IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MANDIĆEVI EMISARI u Banja Luci: Na Proslavi neustavnog dana RS, “Srpski svet” iz Crne Gore bez kravata uživao u Dodikovom veličanju zločina… (foto, video)

Nakon što je crnogoska javnost dobila pojašnjenje da predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić učešćem u proslavi izborne pobjede nenoseći kravatu zapravo nije zvaničnik već samo ”običan” političar…

BANJA LUKA: Regija, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 09. 01. 2024… 10: 40… MANDIĆEVI EMISARI u Banja Luci: Na Proslavi neustavnog dana RS, “Srpski svet” iz Crne Gore bez kravata uživao u Dodikovom veličanju zločina… (foto, video)

Novonastali trend objeručke je prihvaćen i kod ostalih činilaca parlamentarne većine, pa su tako njegovi doskorašnji koalicioni ali i partijski drugovi kravate okačili o ofinger i zaputile se u topli zagrljaj MIlorada Dodika, nakon kojeg su ”uživali” u njegovom govoru prepunom prekrajanja istorije i veličanja ratnih zločina.

Tako su na proslavu neustavnog dana Republike Srpske po hladnom vremenu i zavijanim putevima krenuli Lider Demokratske narodne partija (DNP) Milan Knežević, predsjednik Opštine Zeta Mihailo Asanović, kao i funkcioneri Nove srpske demokratije (NSD), poslanik i član Predsjedništva te stranke Jovan Vučurović i član Predsjedništva NSD-a Budimir Aleksić.

Svi od navedenih da ih ko slučajno u toj velikoj masi ne bi zamjenio sa Kneževićem i Vučurovićem poslanicima u SKupštini Crne Gore su skinuli kravate i pretvorili se tim magičnim potezom u one regularne političare koji njeguju i poštuju neustavni dan RS i traže rasturanje Bosne i Hercegovine.

Nakon srdačnih zagrljaja sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom ”obični” političari su zauzeli svoja mjesta u svečanoj sali i prepustili sva svoja čula ugodnim zvucima sa bine na kojoj je trijufmaflno stupio i sam Dodik kako bi mogao na opšte zadovoljstvo prisutnih samo političara, ne i poslanika iz Skupštine CG da prekraja istoriju, veliča ratne zločine i zločince.

Prisustvo ovakvom skupu očigledno dođe kao super dodatak radnim biografijama poslanika u SKupštini CG iz onog dijela parlamentarne većine koji, posljednjih dana upire da što prije uđe u Vladu, valjda da bi ono što je za ostatak svijeta neustavno i nepriznato u Crnoj Gori postalo normalno i priznato.

Ako ostatku parlamentarne većine, koja se makar deklarativno protivi ovome do sad nije bilo jasno, onda nakon sinoćnjeg performansa Dodika podržanog od poslanika iz drugog dijela parlamentarne većine bi po svim logičkim rezonima i zdravom razumu moralo sad biti mnogo jasnije.

Čitaj još:   ŠTA NAS OČEKUJE U NAREDNA DVA DANA? Velike promjene vremena, na planine stiže snijeg... (foto)

Jer teško ko god je slušao govor Dodika da može ostati zatečen izgovorenim, a u sali opšte prihvaćenim, među kojima je bila i odabrana ekipa crnogorskih poslanika bez kravata.

U govoru koji je održao pred zvanicima Dodik je lamentirao nad teškom sudbinom Srba kroz istoriju, još od turskog vremena, pa je zaključio kako su ih Hrvati i Bošnjaci natjerali da naprave RS jer su ih željeli “odvojiti od matice Srbije”. Tvrdio je kako srpski političari ni na koji način nijesu odgovorni za rat, a da na Zapadu lažu kada govore o srpskim zločinima.

“Recite konačno da Srebrenica nije bila genocid”, uzviknuo je u jednom trenutku Dodik, braneći pritom osuđene ratne zločince Karadžića i Mladića kao “ljude koji su vodili RS” i koji su se navodno borili za slobodu. Tvrdi da se protiv RS-a danas vodi hibridni rat iza kojega stoje neke zapadne zemlje, a predvodi ih SAD. 

Poručio je i kako je konačni cilj srpska država na ovim prostorima, pa će sadašnja crta razdvajanja RS-a s Federacijom BiH s vremenom postati prava granica, a govor je završio porukom “neka živi Srbija, Rusija i pravoslavni svijet”.

Zašto je Ustavni sud BiH proglasio 9. januar neustavnim?

Vlasti RS slave 9. januar, datum kada je 1992. godine u Sarajevu tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH, donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine.

Cilj je bio da se taj dio BiH potom pripoji Jugoslaviji, koja se tada raspadala.

Na čelu samoproglašene republike su bili Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, koji su osuđeni u Haškom tribunalu zbog ratnih zločina. U donošenju deklaracije nisu učestvovali predstavnici Bošnjaka i Hrvata.

Ova dva naroda na 9. januar gledaju kao na početak rata u Bosni i Hercegovini, te početak etničkog čišćenja, ratnih zločina i genocida nad nesrpskim stanovništvom na teritoriji RS.

Ustavni sud tadašnje Republike BiH donio je 28. februara 1992. Odluku kojom se poništavaju i deklaracija i Ustav Srpske Republike BiH. Ustavni sud BiH je, 23 godine kasnije, u novembru 2015. donio odluku prema kojoj je član Zakona o praznicima RS-a koji govori o Danu RS-a, neustavan.

Čitaj još:   AVDA SIDRANA, posjetio general BiH Senad Mašović... (foto)

Osim što se Ustavni sud u obrazloženju osvrnuo i na događaje iz 1992. godine, utvrdio je i da se tad obilježava i krsna slava Republike Srpske – Sveti arhiđakon Stefan, pa se doživljava i kao vjerski praznik.

Ustavni sud BiH nije osporio pravo na dan Republike Srpske, ali je utvrdio da “Dan RS-a” ne može biti 9. januar. Kao odgovor na odluku Ustavnog suda BiH, u RS je 25. septembra 2016. godine održan referendum o 9. januaru, iako je Ustavni sud BiH sedam dana ranije obustavio Odluku o raspisivanju referenduma. Uprkos tome, referendum je održan, nakon čega je u Skupštini RS u oktobru iste godine usvojen Zakon o Danu RS-a kojim je ponovo definisan 9. januar kao praznik.

Utvrđeno je i da je protivan Protokolu uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

BONUS VIDEO: Dodik: 9. januar

izvor Standard.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more