IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KO ZNA Kakav će biti epilog razlaza JAKOVA Milatovića i MILOJKA Spajića!?: Presudiće obećanja o platama… (foto, video)

Ana Nenezić kaže da je Milatović u lagodnijoj poziciji i da može da profitira na greškama i iznevjerenim obećanjima Spajića i Vlade. S druge strane, navodi da će jačati pritisak na Spajića da ispuni obećano. U PES- u smatraju da je izvjesno da će dio njihovih odbornika iz podgoričkog parlamenta prići JAKOVU Milatoviću…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 28. 02. 2024… 00: 12… KO ZNA Kakav će biti epilog razlaza JAKOVA Milatovića i MILOJKA Spajića!?: Presudiće obećanja o platama… (foto, video)

PES i dalje krije zašto je njihovo Predsjedništvo isključilo Andreja Milovića iz partije. Ako je smijenjen zbog poteza koje je povlačio kao ministar, nejasno je zašto nije pokrenuto pitanje razrješenja iz Vlade Crne Gore…

Raskol u Pokretu Evropa sad (PES) može dovesti do redefinisanja političkih savezništava u Crnoj Gori, ali nije realno da dovede do prijevremenih izbora, imajući u vidu poziciju šefa PES-a i premijera Milojka Spajića i potencijalne koalicione opcije koje ima pred sobom.

To je za “Vijesti” ocijenila Ana Nenezić iz Instituta za društveno-politička istraživanja “Analitiko”, komentarišući odlazak predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića iz PES-a, čime je formalizovan razlaz dvojice osnivača najjače vladajuće stranke.

Milatović je u subotu, nakon višemjesečnih razmirica sa Spajićem, podnio ostavku na sve funkcije u PES- u, rekavši da je dosadašnji način rada partije suprotan obećanom i vrijednostima koje je imao na umu prilikom njenog stvaranja.

On je bio drugi čovjek (zamjenik predsjednika) PES- a, stranke koju je sa Spajićem napravio prije nepune dvije godine i koja je za to vrijeme pobijedila na predsjedničkim i parlamentarnim izborima i preuzela vlast u nekoliko gradova, uključujući Podgoricu.

Ostavka Milatovića samo je jedan u nizu događaja koji “tresu” najjaču vladajuću partiju – Predsjedništvo PES-a isključilo je u nedjelju iz stranke ministra pravde Andreja Milovića, dok je Izvršni odbor istog dana raspustio podgorički i barski ogranak partije zbog navodnog kršenja Statuta. U najavi je odlazak dijela članstva iz PES-a i priklanjanje pojedinih odbora Milatoviću.

Nenezić kaže da će ubrzo, nakon što Spajić obznani hoće li Bošnjačka stranka (BS) ući u Vladu, biti jasno u kom pravcu će se razvijati političke prilike poslije raskola u PES-a.

“Nakon te odluke, biće jasnija pozicija Demokrata, a u odnosu na to će se dalje razvijati odnosi na političkom tržištu i stvarati novi politički blokovi”, dodaje ona.

BS, kako su “Vijesti” pisale, još nije dobio poziv od Spajića, ali se nada ulasku u vlast. Aranžmanu s tom strankom protive se Demokrate, koje su u neuglasicama s PES-om zbog pitanja kadrovanja u sektoru bezbjednosti.

Vlada pod pritiskom, predsjednik relaksiran

Sagovornica navodi da je Milatović sad u politički lagodnijoj poziciji, s mandatom koji traje duže od Vladinog, i iz kog može dalje da gradi svoju političku platformu i potencijalne saveze, oslanjajući se i profitirajući prevashodno na mogućim greškama i iznevjerenim obećanjima Spajića i izvršne vlasti. Ključna Spajićeva obećanja su ona o povećanju zarada.

“Milatović u lagodnijoj poziciji, jačaće pritisak na Spajića”: Nenezić

“Milatović u lagodnijoj poziciji, jačaće pritisak na Spajića”: Nenezićfoto: BORIS PEJOVIC

S druge strane, Vlada će, prema njenim riječima, imati pritisak više da održi institucionalne odnose s Milatovićem kao šefom države, da bi sistem bio fukcionalan.

“Posebno u dijelu jačanja urušene diplomatske mreže, koja je važan element u narednoj fazi procesa EU integracije. Kako bude jačao blok oko Milatovića, jačaće i pritisak na Spajića da ispuni prediznobrna obećanja, pa će pozicija u kojoj se sad nalazi, djelujući bez snažne kritike i jake opozicije, biti značajno promijenjena”, objašnjava Nenezić.

