IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KO SU HUTI I KOJA JE POZADINA NAPADA U JEMENU? “Božiji pomoćnici” sa jasnom misijom- STRAH I TREPET BLISKOG ISTOKA: Obećali žestok odgovor Americi i Britaniji… (foto, video)

Pobunom protiv vlade podelili Jemen na dva dijela, odoljeli intervenciji Saudijske Arabije…

SANA: Svijet, Crna Hronika, vijesti, subota, 13, 01. 2024… 18: 22… KO SU HUTI I KOJA JE POZADINA NAPADA U JEMENU? “Božiji pomoćnici” sa jasnom misijom- STRAH I TREPET BLISKOG ISTOKA: Obećali žestok odgovor Americi i Britaniji… (foto, video)

Vijeće sigurnosti UN- a navodi da su Huti do 2010. imali između 100.000 i 120.000 sljedbenika koje čine naoružani vojnici i nenaoružani pristalice…

"BOŽJI POMOĆNICI" - STRAH I TREPET BLISKOG ISTOKA: Ko su, u stvari, Huti, koje bombraduju Amerika i Britanija

Sjedinjene Države i Velika Britanija započele su napade na ciljeve povezane s Hutima u Jemenu. To je prvi put da su napadi pokrenuti protiv skupine koju podupire Iran, a otkako je krajem prošle godine počela gađati međunarodne brodove u Crvenom moru. Napadi su prekinuli međunarodnu trgovinu na ključnoj ruti između Europe i Azije koja čini oko 15 posto svjetskog brodskog prometa.

Huti, poznati i kao pokret Ansar Alah (božji pomoćnici)  su grupa koja kontroliše najveći deo Jemena, uključujući glavni grad Sanu i pojedine oblasti na zapadu i severu zemlje, u blizini granice sa Saudijskom Arabijom.

Huti su osnovani devedesetih godina prošlog veka, međutim, široj javnosti postali su poznati 2014, kad se militantna grupa pobunila protiv jemenske vlade, što je dovelo do njene ostavke.

Saudijska Arabija je tada vojno intervenisala da bi pokušala da obnovi prvobitnu vladu, nakon što su Huti zauzeli prestonicu, čime je počeo građanski rat u kojem su stradale stotine hiljada ljudi. Grupa je provela godine, uz podršku Irana, boreći se protiv vojne koalicije predvođenu Saudijskom Arabijom, a zaraćene strane su pokušale da održe mirovne pregovore, ali bezuspešno.


DOBRO NAORUŽANI Raspolažu velikim brojem raketa

Sedište zvanične vlade Jemena nalazi se u Adenu i vodi je predsednik Rašad el Alimi, koji je stupio na dužnost 2022, nakon što mu je prognani predsednik Abd Rabu Mansur Hadi ustupio vlast. Odnosi između jemenskih vlasti i Huta veoma su napeti, a građanski rat je gurnuo zemlju u najgoru humanitarnu krizu na svetu, navele su Ujedinjene nacije u izveštaju objavljenom u martu prošle godine.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 3. maj 2021. godine

Procenjuje se da je humanitarna pomoć potrebna za gotovo 22 miliona ljudi, odnosno dve trećine stanovnika Jemena.


FANATICI Jedan od lidera Huta Muhamed el Huti

Prema pisanju Njujork tajmsa, Huti su izgradili ideologiju oko protivljenja Izraelu i Sjedinjenim Američkim Državama, a sebe video kao deo osovine otpora, koju predvodi Iran, zajedno s palestinskom militantnom grupom Hamas u Pojasu Gaze i libanskom militantnom grupom Hezbolah.

List dodaje da su Huti od nekad loše organizovanih pobunjenika poslednjih godina pojačali arsenal, koji sada uključuje krstareće i balističke rakete i dronove dugog dometa.

Procenjuje se da Huti trenutno imaju oko 20.000 boraca, a zapadni analitičari napredak pripisuju podršci koju Hutima pruža Iran.

Međutim, arapski mediji ističu da šiitsku grupu ne treba posmatrati kao iranskog zastupnika jer Huti imaju svoju bazu, svoje interese i svoje ambicije.

DRONOVI HUTA Noćna mora za brodove

Kada je reč o sukobu Huta sa SAD i Velikom Britanijom, on se zahuktao nakon 7. oktobra, kad je počeo rat između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas. Jemenski militanti su stali na stranu Hamasa i Palestinaca u Pojasu Gaze, nakon čega su počeli da gađaju brodove u Crvenom moru, koji su navodno povezani s Izraelom.

Crveno more je jedan od najgušće zbijenih brodskih kanala, pozicionirano južno od Sueckog kanala, koji je najznačajniji plovni put koji povezuje Evropu s Azijom i istočnom Afrikom.

Čitaj još:   Kako je MOGUĆE I ŠTA RADE ČETNICI u Bosni i Hercegovini

Imaju bliske veze sa Hezbolahom i Hamasom

Obećali žestok odgovor Americi…

Zvaničnik jemenskih Huta Nasruldin Amer izjavio je juče da u najnovijem napadu SAD na položaje te grupe militantne grupe u Sani nije bilo mrtvih ni povređenih i obećao žestok odgovor. Prvog dana napada SAD i Velike Britanije na položaje Huta, u noći između četvrtka i petka, pogođeno je 28 lokacija i više od 60 ciljeva, dok je američka vojska izvela juče rano ujutru novi napad na Hute u Jemenu.

BONUS VIDEO: Yemen'in Vurulmasının Ardından Suudi Arabistan'dan İlk Açıklama Geldi! Dünya Savaşı Başlıyor!

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more