IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DANIJEL Živković za sada jedini najavio kandidaturu za lidera DPS- a… (foto)

Pravila će utvrditi Glavni odbor te stranke, ali ono što je poznato jeste da će predsjednika partije, ali i potpredsjednike, nalik američkom modelu, birati svi registrovani članovi stranke. Nakon izbora predsjednika i potpredsjednika, neposredno će se birati i predsjednici opštinskih odbora i u tu svrhu su formirane radne grupe za pripremu tih aktivnosti.

GO RASPISUJE

Unutarstranački izbori su u DPS- u najavljeni nakon što je bivši neprikosnoveni lider DPS-a Milo Đukanović 5. aprila ove godine nakon poraza na predsjedničkim izborima podnio ostavku, ali su odgađani zbog prijevremenih parlamentarnih izbora, a potom i popisa. Nezvanični rok za izbor novog rukovodstva je kraj januara ili početak februara.

Kandidaturu za lidera stranke za sada je jedini najavio vršilac dužnosti predsjednika DPS-a Danijel Živković, dok izvori Pobjede ne isključuju mogućnost kandidovanja poslanika Nikole Janovića.

Po Statutu DPS-a, izbore u partiji raspisuje Glavni odbor.

“Predsjednika partije biraju neposredno članovi partije, u skladu sa Statutom i posebnim pravilima koje donosi Glavni odbor”, navodi se u Statutu DPS-a.

Izvor Pobjede iz vrha DPS-a je rekao da bi bilo dobro da osim Danijela Živkovića bude još neki kandidat za predsjednika stranke.

“To bi pokazalo demokratski kapacitet stranke i potvrdilo reforme”, rekao je izvor.

REEVIDENCIJAU DPS- u je u toku reevidencija članstva i tek nakon tog postupka će se precizno znati koliko će registrovanih članova DPS-a birati predsjednika. Očekuje se da taj broj bude do 30 hiljada, budući da je do sada reevidentirano 20 hiljada članova.

Shodno Statutu, ,,članstvo u partiji stiče se dobrovoljnim potpisivanjem e-pris – tupnice preko zvanične web stranice partije ili pristupnice u Opštinskom odboru, odboru Prijestonice, odboru Glavnog grada, odnosno opštine u okviru Glavnog grada“.

Čitaj još:   POČELA EKSHUMINACIJA Posmrtnih ostataka u masovnoj grobnici kod Raške ... (foto i video)

“Predsjednik partije obezbjeđuje jedinstveno i cjelovito funkcionisanje partije i zastupa njene interese u odnosima s državnim organima i drugim partijama. Predsjednik partije za svoj rad odgovara Kongresu, a između dva kongresa Glavnom odboru”, navodi se u Statutu DPS-a.

Povodom pripremnih aktivnosti za unutarstranačke izbore, aktuelni vršilac dužnosti predsjednika Danijel Živković boravio je u posjeti Opštinskom odboru DPS-a u Baru gdje je kazao da će ,,DPS iskoristiti stranačke izbore da predstavi novu strategiju, pokaže koheziju i pripremi se za vrlo izvjesne političke promjene koje će predvoditi, stvarajući evropsku Crnu Goru“.

Živković je na sjednicama ukazao da se bliže partijski izbori.– To je prilika koju ćemo iskoristiti da predstavimo novu strategiju, pokažemo koheziju i pripremimo se za vrlo izvjesne političke promjene koje ćemo predvoditi – rekao je Živković.

Na sjednici je, kako su naveli iz DPS- a, zaključeno da ta partija jeste i da će biti zdrava politička porodica u Crnoj Gori. Živković je kazao da je danas svako dovoljno odgovoran da podnese odgovornost ako je učinio nešto negativno, ako je bilo loših praksi iz prethodnog perioda.

izvor: analitika.me

Čitaj još:   MILO Đukanović vratio Skupštini zakone, usvojene 29.decembra... (foto i video)
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more