskom tonu pozivaju da se “srpski barjak vije od Prizrena do Rumije”, dakle na teritorijama međunarodno priznatih nezavisnih i suverenih država.

Iz Crne Gore za sada rijetke i tihe osude Đokovića, dok je albanska i regionalna javnost bila oštra u osudama. Hrvatski i bosanski mediji i javne ličnosti su masovno osudile ponašanje srpskog tenisera.

Filipović je u tvitu kritikovao ovakav postupak srpskog tenisera i Davis kup-a i time izazvao bujicu koordinisanih tekstova medija poput Kurira, Informera i Blica koji su klikbejt naslovima poput “Političar sramno napao Đokovića, udario kao nikad pre: Novak promoviše rusko-srpsku nacionalističku agendu”, “Sramni napadi crnogorskog političara na Đokovića zbog pesme “Veseli se srpski rode”, “Crnogorski političar BEZ SRAMA još jednom udario na Novaka!”, “NIJE BOLEST SVE ŠTO BOLI!

Filipović OPET napao Đokovića– sad mu smeta pesma “Veseli se srpski rode”! (VIDEO)”. Desetak i više srpskih portala iz Srbije i Republike Srpske ponovili su vijest sa manje-više sličnim naslovima, a sa promjenjenin tonom prenijeli su ih i regionalni mediji iz Albanije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Čitaj još:   DPS Nikšić: Kovačevićevo poslovično “uskoro” alibi za neznanje i nerad...

Tabloidna mašinerija iz Srbije je ovaj put uspjela da se progura do britanske štampe, pa je vijest o napadu “crnogorskog političara” na Đokovića stigla i do britanskog tabloida Dejli Ekspres.

U septembru, kada je Filipović kritikovao Đokovića zbog odavanja počasti izvršiocima terorističkog napada u Banjskoj, desila se slična kampanja targetiranja koja je prevazišla granice Balkana i tada postala globalna vijest koju su čak prenosilii anglojezični indijski sportski portali.

Filipović za CdM kaže da je riječ o dobro osmišljenom modelu funkcionisanja “srpske propagandne mašinerije” koja koristi “eksplozivne naslove i formulacije sa namjerom da manipuliše kognitivnim procesima kod velikog broja ljudi”.

“To je dobro uhodana tehnika rusko-srpske propagande, koja daje rezultate”, kaže Filipović i dodaje: “Cilj je izazvati reakciju i osudu javnosti, kreirati atmosferu linča i tako ućutkati svaki pokušaj kritike totema, ili svetinje. Rezultat procesa je etno-nacionalna homogenizacija i očuvanje autoritarne vlasti u Srbiji”.

Sakralizacija svetovnoga. Slično se dešava u Crnoj Gori i relativno blaga kritika SPC zna da izazove masovne izlive mržnje, posebno na društvenim mrežama. Ljudi se na taj način identifikuju sa totemom, internalizuju ga i kritiku upućenu njemu osjećaju kao kritiku upućenu lično njima”.

Filipović dodaje i da svaku dosadašnju kampanju srpskih tabloida prate “stotine poruka mržnje i prijetnji na društvenim mrežama” upućenih njemu i članovima njegove porodice, kao i da ga to ne obeshrabruje nego naprotiv ima “jaču želju da dalje i dublje istražuje načine na koji propaganda u atoritarnim režimima manipuliše osjećanjima mase”.

Čitaj još:   Klanjana dženaza- namaz, zlatnom ljiljanu- brigadnom generalu ARBiH Hazimu Šadiću... (foto)

Redakcija CdM

izvor: cdm.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more