IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VELIKA TUGA- Prestalo da kuca srce profesora Arhitektonskog fakulteta HAMDIJE Salihović, obnovio je zgradu Parlamenta BiH… (foto)

Ugledni profesor i arhitekta koji je dovršio djelo Juraja Neidharta, zgradu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Hamdija Salihović, preselio na Ahiret u 96. godini…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti, utorak, 26. 12. 2023… 21: 00… VELIKA TUGA- Prestalo da kuca srce profesora Arhitektonskog fakulteta HAMDIJE Salihović, obnovio je zgradu Parlamenta BiH… (foto)

Ugledni profesor i arhitekta koji je dovršio djelo Juraja Neidharta, zgradu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Hamdija Salihović, preminuo je jučer u 96. godini.

Dženaza-namaz dugogodišnjem redovnom profesoru Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu bit će obavljena u petak, 29. decembra u 13.30 sati na Gradskom groblju Vlakovo.

– Šok i nevjerica, brzinom svjetlosti kopaju po emocijama i sjećanjima. Profesor Salihović, moj mentor koji je živio svoju arhitekturu na častan, dosljedan i iznimno kreativan način, jednako bila mu je važna i ljudska mjera i plemenitost. Zahvalna sam što sam imala priliku ostvariti saradnju još kao studentica radeći na Institutu i svjedočiti o veličini našeg profesora u svakom smislu. Podrška koju je nesebično pružao i kasnije kroz život bila je neprocjenjiva.

Otišao je divan čovjek koji nas je blagošću i znanjem, širinom pogleda i arhitektonskom vještinom učio prije svega kako da budemo bolji ljudi pa onda još bolji arhitekti, učeći nas kompoziciji, skladu i harmoniji arhitektonskog izričaja…. Putujte mirno, dragi profesore. Drugačije i ne znate”, napisao je na društvenim mrežama arhitekt Borislav Ćurić Kokan.

Njegova djela ostaju trajna vrijednost, vječni spomenici lika i djela velikog stvaraoca, vječne dobrote i posebne arhitekture. Njegovi crteži bila su putovanja. Sada putujte u miru poštovani profesore – napisala je na svom Facebook profilu Marijela Margeta Hašimbegović, zastupnica u Skupštini KS.

Čitaj još:   ERDOGAN APELUJE NA TURKE, DA NE KORISTE NARGILE ZBOG KORONE… (foto)

Salihović je bio asistent na katedri profesora Juraja Neidharta, a poslije njegove smrti je završio započeti projekat zgrade Parlamenta BiH.

“Dodavanjem stakla azurne boje ispred postojećih prozora i bijelih horizontalnih brisoleja u paru, ugrađivanjem razdjelnica na kamenim parapetima, željelo se potencirati horizontalizam u vizualnoj komunikaciji. Ugrađivanjem crnoga granita (umjesto bijelih kamenih ploča) u suterenu i prizemlju htjelo se povezati ovaj dio građevine s istom materijalizacijom trga s jedne strane, te primijeniti kontrast boja kamene obloge s druge strane, čime se dobio vizualni dojam lebdeće arhitekture”, napisao je Salihović 2010. godine u svojoj monografiji.

izvor Faktor.ba

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more