IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVAK Adžić: Ne može se graditi i čuvati Crna Gora, ako se Crnogorci asimiluju, ako im se briše, prepravlja i krade istorija… (foto)

Otvarajući Kongres, kandidat za predsjednika stranke Novak Adžić kazao je da Crna Gora neće pristati da bude bilo čija gubernija, te da ne pristaju na vazalni položaj. 

“Težimo da Crna Gore umješnom politikom ostvari svoj puni kapacitet u međunarodnim odnosima i da se suštinski okrene prozapadnim vrijednostima”, kazao je Adžić.

Prema njegovim riječima, odluka da osnuju je, prije svega, moralna, demokratska, državotvorno-nacionalna i emancipatorska obaveza. 

„Potenciramo da je to naša rodoljubiva dužnost, sa plemenitim ciljem da pokušamo, organizovano i politički, u skladu sa postulatima međunarodnog prava, Ustava Crne Gore i domaćeg zakonodavstva, zaustaviti nepovoljan i negativan proces urušavanja društvenih i državnih temelja, prije svega vrijednosti Crne Gore kao sekularne države“, istakao je Adžić.

Svjesni su, dodaje da evropski put Crne Gore stagnira zbog čega mu se, kako ističe, moramo više posvetiti. 

Crnoj Gori je, ističe Adžić, potrebno ozdravljenje i nova energija.

„Energija bez kalkulacija, s ljudima spremnim da djeluju u političkoj utakmici jasno i bez uzmaka, bez profiterskih namjera, stameno u akciji za pravedno društvo u Crnoj Gori. Možemo i hoćemo zaustaviti loše trendove pasivizma, malodušnosti, razočaranja i dezorjentisovanosti koji su jako izraženi kod političkih i drugih snaga bivšeg suverenističkog bloka“, kaže Adžić.

Napominje i da im nije prihvatljivo da je bilo koji Crnogorac ili građanin Crne Gore spreman na predaju ili prodaju Crne Gore za srebrenjake, položaje ili bilo kakve apanaže.

„Ne može se graditi i čuvati Crna Gora ako se Crnogorci asimiluju, ako im se briše, prepravlja i krade istorija, ako im se otima državna, nacionalna i kulturna baština i daje drugima u svojinu ili posjed“, napominje Adžić. 

Crnogorska evropska partija će se, kako je naveo, boriti protiv dosadašnjeg neadekvatnog odnosa državnih vlasti prema diijaspori, kao i za opšti napredak društva i bolji život svih građana.

Čitaj još:   SLAVKO Mandić: Euro Dodik u crnogorskoj skupštini... (foto)

„Nema Crne Gore bez Crnogoraca, niti sa potlačenim ili diskriminisanim Crnogorcima kojima se onemogućava pristup Vladi i drugim državnim organima i mjestima na kojima se donose odluke. Mi ćemo se ustavnim i zakonskim sredstvima boriti da budemo relevantna politička parlamentarna snaga koja će odlučivati o formiranju vlasti samostalno ili u koaliciji na zdravim i principijelnim osnovama sa nama ideološki, programski srodnim strankama.

Mi nijesmo za koristoljubive, neprincipijelne i neideološke političke, izborne ili postizborne koalicije. Sa Crnom Gorom ne smije biti bilo kakve i bilo s kime pogodbe ili trgovine, niti nikakvih političkih saveza sa onim političkim i drugim subjektima koji joj ne čine i ne misle dobro i koji nijesu djelima i iskreno za njeno članstvo u NATO-u i za proces njene integracije u EU“, podvukao je Adžić.

Smatraju da Crnogorska evropska partija treba da pomogne da Crna Gora krene putem oporavka, da se zaštiti i afirmiše crnogorski nacionalni identitet, koji ne počiva i nikad nije počivao na osporavanju, diskriminaciji ili uskraćivanju prava drugih građana, identiteta, nacija i vjera. 

„Crnogorska evropska partija može i želi da doprinose da se ojača Crna Gora i da se ona udalji od provalije u koju se konstantno već duže vrijeme gura od činioca vlasti i centara moći. CEP ne želi da se Crna Gora pretvara u federaciju naroda ili nacija, jer je Crna Gora unitarna država, onakva kakvom je njen Ustav propisao.

Ne želimo i nećemo biti stranka koja će biti kopija, produžena ruka, satelit ili ekspozitura bilo koje druge stranke i bilo kog postojećeg političkog ili drugog subjekta. Nijesmo partija političkih i drugih vodonoša, koji bi radili za nekog drugog, posredno ili neposredno, za bivšu ili aktuelnu vlast. Posvećeno ćemo raditi samo za dobro Crne Gore, a ne za bilo koga drugoga“, ističe Adžić.

Čitaj još:   NOVAK Adžić: Pravoslavci i katolici su slavili Božić u Crnoj Gori 25. decembra... (foto)

Biće, dodaje, opoziciona partija koja ima jasan otklon od bivše vlasti, kao i od režima nastalog nakon 30. avgusta 2020.

„Naša svetinja je naša država koja treba da bude zemlja pune vladavine prava, država ustrojena na principima uspostave pravednog društva, u kojoj će pravosuđe biti stvarno nezavisno, država ravnopravnih građana, nacija i vjera, država bez diskriminacije i asimilacije drugih identiteta. Mi smo partija koja okuplja rodoljube Crne Gore svih nacija i vjera odane njenom Ustavu, i koji će se boriti za njen sveukupni prosperitet. Za nas je država Crna Gora domovina, a ne imovina. Sve za Crnu Goru, Crnu Goru ni za što“, poručio je Adžić.

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more