IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŽESTOKO na Skupštini Crne Gore: Vasilije ČARAPIĆ- Moramo da slušamo nekoga ko je ministar samo zato što je nabildovan, DRITAN Abazović- “Ovo ti je zadnji put da vrijeđaš…” (foto, video)

“Ovo ti je zadnji put da si vrijeđao nekoga iz našeg kluba i bilo kog poslanika”, kazao je Dritan Abazović…

PODGOTICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 11. 12. 2023… 17: 09… ŽESTOKO na Skupštini Crne Gore: Vasilije ČARAPIĆ- Moramo da slušamo nekoga ko je ministar samo zato što je nabildovan, DRITAN Abazović- “Ovo ti je zadnji put da vrijeđaš…” (foto, video)

Neću dozvoliti politizaciju sektora bezbjednosti, poručio je danas u Skupštini ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović.

“Moramo da stvorimo slobodne i nezavisne institucije – one koje će biti zaštitćene od bilo kakvog političkog ili kriminalnog uticaja”, kazao je Šaranović, tokom rasprave o Prijedlogu zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. 

Bivši ministar Filip Adžić na to je kazao: “Neko drugi je gospodine Šaranoviću kritikovao svako vaše kadrovsko rješenje. Ako ste vi stvarni ministar niko do vas ne može odlučiti ko će biti direktor Uprave policije, jer se on samo može birati na vaš prijedlog. Neko iz vaše Vlade pokušava da vrši nezakonit uticaj i na vaš rad i na rad SDT-a, za čije interes se to radi, saigurno ne za interese poštenih i časnih policijskih službenika”.

Ja vas molim da zaista budete ministar unutrašnjih poslova i da pokažete integritet, kazao je Adžić. 

“Da ne dozvolite da vam Pobjeda bude oglasna tabla ljudi koji žele da kadriraju u Crnoj Gori. Da vaša kadrovska rješenja i vaše moguće kandidate za direktora policije zastupa M portal i Pobjeda. Nemojte služiti tim interesima”, izjavio je Adžić. 

Nakon Adžića govorio je Vasilije Čarapić iz PES- a.

“Molim vas da se to ne dešava više da neko priča neku priču i utiče na ministra koji ima veći integritet, za koga svi znamo da ima moralne kapacitete. On mora da sluša nekoga ko je ministar postao samo zato što je nabildovan…”, kazao je Čarapić. 

“Ovo ti je zadnji put da si vrijeđao nekoga iz našeg kluba i bilo kog poslanika”, kazao je potom Dritan Abazović. 

Nakon rasprave određena je pauza. 

Nakon kraće pauze, sjednica je nastavljena.

Polsnaik URE Miloš Konatar pozvao je Čarapića da čuvaju dignitet Skupštine.

“Jedno je da kažemo da li neko ima hrabrosti da dođe u Skupštinu, a potpuno je drugo da neko priča nešto i da se kvalifikuje da li to “ima veze sa mozgom”. Nema veze sa mozgom kad ministar pravde priča da neko u policiji treba ili ne da obavlja neku funkciju, to nema veze sa mozgom, ali mi moramo čuvati dignitet jedni drugih. Pozivam Vas da ovo u dobroj namjeri prihvatite i nema potrebe da raspravu svodimo na to tako što ćete komentarisati nečiji fizički izgled, od vas očekujem puno toga”, kazao je Konatar.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 1. mart 2024. godine

Poslanik PES-a Miodrag Laković naveo je da je donošenje ovog zakona prvi korak u regulisanju oblasti u kojoj smo imali pravne praznine i nedostatke kad je riječ o nefunkcionisanju pravnih institucija.

Kazao je da se ne slaže sa stavom da stavljanje zemlje na sivu listu nije dramatično, te da bi crnogorska ekonomija jako teško trpjela tu hipoteku.

Predsjednik URE Dritan Abazović kaže da ođe samo vidi pohvale 43. Vlade.

“Ovaj prijedlog je pripremila 43. Vlada”, kazao je Abazović.

“Treba ispuniti sva pravila 11. ali ajde da pričamo oko suštinsih stvari”, kaže predsjednik URE i poziva aktuelnu vlast da daju pripritet predmetima direktora Bajnensa i saradnik Do Kvona koga američki organe terete i moraće da plati kaznu od 4 milijarde eura, jer se, kako navodi Abazović, preko kripta finansirao terorizam – ISIS, Al Kaida i Hamas.

“Ostalo je još izazova sa kojim se suočava Crna Gora ali treba zajednički da ih rješavamo”, smatra Abazović.

“Demaskiranje je krenulo i građani Crne Gore biće te o svemu obaviješteni, računajući i situaciju državnog budžeta”, kaže predsjednik URE.

Poslanik PES-a Miodrag Laković kaže da mu je žao što se i dalje govori o Do Kvonu i kriptovalutama.

“Trebamo da prepustimo ovo tužilaštvima da oni daju svoj sud o tome i da se ova priča privede kraju”, kaže Laković.

Poslanik PES-a Darko Dragović, je odgovarajući Abazoviću, demantovao da radi u Advokatskoj kancelariji Branka Anđelića od 2021. godine, tako da je, kako je kazao, njegov potpis i pečat u vezi Do Kvona ili lažan ili falsifikovan.

– Ako se dokaže da sam ja potpisao, javno ću se izviniti i povući iz politike. Sve što sam naveo, vi ste znali. Zašto ste znali? Zato što sam ja to rekao. Preko zajedničkih prijatelja, kada se prvi put pojavila informacija da sam navodno ja potpisnik bilo kog dokumenta koji mi je dostavljen- kaže Dragović.

” Bitno je da ne budemo na sivoj listi, već da budemo zemlja koja ima usvojen zakon, a potom da ga primjenjujemo. Imaćemo sigurnog pojedinca i preduzeće koje će moći da izađe na inostrano tržište”, smatra poslanik DPS-a Nikola Milović.

Čitaj još:   DANAS ĆE DA GRMI, PUŠE, PADA, A BIT ĆE I SNIJEGA: Vrijeme koje nas očekuje u narednih nekoliko dana... (foto)

Poslanik Bošnjačke stranke (BS) saopštio je da će BS podržati Zakon o pranju novca ističući da tu svjesni značaja samog zakona.

“Radi se o važnom zakonu, bez njega ne možemo govoriti o jačanju vladavine prava. Svaka država ima odgovornost kada je riječ o pranju novca. Ako pričamo o evropskom puto onda naravno ne možemo ni da poslimo da smo ozbiljni ako nemamo ovaj zakon. Država mora da pokaže konkretne korake u tom pravcu”, istakao je Ibrahimović.

Poslanik DPS-a Ivan Vuković podsjetio je Šaranovića na izjavu kada je objelodanjena odluka Upravnog suda.

“Rekli ste, i to citiram, ‘neću vraćati Brđanina za direktora UP’, ‘pravni tim će napraviti analizu presude’, ‘mislim da moramo imati novu osobu’… To ste rekli 7. decembra, a četiri dana kasnije saznali smo da su Demokrate i PES odlučile da Brđanin bude vraćen.”, kazao je Vuković.

“- Tu izjavu sam dao medijima nakon završetka nacionalne konferencije o antikorupciji koju je organizovala nevladina organizacija MANS. Tom prilikom su me predstavnici medija pitali da prokomentarišem tu presudu. Sve što sam znao u tom trenutku jeste da je Upravni sud odlučio da je gospodin Brđanin nezakonito smijenjen od strane 43”, odgovorio je Šaranović.

Sjednicu pratite na linku ispod: 

izvor Antena M
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more