IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

LJUBO Filipović: Vlada MILOJKA Spajićeva pokazala taktičku, ali ne i stratešku umješnost, pred njom su dva puta… (foto)

Sto dana Vlade pokazali su taktičku umješnost premijera Spajića, ali su strateški pravci i dalje upitni, ocijenio je analitičar Ljubo Filipović za Antenu M.

Filipović kaže da je vladajuća većina do sada pokazala umijeće pregovaranja i usklađivanja interesa, posebno kada su u pitanju naimenovanja u sudstvu i tužilaštvu, koji su od EU postavljeni kao kriterijumi za nastavka pregovaračkog procesa.

”Međutim, ono što mnogi ovoj Vladi, s pravom, zamjeraju, jeste nepostojanje strateškog usmjerenja. Čini se da se mnogo toga taktički odrađuje, a da na konkretna pitanja stručne javnosti i nevladinog sektora, ova Vlada ne daje odgovor, kao što su pitanja koja se tiču programa Evropa sad 2 i na koji način će se ostvariti. Za sada je mnogo entuzijazma i mnogo očekivanja, zato što su obećanja velika”, rekao je Filipović.

Kao jedan od pluseva za Spajićevu Vladu, Filipović navodi to što je ona, nakon odlaska Abazovićeve vlade, koja se, kako dodaje, zasnivala na intrigama i tenzijama, postigla određeni stepen političke stabilnosti. To je, međutim, kaže, imalo i svoju cijenu.

”A ta cijena je povlađivanje zahtjevima i agresivnom ponašanju koalicije “Za budućnost Crne Gore”, koja je svoju podršku u Parlamentu debelo naplatila i debelo će je naplaćivati. To na duže staze može da izazove opet međuetničke i identitetske tenzije”, ocijenio je Filipović.

Čitaj još:   PUT DO NOVE VLADE CRNE GORE: Hiljade puteva i bezbroj prepreka, VRIJEME JE DA SE PRESJEČE... (foto, video)

Kaže da Vlada za sada uspješno balansira i da uspijeva da nahrani sve gladne glave, dok je opozicija zabrinjavajuće dormantna.

”Negdje to može biti i opasno, ali je trenutno javnost mnogo smirenija nego što je bila sa vrijeme vlasti Dritana Abazovića, koji je svojom pojavom i načinom i stilom rukovodio državom kroz jedno stvaranje konstantne krize. Sa Spajićem je to malo drugačije”, smatra Filipović.

Dva su moguća pravca kojima bi se Vlada mogla kretati u narednom periodu, smatra Ljubo Filipović. Jedan je guranje identitetskih tema pod tepih i fokusiranje na ekonomiji, ali to, kaže Filipović, ima svoju cijenu, jer birači traže rezultate.

”Drugi pravac kojim može poći ova vlast je da je ”pojede” bivši DF, odnosno da on postane dominantna snaga u vladajućoj većini i da povede Crnu Goru duboko ka saradnji sa Srbijom i Rusijom, te da dovede do neprepoznavanja spoljne politike Crne Gore”, rekao je Filipović.

To će, zaključuje Filipović, umnogome zavisiti i od geopolitičkih okolnosti, prije svega izbora za Evropski parlament i američkih izbora krajem godine.

Čitaj još:   UŽIVAJTE JOŠ DANAS U SUNCU: Od utorka stiže promjena vremena… (foto)

izvor: antenaM.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more