IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Osmomartovski marš u Podgorici- “Vrijeme je za hrabrost”… (foto, video)

Pod sloganom “Vrijeme je za pravdu”, u Podgorici je održan Osmomartovski marš.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, petak, 08. 03. 2024… 14: 32… Osmomartovski marš u Podgorici- “Vrijeme je za hrabrost”… (foto, video)

Foto: Kolektiv.me

Okupljeni su nosili transparente sa natpisima: “Smrt patrijarhatu, ne ženama”, “Pravda je odraz slobode”, “Vrijeme je za ljubav”, “Vrijeme je za pravdu”, “Patrijarhat nas masakrira”…

Osmomoartovskom maršu prisustvovali su i zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević, kao i predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović.

Foto: Kolektiv.me

Foto: Kolektiv.me

Anita Stjepčević iz Centra za ženska prava kazala je da nas 2024. godine okuplja glasni povik da je vrijeme za pravdu. Okupljeni nose transparente: Otpor mizoginiji, Vrijeme je za istinu, Vrijeme je za humanost, 50 godina putevi utabani SLOBODU BIRAMO.

“Da je vrijeme za rodnu pravdu, za globalnu rodnu pravdu koja stoji naspram svih hijerarhija, moći, ugnjetavanja i eksploatacije od kojih decenijama stradaju žene i deca širom sveta. I kada kažemo da je vrijeme za pravdu, mislimo na to da je vrijeme za društvo koje ne diskriminiše, ne marginalizuje i ne minimalizuje”, kazala je ona.

Likovna umjetnica Tanja Markuš kazala je da se generacijama bore za zakone koji će suzbiti i kazniti diskriminaciju.

Čitaj još:   VIC DANA Polaže Crnogorac vozački ispit, po prvi put...

“Pitam se da li su velike riječi izgubile svoj smisao sada kada krase govore mnogih koji ih suprotno tumače”, rekla je Markuš.

Izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Marina Vujačić napomenula je da se ne smije zaboraviti da u našem društvu ima žena koje se suočavaju sa izazovima i koje se ne doživljavaju kao žene.

“Naša snaga, otpornost i ljubav ne smiju biti umanjene usljed strahova i nerazumijevanja društva”, poručila je ona.

Aktivistkinja i studentkinja Sara Jovanović kazala je da bi voljela da pravdu može da vidi.

“Da je opipam i da čujem kako diše, jer bih onda možda uspjela da razumijem zašto nam je postala strana. I shvatila sam kako je sasvim prirodno postalo da razumijem šta je nepravda, ali da ne razumijem šta je pravda. Ali ajde, pokušavam. Pravda je ljudsko pitanje, ljudsko pravo. Pravda je za mene sloboda, dizanje glasa, borba, solidarnost. Pravda nam svima mora biti potreba, pravda nam svima mora biti dostupna. Moramo je vidjeti i osjetiti. Pravda je glas, naš glas. A naš glas je glas svih onih žena koje danas nisu sa nama, a kojima mnogo dugujemo. Pravda je glas, naš glas. A naš glas se mora čuti. Vrijeme je za pravdu”, poručila je Jovanović.

Čitaj još:   ADNAN Prekić- Istoričar: Siguran sam da su ovom vlašću najzadovoljniji u BEOGRADU i MOSKVI... (foto)

Foto: Kolektiv.me

Foto: Kolektiv.me

Foto: Kolektiv.me

Foto: Kolektiv.me

Foto: Kolektiv.me

Foto: Kolektiv.me

Foto: Kolektiv.me

Foto: Kolektiv.me

Foto: Kolektiv.me

izvor Kolektiv.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more