IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ČIME JE ŠEF SPO ZADUŽIO DEMOKRATE: Šukovićeve afere ne interesuju Šaranovića i Bečića… (foto)

Ni nakon dvadeset dana od kada je Standard poslao pitanja Ministarstvu unutrašnjih poslova i Unutrašnjoj kontroli rada policije, resor ministra Danila Šaranovića nije poslao odgovor na pitanje da li će unutrašnja kontrola ispitati postupke šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića u vezi afere ”plava sveska” u kojoj je, navodno, pisao instrukcije optuženom Milu Božoviću.

Nema ni odgovora o takozvanoj ”poslovnoj uspješnosti” šefa SPO prilikom kupovine stanova, te lažno prijavljenih podataka ASK- u. I ćutanje administracije je ponekad najjasniji odgovor, a ovo Šaranovićevo je posebno znakovito i realno provocira pitanje- zašto Demokrate štite Šukovića.

Podjetimo se, takozvana ,,plava sveska“, koju je tokom kontrole optužnice predala odbrana Mila Božovića sudu, otkriva veze između optuženog za krijmčarenje droge, tadašnjeg člana parlamentarnog Odbora za bezbjednost i aktuelnog šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića.

Na osnovu savjeta i pisanih informacija koje je, navodno Šuković dostavljao, Božović je tokom 2021. godine postavljao ciljana pitanja ljudima u vrhu bezbjednosnog sektora, kako bi kompromitovao pojedine policijske funkcionere sa kojima Šuković nije bio u prijateljskim odnosima i koje je trebalo ,,ukloniti iz službe“.

O sadržaju “plave sveske” mediji su više puta pisali, a osim targetiranja i kompromitovanja kolega, Šuković je čak otkrio i imena stranih obavještajnih operativaca.

Za sada je sva ta priča kod Glavnog specijalnog državnog tužioca, a Šuković se na Odboru za bezbjednost prilikom saslušanja nije htio izjašnjavati po tom pitanju jer, kako je rekao, štiti istragu pa će sve reći GSDT Vladimiru Novoviću.

Sve ovo, vjerovali ili ne, nije bilo dovoljno ministru unutrašnjih poslova Danilu Šaranoviću da kroz institut unutrašnje kontrole sprovede istragu iako su ispunjeni svi uslovi za to jer, recimo, u članu 106. Zakona o unutrašnjim poslovima piše da su teže povrede službene dužnosti “davanje podataka neovlašćenim licima”, ponašanje koje narušava odnose među službenicima odnosno namještenjima, bavljenje poslovima koji su nespojivi sa službenom dužnošću ili bez pisanog odobrenja ministra ili lica koje on ovlasti…..

Dakle, jasno je kao dan da je Šuković, ako se ustanovi da je on zaista autor bilješki iz “plave sveske” svojim komentarima i sugestijama makar teže povrede službene dužnosti.

Zašto onda Šaranović ne radi svoj posao i zašto Demokrate štite šefa SPO, pitanje je na koje za sada nemamo odgovor.

Posebna vrsta zaštite Šukovića od strane Demokrata vidi se i u aferi koju je okrio ministar pravde prilikom saslušanja na Odboru za bezbjednost kada je obznanio podatke o “nevjerovatnoj poslovnoj sposobnosti” šefa SPO pri kupovini i prodaji stanova.

Milovića koji je u petak na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu optužio šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića da je lažno prijavio imovinu u Budvi, sakrio pozamašne transakcije u kešu, te da je tajio veze sa kontroverznim biznismenom iz kompanije ,,Grupa 219“.

Na direktnu prozivku Milovića, u petak 9. februara, na sjednici Odbora za bezbjednost, Šuković se branio tvrdnjama da je riječ o ,,izmišljotinama ministra pravde“, te da je stan od 58 metara kvadratnih u Budvi – ,,kupljen novcem od nasljedstva supruge“.

Čitaj još:   ISTANBUL, OLUJA PRAVI UŽAS: Putnički avion sa 164 putnika, skliznuo sa piste...

Šuković je naveo i da je imovinu uredno prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, kako je i dužan po zakonu, što se, kako je rekao, može provjeriti pregledom linkova na sajtu ASK- a.

Internetska provjera navoda šefa SPO pokazuje da je Predrag Šuković zaista prijavio 11. februara 2021. godine stan u Budvi površine 58 kvadrata. Kasnije se podaci nijesu mijenjali prilikom prijave imovine 2022. godine.

Kvadratura stana i podatak da je nekretninu kupila njegova supruga – jedine su tačne informacije koje je Šuković prijavio.

