IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Imširović: Rad na projektu srpskog sveta odvija se punom parom, uloga MILOJKA Spajića je da sluša Beograd… (foto)

Sagovornik Analitike kaže da je nebitno što Ivanović i Spajić intimno misle o posjeti Dodika Mandiću. Oni su, kaže, svjesni da ne smiju preduzeti nijedan konkretan potez kojim bi stali na put kreiranju „srpskog sveta“ te da je njihova uloga da slušaju beogradske političke i druge krugove koji na tome prilježno rade

Liše spora o teritoriji kod Sutorine 2015, koji je razriješen potpisivanjem i zatim ratifikacijom Ugovora o granici u decembru te godine, odnosi Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH) bili su lišeni većih trzavica od obnove crnogorske nezavisnoti 2006. Ipak, do prvih nesuglasica doći će ubrzo nakon promjene vlasti u Podgorici 2020. godine.

Izjava predsjednice Vlade manjeg bosanskohercegovačkog entiteta Željke Cvijanović iz januara 2021. da joj je tadašnji crnogorski premijer Zdravko Krivokapić čestitao neustavni praznik – Dan Republike Srpske, nagovijestila je promjenu klime na relaciji Podgorica – Sarajevo.

Rastakanje odnosa kulminiraće tri godine kasnije, u februaru 2024, kada je iz Sarajeva poslata protestna nota povodom isticanja trobojke Republike Srpske, umjesto zastave BiH, prilikom posjete predsjednika ovog entiteta šefu crnogorskog pralamenta Andriji Mandiću. 

Čitaj još:   VJENČANJE PO ŠERIJATU: Evo, šta je Amina tražila kao mehr, koji joj je dužan dati Amel, onda je zaplakao... (foto)

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Crne Gore je u odgovoru „opralo ruke od odgovornosti“, poručivši da zvanična Podgorica poštuje suverenitet BiH uz opravdanje da je posjeta Dodika bila organizovana od strane crnogorskog parlamenta na čije procedure „nemaju uticaja“. 

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Filip Ivanović otišao je i korak dalje, kazavši da je posjeta Dodika Mandiću bila „više prijateljskog karaktera“ iako je uredno najavljena na sajtu predsjednika Republike Srpske…

No, tu nije bio kraj incidentima.

Mandić i njegov kabinet morali znati za godišnjicu zločina u Štrpcima

Do sastanka Dodika i Mandića došlo je na 31. godišnjicu zločina na željezničkoj stanici u Štrpcima, kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića, oteli grupu putnika (18 Bošnjaka i jednog Hrvata) iz voza na relaciji Beograd – Bar a zatim ih likvidirali. Iako su i Dodik i Mandić negirali da su znali za tu informaciju, sagovornik Analitike smatra da jedan od njih ne govori istinu.

autor: Nikola Boljević

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more