IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

HLJEB ČUVATE U KESI ILI KUTIJI: Ubjedljivo je to NAJGORA OPCIJA- Kako se pravilno čuva, da bi ostao što duže svijež… (foto, video)

Ako hljeb ostavljate na kuhinjskom pultu, u fioci ili kutiji za hljeb, i još ga držite u plastičnoj kesi, odmah da vam kažemo, to nikako nije dobra ideja…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 27. 12. 2023… 15: 00… HLJEB ČUVATE U KESI ILI KUTIJI: Ubjedljivo je to NAJGORA OPCIJA- Kako se pravilno čuva, da bi ostao što duže svijež… (foto, video)

Supermarketi ga čuvaju na policama na sobnoj temperaturi, ali mnogi ga drže u kutiji jer misle da će tako trajati duže.

Prema izvještaju studije sa Univerziteta „Linkoln“ u Nebraski, štetni mikroorganizmi koji kvare hranu najbolje rastu na sobnoj temperaturi. Ako hljeb držite sedam dana na otvorenom, on će postati gnjecav i ubuđat će se.

U slučaju da hljeb ostavite izložen svjetlosti i vazduhu, može da se ubrza propadanje namirnice. Spore iz vazduha će se naći na njemu, a kako one imaju dugačko korijenje to znači da će im biti potrebno nekoliko dana da počnu da rastu. Za to vrijeme ih vi nećete ni primijetiti, pa ćete ih unositi u sebe.

Zato je, preporuka naučnika, da hljeb čuvate u zamrzivaču ili frižideru.

Čitaj još:   DRAGINJA Vuksanović Stanković: JASNO JE DA JE DRITAN OBIČAN''TROJANSKI KONJ'' koga niko ništa ne pita

Studija iz „Evropskog časopisa za kliničku ishranu“ je pokazala da držanje hljeba u zamrzivaču smanjuje šanse za razvoj plijesni, što smanjuje propadanje hrane.

Ukoliko hljeb držite u frižideru ili zamrzivaču šanse da se buđ pojavi na hljebu su minimalne, a vekna može da traje i tri mjeseca i još uvijek će biti spremna da se jede za nekoliko minuta.

Kada je otopite, djelovat će svježe kao da je upravo kupljena. Kako biste obezbijedili da vam hljeb bude ukusan i poslije odmrzavanja, uvijte ga u foliju prije zamrzavanja. Kad želite da odmrznete hljeb zagrijte ga ili u mikrotalasnoj na 15 do 25 sekundi ili na rešetki od rerne na 160 stepeni na nekih pet minuta, piše Krstarica.

1. Ako vam treba odmah, izvadite zaleđeni hljeb, stavite ga u aluminijumsku foliju i zagrijte u rerni.

2. Ako želite svjež hljeb za ujutro, izvadite ga pred spavanje i stavite na čistu kuhinjsku krpu da se preko noći lagano otapa. Ujutro će ukus biti kao da ste ga tek kupili u pekari.

Ako hljeb jedete i koristite samo ga držite u frižideru u kesi za zamrzivač.

Čitaj još:   DPS: Odlazeći ministri pokazali kukavičluk i nedoslednost po pitanju agresije na Ukrajinu...

izvor iBalkan,net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more