Ona tvrdi da nema sumnje da će razlaz Milatovića i Spajića značajno uticati na unutrašnju političku dinamiku, kao i na, u ovom trenutku mnogo važnije, put države ka EU. Kriza će, kaže, uticati na percepciju zemlje kod međunarodnih partnera, uključujući EU, ali i “biti test za političku zrelost i institucionalnu stabilnost Crne Gore”.

“EU će pažljivo pratiti kako se zemlja nosi s ovom krizom, s obzirom na to da je sposobnost upravljanja unutrašnjim političkim izazovima ključni element procjene spremnosti zemlje za članstvo u Uniji”, konstatuje Nenezić.

Milatović je napustio PES dan nakon svađe u partiji zbog imenovanja članova Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG). “Vijesti” su u petak objavile prepisku iz “WhatsApp” grupe u kojoj su poslanici PES-a Vladimir Bakrač i Uglješa Urošević tražili da Vlada promijeni odluku i u Odbor imenuje Radovana Bijelića umjesto Bojane Savić (oboje iz PES-a). Bijelić je bio prvi predlog Vlade, ali nakon što su pojedini građanski aktivisti doveli u pitanje njegovo radno iskustvo, predložena je Savić. Na kraju je, kao kompromisno rješenje, dogovoreno da to bude Simo Jokić.

JAKOV Milatović najsnažnija opozicija MILOJKU Spajiću

To je samo jedno u nizu trvenja koja se duže od godinu dešavaju u PES-u, odnosno između njegovih čelnika. Milatović je u februaru prošle godine kritikovao Spajića i partiju nakon što je utvrđeno da lider PES-a ima i državljanstvo Srbije.

Nakon toga, u aprilu je Glavni odbor (GO) stranke odlučio bez Milatovića da partija ide samostalno na izbore, što je Spajić zagovarao, a ne u široj koaliciji, što je bila ideja njegovog zamjenika. Nesuglasica je bilo i prilikom razmatranja izborne liste, načina na koji treba formirati Vladu… Teških riječi bilo je i nakon izbora Spajićevog kabineta.

Čitaj još:   BJELOVAR: MASOVNA TUČA NA NASTUPU PJEVAČA IZ SRBIJE, LETJELE FLAŠE, ČAŠE I PEPELJARE...

Nenezić ocjenjuje da je razlaz između Milatovića i Spajića očekivan, i da je bilo politički naivno nadati se da se njihovi odnosi mogu popraviti u cilju očuvanja jedinstva PES-a, imajući u vidu, kako kaže, da je osnovni uzrok sukoba izazvan različitim strateškim pogledima na to u kom pravcu treba da djeluju PES i Vlada.

Navodi da je, u trenutku kad je većina opozicionih partija u stanju hibernacije, iščekujući svaki sljedeći potez Spajića i nadajući se da je došao njihov red da budu dio Vlade, Milatović bio najsnažnija opozicija premijeru, neskriveno upućujući kritike na najveći broj odluka izvršne vlasti.

Sagovornica “Vijesti” kaže da trenutak povlačenja Milatovićevog poteza može ukazivati na motive koji se kriju iza te odluke, ali i da se može izvesti zaključak da se ne radi o strateški promišljenom, već iznuđenom potezu.

“Od predsjednika se očekivalo da odmah po stupanju na funkciju zamrzne partijsko djelovanje, i na taj način se pozicionira kao predsjednik svih građana. Samim tim, svaka njegova kritika prema bilo kojoj odluci Vlade bila bi sagledana kroz tu prizmu, a ne kroz prizmu jednog od fukcionera PES- a i kao posljedica narušenih unutarstranačkih odnosa.

Propustivši da to učini, svako kasnije podnošenje ostavke dobija sasvim drugačiju političku konotaciju, posebno kad se donosi u trenutku kad Crna Gora, nakon dugo vremena, ima realne osnove za očekivanje rezultata u procesu EU integracija, a izazivanje političke krize postaje prva prepreka ka tom cilju”, ističe Nenezić.

Kriza u nevrijeme…

Ona kaže da stoga svako izazivanje političke krize ili destabilizacija političke scene otvara pitanje ko i u čiju korist pokreće ta pitanja u trenutku kad bi Crna Gora mogla da konačno napravi korak ka EU. Ocjenjuje da, bez obzira na motive Milatovića, vjeruje da je šef države morao pokazati viši stepen političke kulture i ozbiljnosti u odnosu na odluku da napusti PES, i to učiniti u trenutku koji ne bi zemlju uveo u potencijalnu političku krizu i ugrozio put ka EU.

