IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ADNAN Čirgić: Kad savjetnik BILJANE Plavšić, uređuje crnogorski obrazovni sistem… (foto, video)

Ni Trifković ni Danilović ni njima slični ugasnici očito ne znaju da mi FCJK bez crnoga đavola nećemo predati izrodima

Pobjeda je prenijela recept-izjavu srpskoga istoričara Srđe Trifkovića što činjeti nakon rezultata popisa stanovništva koji će – kako to srpski mediji i političari mjesecima već najavljuju -pokazati da nadmoćna većina Crnogoraca govori srpskim jezikom.

Trifković smatra da nakon popisa srpski jezik treba proglasiti službenim u Crnoj Gori. No kako za to nema još uvijek neophodnih administrativnih i političkih uslova, Trifković smatra da odmah po popisu treba ukinuti “kukavni Institut za crnogorski jezik i književnost” đe predaju “nekakvi lumeni koji su kupovali diplome na muftijinom univerzitetu u Novom Pazaru”.

Da je Trifkovićeva receptura samo san jednoga nacionaliste iz dobroželateljnoga nam suśedstva, ne bi se njime trebalo ni baviti. Međutim, i dalje treba objašnjavati da jeka tih “glasova razuma” što nam ih iz suśedstva šalju Vučićevi akademski vojnici treba da pomogne u ostvarenju namjera crnogorskih marioneta da destregaju sve ključne elemente crnogorskoga nacionalnog i državnog identiteta. I, naravno, da se brutalno obračunaju sa svim neposlušnim pojedincima i institucijama. 

Ne obazirući se na nacionalistička naklapanja Trifkovićeva kako je crnogorski jezik farsa te kako je crnogorski jezik “ponižavajući i sa stanovišta lingvističke nauke i zdravog razuma”, vratimo se malo unazad da bismo pokazali da između Trifkovićeva velikosrpstva i naukovanja raznih pseudoljevičara i objektivaca nema nikakve razlike.

Kad je uoči referenduma postalo jasno da će Crna Gora standardizovati svoj državni jezik kao službeni, iz velikosrpske lingvistike u montenegristiku je naivnoj crnogorskoj prosvjetnoj vlasti poslata lingvistkinja Rajka Glušica s ulogom trojanskoga konja koja će sve godine od osnivanja Savjeta za standardizaciju crnogorskoga jezika i donošenja Pravopisa i Gramatike utrošiti na propagandu kako je zvanični crnogorski jezik nenaučna nacionalistička farsa.

Ukratko, sve što je u tome standardu specifično crnogorsko (a čega nema u tzv. ijekavskoj varijanti srpskoga jezika) proglašavala je nacionalističkim i nenaučnim, a propagandno je djelovala kroz dnevni list “Vijesti”.

Čitaj još:   Dr Predrag Kon HITNO SE OBRATIO JAVNOSTI: Buknulo žarište usred BEOGRADA... (foto i video)

Svoj je propagandni rad nedavno i ukoričila u knjigu “Crnogorski jezik i nacionalizam”, đe na svega 20-ak stranica govori o srpskome nacionalizmu, a na preostalih oko 200 strana o crnogorskome nacionalizmu kao glavnoj prijetnji za opstanak Crne Gore. Zahvaljujući tome je i u doba Vesne Bratić avanzovala na mjesto predśednice UO Univerziteta Crne Gore koji je predat u ruke ruskome i srpskom agentu Vladimiru Božoviću, osnivaču In4S- a.

Propagandni Glušičin rad lani je popularizovan kroz obimnu studiju predstavnika srpske manjine u Hrvatskoj Milorada Pupovca, koji – obilato se koristeći falsifikatima i dekontekstualizacijom onoga o čemu piše – crnogorski standardni jezik predstavlja kao nenaučnu nacionalističku rabotu.

Negđe u isto doba još jedan profesionalni hrvatski Srbin, s pseudoljevičarskoga aspekta, otvara polemiku s profesoricom Oliverom Komar, polemiku koja se grdno po njega završila. Ovih je dana taj isti čovjek zadatka na društvenim mrežama FCJK stavljao u kontekst koji mu želi odrediti marionetska crnogorska vlast. 

Treba li podśećati, nije davno bilo, na propagandnu Kosovićevu pisaniju o FCJK đe je tu ustanovu i njene profesore prikazivao kao ljude sa sumnjivim vezama s univerzitetom u Novom Pazaru (baš onako kako Trifković sad čini) i maltene s vezama s kriminalom u Crnoj Gori. I tako redom.

Sva je ta propaganda skopčana s neskrivenom namjerom Gorana Danilovića, direktora Agencije za kontrolu kvaliteta visokoga obrazovanja, baštinika izdajničkoga četničkog pokreta u Crnoj Gori, da FCJK ne treba da postoji, a načine za gašenje FCJK Danilović mjesecima već opsesivno traži jer se konačno dočepao funkcije za koju misli da mu pruža mogućnost da ostvari svoj san izdajnika i tuđega sluge protiv interesa svoje države.

Vratimo se sad Trifkoviću. Ako se zna da je riječ o osobi koja je bila savjetnik u tzv. Vladi Republike Srpske u ratno doba, o predstavniku te tzv. Vlade inostranstvu, o savjetniku Biljane Plavšić, Vojislava Koštunice, princa Aleksandra II Karađorđevića, onda je jasno kakvu Crnu Goru i kakav jezik u njoj želi viđeti i on i njegove kolege na istom zadatku, koje su ovđe pomenute. Jasno je naravno i kakve su namjere Gorana Danilovića.

Čitaj još:   BRAVO: SENAD SENKO ŽUPLJANIN DOBITNIK PRIZNANJA ''ZLATNA KAMERA''

I nije riječ samo o negaciji crnogorskoga jezika jer niko od njih ne zalaže se za gašenje studijskoga programa za crnogorski jezik u Nikšiću koji se samo po imenu razlikuje od studijskoga programa za srpski jezik na istome fakultetu.

Riječ je o gašenju institucije koja od osnivanja predstavlja centar institucionalnoga otpora nacionalizmu, klerikalizmu i utapanju Crne Gore u zločinački ram Srpskoga sveta. FCJK je danas jedina takva državna institucija u Crnoj Gori.

Zato Trifković smatra da “bi bilo sramota da on i dalje bude budžetska jedinica”, tj. da ga treba ugasiti. Samo ni Trifković ni Danilović ni njima slični ugasnici očito ne znaju da mi FCJK bez crnoga đavola nećemo predati izrodima.

BONUS VIDEO: INTERVJU: Srđa Trifković – Dosta je priče o mudroj strategiji, sve je krenulo po zlu! (17.11.2022)

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more