IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PODGORICA: Za ALMIRA Seferovića ne postoje prepreke, izazovi prilika za rast… (foto, video)

U emisiji Svijet jednakih šansi” upoznajemo se sa Almirom Seferovićem. Završio je pravni fakultet, budući je magistrant pravnih nauka. Vrijedan, odgovoran, druželjubiv, uvijek nasmijan, motivisan, željan edukacije.

Pitali su ga kako bi sebe opisao slušaocima.

“Ja više volim kad govore moja djela, ali najkratko bih opisao sebe kao pozitivnu, optimističnu osobu, perfekcionista po prirodi, osoba koja je uvijek tu da pruži podršku, osoba koja voli da se stručno usavršava i dalje, i smatra da je permanentno obrazovanje imperativ svakog čovjeka.

Volim da proučavam simbologiju u slobodno vrijeme, mnogo čitam o tome. Inače sam budući magistar pravnih nauka, dolazim iz najjužnijeg grada, iz Ulcinja, živim u Podgorici, radim u Televiziji Crne Gore kao pravnik”, priča Almir.

Iako mu je pri rođenju dijagnostifikovana cerebralna paraliza, Almir je život zagrlio najjače. Od tada pa do danas ne odustaje ni od čega, trudi se, kaže, da ga predrasude nikad ne pokolebaju.

“Ja sam osoba koja se fokusira na sve ono što može, a ignoriše sve što ne može. Takav imam stav prema životu i prema svemu. Iako postoje neki problemi, ja se ne fokusiram na njih, nego se fokusiram na rješenje. Kako ja to mogu da riješim?

Znači, ako ne mogu da ga riješim, ja ga samo ignorišem. Ako mogu da ga rješavam, znači ja bukvalno sebe shvatam kao tu neku iskru kako bih ga na najbolji način rješavao, odnosno da iz toga izvučem neku pouku, naučim nešto novo”, poručuje Almir.

Čitaj još:   POJAVIO SE Dokument francuskih demonstranata, ovo su njihovi ZAHTJEVI...

Almir kaže i da su mu upornost i želja jedini kriterijumi za uspjeh.

Teži da osvoji vrhove, pa bilo to planina ili bilo šta drugo što su prvenstveni životni ciljevi.

Život sa invaliditetom je bez sumnje prepun teškoća i izazova, ali je u isto vrijeme i najbolji životni profesor, napominje Almir.

“Rekao bi da ti životni izazovi pokreću, izazove smatram prilikom za rast, ne nešto čega treba da se plašiš ili čega treba bježati. Treba izaći iz svoje zone komfora i zaplivati prema tim neistraženim vodama, odnosno raznim životnim terenima”, poručuje Almir.

BONUS VIDEO: Emisija “Svijet jednakih šansi” – Radio Crne Gore novembar 2021

Zbog arhitektonskih i drugih oblika nepristupačnosti, predrasuda i strahova, osobe sa invaliditetom često nemaju normalan život. Niti ih do kraja društvo prihvata.

“Rekao bih da je potrebno mnogo od toga da se uradi kako bi osobe sa invaliditetom imale kvalitetan život. Treba osnažiti, promovisati socijalno-ekonomsku i političku inkluziju, bez obzira na starost, bez obzira na pol, invalidnost, etničku pripadnost ili neki drugi status. Želim da više vjerujete u sebe. Na taj način ću vjerovati u vas, kako se kaže, kako zračiš, tako i privlačiš”, poručuje on.

Nemogućnost zapošljavanja osoba sa invaliditetom stalni je problem i uvijek se iznova pokazuje koliko je teško naći posao.

Almir je imao sreću da nađe zaposlenje, i pokazao koliko je značajna podrška okoline.

Čitaj još:   VELIKA AKCIJA SIPA- e i OSA- e: Više od 300 policajaca na terenu, vrše se pretresi... (foto)

“Podrška porodice, podrška prijatelja, u ovom slučaju i podrška kolega na poslu. Znači da ulažeš maksimalan trud, da uradiš ono što možeš. Na taj način će te i drugi prihvatiti. Ja sam imao samo pozitivna iskustva o tom dijelu”, zaključio je Almir u razgovoru za Radio Crne Gore.

izvor: kodex.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more