S druge strane, dodaje da bi PES, da je isključio Milatovića, nosio isti teret i da bi bilo otvoreno pitanje motiva takve odluke, dok bi pozicija Milatovića u značajnom bila ojačana.

“Građenje dalje političke karijere iz ove pozicije, nakon snažnih kritika ka politici PES-a i Vlade, bilo bi osnaženo svakom budućom greškom ili zbog neostvarenih obećenja PES-a, a potvrdilo bi osnovanost njegovih kritika i povjerenje građana i budućih potencijalnih birača”, poručuje Nenezić.

Prema spekulacijama iz vrha partija na vlasti, odluka Milatovića je očekivana, “jer ne može da se izbori za većinu u PES-u, i ovako mu je lakše da pokuša nešto napraviti s drugima”. Spekuliše se i da će njegovim stopama krenuti još nekoliko funkcionera te stranke, koji pripadaju “njegovoj struji”.

Iz PES-a su, nakon poteza Milatovića, saopštili da je odavno primjetna namjera predsjednika da opstruira rad Vlade i partije, i da je “dobro što je Milatović shvatio da je vrijeme da napusti PES, kako društvo ne bi trpjelo zbog ličnih nezadovoljstava”.

Milović ne valja partiji, ali je dobar Vladi Crne Gore

PES i dalje krije od javnosti zašto je njihovo Predsjedništvo prekjuče isključilo Andreja Milovića iz partije, a još nema ni njegove reakcije na tu odluku.

“Vijesti” su objavile da je jedan od razloga za isključenje navodno neizručenje Turskoj njenog državljanina Binalija Camgoza, o čemu je odlučio Milović. Članovi Predsjedništva Miloviću su navodno zamjerili i “nesmotrene” izjave, napad na sektor bezbjednosti, odnosno “ponašanje koje šteti partiji”.

Milović
Milovićfoto: Luka Zeković

Iz PES- a su poručili da će Milovićeva pozicija u Vladi biti otvorena uoči planirane rekonstrukcije, “a u skladu sa ostvarenim rezultatima u oblastima vladavine prava i evropskih integracija”.

Ako je Milović smijenjen zbog poteza koje je povlačio kao ministar, ostaje nejasno zašto nije pokrenuto pitanje njegovog razrješenja iz Vlade, već kaznu za te “grijehe” plaća u partiji.

Zbog toga je otvoreno i pitanje da li je odluka Predsjedništva samo predstava za javnost, imajući u vidu da je ono prošle godine isključilo iz partije Janka Odovića, koji je ubrzo potom postao predstavnik PES-a u Državnoj izbornoj komisiji, a kasnije i ušao u Spajićevu Vladu.

Ana Nenezić kaže da odluku o isključenju Milovića gleda kao stav PES-a, a ne premijera Spajića, koji će, prema njenim riječima, svoje direktno mišljenje o tome pokazati vrlo brzo, prilikom prve najavljene rekonstrukcije Vlade.

“Očekivati da Milović ostane na čelu jednog od najznačajnijih resora i postiže značajne rezultate, nakon što je javno isključen od strane svojih kolega, bilo bi iluzorno, i Spajić će morati zauzeti čvrst i jasan stav kao premijer kako bi zaštitio integritet vlade koju predvodi.

Za punu funkcionalnost, racionalno je očekivati da se ova situacija razriješi do kraja. Takođe, očekivala bih i pokretanje interpelacije od opozicionih partija, koje sad mogu politički profitirati na ovom nedovoljno definisanom odnosu, koji kao takav predstavlja slabost Vlade”, navodi ona.

Sagovornica ocjenjuje da vjeruje da ne postoji korelacija u slučajevima Milatovića i Milovića. Kaže da je odluka Predsjedništva izazvana brojnim aferama koje se vezuju za Milovićevo ime, u kratkom mandatu od 100 dana. Isto tako, dodaje, odluke koje je donosio samostalno, bez konsultacija s partnerima, u značajnoj mjeri su opterećivale rad Vlade i nanijele štetu u odnosima s određenim partnerskim zemljama.

