IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Portparol Hamasa: Nećete dobiti svoje taoce žive bez razmjene, pregovora i ispunjavanja zahtjeva… (foto, video)

Hamas poručuje da taoci neće moći da se oslobode silom, već samo pregovorima. UN upozoravaju da devet od deset Palestinaca u Gazi ne može sebi da obezbijedi obrok svaki dan…

GAZA: Svijet, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak, 11. 12. 2023… 08: 39… Portparol Hamasa: Nećete dobiti svoje taoce žive bez razmjene, pregovora i ispunjavanja zahtjeva… (foto, video)

Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 66. dan. IDF saopštio da je ispod grada Gaze otkrivena velika mreža tunela, gde je navodno bila oblast Hamasovog glavnog komandnog centra.

Američki državni sekretar Antoni Blinken pozvao je Izrael da učini više kako bi zaštitio palestinske civile u ratu protiv Hamasa u Pojasu Gaze, u trenutku kada se izraelski tenkovi probijaju u glavni grad na jugu palestinske enklave.

Generalna skupština UN- a u utorak o rezoluciji o prekidu vatre u Gazi

Generalna skupština UN zakazala je za utorak hitan sastanak na kojem će se glasati o Nacrtu rezolucije kojom se traži hitan humanitarni prekid vatre u Gazi.

Predsjedavajući Denis Frensis poslao je pismo zemljama članicama UN-a u kome kaže da su sastanak zatražile 22-člana Arapska liga i 57-člana Organizacija za islamsku saradnju.

Rijad Mansur, palestinski ambasador pri Ujedinjenim nacijama, rekao je za Asošijeted pres da je nacrt rezolucije o kojoj će se glasati sličan rezoluciji Savjeta bezbjednosti na koju su Sjedinjene Države stavile veto u petak.

Mansur je naveo da su rezoluciju podržale 103 zemlje i da se nada još široj podršci i visokom broju glasova.

U Generalnoj skupštini nema veta, ali za razliku od Savjeta bezbjednosti njene rezolucije nisu pravno obavezujuće.

Čitaj još:   SVI OPLAKUJU PRERANO UGAŠENU MLADOST: LIJEPA AMINA stradala na obuci za vožnju (foto)

SAD su stavile veto na rezoluciju SB-a, koja zahtijeva prekid vatre, jer se pritom nije osudila Hamasove upade na teritoriju Izraela 7. oktobra u kojima je ubijeno oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, i uzele oko 240 talaca niti je priznala pravo Izraela da se brani.

Crveni polumjesec: Borbe se vode u blizini bolnice El Amal u Kan Junisu

Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca objavilo je na društvenim mrežama da se borbe vode u blizini bolnice El Amal u Kan Junisu, na jugu pojasa Gaze.

“Danas u zoru, okupacioni avioni su izvršili nekoliko nasilnih napada u blizini bolnice El Amal, a nastavljeno je artiljerijsko granatiranje centra grada i sjedišta te organizacije u kojem je smješteno 13.000 raseljenih”, navodi se objavi na Twitteru.

Blinken: Izrael bi trebao da učini više da zaštiti civile u Pojasu Gaze

Američki državni sekretar Antoni Blinken pozvao je Izrael da učini više kako bi zaštitio palestinske civile u ratu protiv Hamasa u Pojasu Gaze, u trenutku kada se izraelski tenkovi probijaju u glavni grad na jugu palestinske enklave.

“Ključno je osigurati da su vojne operacije osmišljene oko zaštite civila”, rekao je Blinken u razgovoru za CNN. “Mislim da namjera postoji. Ali rezultati se uvijek ne manifestuju”, rekao je.

Portparol Hamasa zaprijetio Izraelu: Nećete dobiti svoje taoce žive bez razmjene, pregovora i ispunjavanja zahtjeva

Portparol Hamasa je na televiziji rekao da Izrael neće dobiti svoje taoce žive bez razmjene, pregovora i ispunjavanja zahtjeva. Izrael kaže da je u Gazi još uvijek 137 talaca, dok aktivisti kažu da je oko 7000 Palestinaca u izraelskim zatvorima.

Čitaj još:   Danas je Dan muškaraca, ali i Međunarodni dan WC- a...

Katar nastavlja s posredovanjem u nastojanju da oslobodi više talaca, ali je premijer, šeik Tamim bin Hamad Al Thani, rekao da “na žalost, ne vidi istu spremnost za pregovore kao što je to bio slučaj prije”.

BONUS VIDEO: Israel Gaza War – LIVE Gaza Camera Skyline Video Coverage

izvor iBalkan.net/ agencije AA

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more