U prijavi ,,nepokretne imovine u zemlji i inostranstvu“ Predrag Šuković, viši policijski inspektor I klase, naveo je da – osim kuće od 144 metara kvadratnih, njive, livade i garaže, koje je stekao nasljedstvom – njegova supruga još posjeduje stan od 58 kvadrata i garažu od 13 metara kvadratnih.

Kao ,,osnov sticanja“ navedeno je – razmjena. Kakva je vrsta ,,razmjene“ u pitanju, nema podataka u imovinskom kartonu Predraga Šukovića.

Međutim, kako je to i Milović na sjednici Odbora rekao, a i danas pisala Pobjeda, supruga načelnika SPO stan u Budvi nije dobila nikakvom razmjenom, već je nekretnina postala njeno vlasništvo kupovinom. Za stan površine 58 kvadrata isplaćeno je kompaniji ,,Grupa 219“ ravno 60.000 eura, po ugovoru sklopljenom 1. septembra 2020. i ovjerenom kod budvanskog notara. Sve je to plaćeno u – kešu, eurima.

Dvije godine nakon kupovine stana u Budvi, putevi porodice Šuković i privatne kompanije ,,Grupa 219“ će se ukrstiti, ponovo u Budvi.

Pobjeda je takođe danas pisala da je supruga Predraga Šukovića izvela, tri dana pred Novu 2023, samo tokom jednog sata, dvije velike poslovne operacije, a preko njenih ruku je prošlo 140.000 eura.

Prvo je u 10 sati prodala ruskom građaninu Mihailu Maslenikovu stan od 58 kvadrata za ,,pristojnu cijenu“ od 140.000 eura, nešto više od 2.400 eura po kvadratu. Ruski državljanin je taj iznos isplatio gotovinom.

Samo sat kasnije, tog 28. decembra 2022. godine, Šukovićeva supruga se upuštila u novu avanturu trgovanja nekretnine: od kompanije ,,Grupa 219“, iste firme sa kojom se poslovalo dvije godine ranije, kupljen je stan od 98 kvadrata za – 135.000 eura.

Na Odboru za bezbjednost ministar pravde Milović je tvrdio da u registru Uprave prihoda i carina Crne Gore ne postoji zapis da je ruski državljanin Maslenikov prijavio, kada je prelazio crnogorsku granicu, toliku količinu gotovine.

I u ovom slučaju podvucimo crtu i konstatujmo da je samo lažno prijavljivanje imovine ASK-u Šuković morao biti predmet interne kontrole kroz institut unutrašnje kontrole rada policije.

Osim ovoga, Šuković je na Odboru za bezbjednost, u pokušaju da inkriminiše ministra pravde, pokazao više fotografija Milovića slikanim na nekoliko mjesta gdje se on kretao, sjedio ili sastančio.

Čitaj još:   Pijani Rus teško ranio policajca u Crnoj Gori: Uhapšeni ga napao i pokušao da pobjegne... (foto)

To bi značilo da je ministar pravde bio pod mjerama tajnog nadzora samo se ne zna po čijem nalogu i zašto. Milović je juče na pitanja Standarda ko ga prati, zašto i po čijem nalogu rekao da je pokrenuo proceduru da se to sazna.

Nakon Milovićeve najave da će nadležnima u bezbjednosnom sektoru tražiti odgovore na pitanja ko je i jeli neko Šukoviću dao odobrenje da javno iznosi detalje iz njegovog privatnog života, ekspresno i spremno su reagovale Demokrate u likovima ministra pravde Danila Šaranovića i šefa BOK- a Alekse Bečića.

Šaranović je u saopštenju potvrdio da je on dao odobrenje Šukoviću za iznošenje podataka, mada ne eksplicitno i onih privatnih, ali je to ostalo između redova.

Iako se Demokrate pozivaju na principijelnost treba podsjetiti da su skupštinskom odboru bili protiv usvajanja Izvještaja o radu direktora Uprave policije Zorana Brđanina, što je bio osnov da Šaranović traži njegovu smjenu. Ta saga, kao što znamo još nije gotova jer je predlog ministra unutrašnjih poslova zaglavio u vladinim tijelima i ne dolazi na dnevni red jer, se čeka ime, predlog za Brđaninovog nasljdenika.

Demokrate su, dakle, glasale i protiv usvajanja Brđaninovih Izvještaja Uprave policije o rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije za dva perioda. Onaj od 1. januara do 15. maja 2022. i za period od 15. maja do 23. novembra te godine.

S obzirom na činjenicu da je Predrag Šuković krajem aprila 2022. imenovan za šefa SPO, to znači da su Demokrate i ostali iz Odbora ocijenili da je Šuković radio loše u na početku svoje karijere u SPO. Demokrate su zbog navodno loših rezultata tražile Brđaninovu “glavu”, ali Šukovića brane do iznemoglosti.

autor: S Rastoder

izvor: standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more