Čitaj još:   Ministar zdravlja Turske odgovarao na najčešća pitanja o vakcinaciji protiv koronavirusa! (foto i video)

“Ovdje prevashodno mislim na odluku u slučaju Camgoz, koja je izazvala značajan pritisak i otvorila brojna pitanja koja se tiču motiva za donošenja takve odluke. Jednostavno, Milović je postao problem koji je prijetio da naruši unutrašnju dinamiku PES- a, jer je svojim odlukama, nastupima i potezima uporno odstupao od svega onoga što je proklamovana politika PES- a.

S druge strane, ovo je bila prilika da PES pokaže da nema nedodirljivih u njihovim redovima, što su oni iskoristili, na opšte iznenađenje javnosti, i ojačali svoju poziciju kod birača”, konstatuje Nenezić.

Đeljošaj: Neće biti krize vlasti

Potpredsjednik Vlade i lider Albanske alternative Nik Đeljošaj rekao je juče “Vijestima” da je ostavka Milatovića unutrašnje pitanje PES-a i da on ne komentariše dešavanja i stavove koalicionih partnera.

Đeljošaj
Đeljošajfoto: Boris Pejović

Međutim, navodi da misli da će PES, “iako mlada partija”, riješiti “probleme unutar svoje kuće” i da krize vlasti neće biti.

“Logično je da opozicija traži izbore, a moli se bogu da ih ne bude. Dakle, izbora i krize vlasti neće biti. Što se tiče (vladajuće) većine i (koalicionog) sporazuma, mislim da neće biti nikakvih posebnih dešavanja, osim rekonstrukcije koja je logična ove godine, u skladu sa sporazumom”, kazao je.

Ministarka evropskih poslova i članica Predsjedništva PES-a Maida Gorčević, ocijenila je da izlazak Milatovića iz partije i isključenje Milovića iz nje neće uticati na imidž PES-a i stabilnost Vlade.

Ona je juče novinarima na Žabljaku kazala da je Milatovićev potez “samo formalizovanje odluke”, s obzirom na to da se, kako tvrdi, on PES-om i učešćem u njemu nije bavio otkad je u aprilu postao šef države.

“Zahvalni smo na svemu što smo zajedno do sada uradili, na važnim demokratskim odlukama koje su donešene i procesima koji su se odigrali zajedno s g. Milatovićem, i zaista smo zadovoljni zato što je i prvi demokratski predsjednik Crne Gore nakon višegodišnje vladavine g. (Mila) Đukanovića”, saopštila je.

Govoreći o Miloviću, Gorčević je navela da je on i dalje ministar i da će se premijer i članovi Vlade odnijeti prema njemu na osnovu njegovih rezultata.

“Jer svako od nas odgovara upravo za svoje rezultate”, dodala je.

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, saopštio je juče da je ostavka Milatovića dobra za Crnu Goru, “a loša, moguće, samo za PES”.

“Milatović, očigledno, nije bio spreman da bude Filip Vujanović, da vlastito političko dostojanstvo proda za pet godina sigurne glume na predsjedničkom mjestu. Za Crnu Goru je dobro što je tako – dobro je što je jedna prevarantska logika DPS-a konačno razbijena. Je li moglo i valjalo drugačije? Naravno da jeste, ali je PES morao sebe da gradi sasvim drugačije i demokratski, a ne da se ‘prejeda’ kadrom samorazrušenog DPS-a”, rekao je.

Dio odbornika iz Podgorice ide kod JAKOVA Milatovića?

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, u PES-u smatraju da je izvjesno da će dio njihovih odbornika iz podgoričkog parlamenta prići Milatoviću. PES u Skupštini Glavnog grada ima 13 predstavnika.

Milatović se s dijelom tih odbornika sastao jesenas u podgoričkom parlamentu, tvrdeći da je bio gost na tom skupu i da su “razmijenjene informacije i planovi o funkcionisanju gradske uprave”.

“Vijesti” su juče kontaktirale više odbornika PES-a iz Podgorice, ali niko od njih nije mogao da potvrdi da će napustiti partiju.

U javnosti se spekuliše da bi Milatoviću mogao da priđe danilovgradski odbor PES-a. Taj odbor sinoć je imao sastanak, ali, prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, na njemu nije bilo svrstavanja na stranu Spajića ili Milatovića.

Sagovornik iz tog odbora tvrdi da se centrala PES-a prethodnih dana raspitivala kome naginju članovi.

Bonus video:

BONUS VIDEO; Vujović: Netrpeljivost između Milatovića i Spajića je neskrivena

izvor Vijesti.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more